جمعه ۲۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۷
نقد داستان‌های ابراهیم گلستان در «زمانه و آدم‌هایش»

کتاب «زمانه و آدم‌هایش» نوشته عسگر عسگری حسنکلو از سوی نشر اختران منتشر شد. نویسنده در این کتاب به نقد و تحلیل داستان‌های ابراهیم گلستان، نویسنده و فیلمساز مشهور ایرانی پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشر اختران در روزهای ابتدایی سال جدید (1394) کتاب «زمانه و آدم‌هایش» نوشته عسگر عسگری حسنکلو، عضو هیات علمی گروه ادبیات دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم سابق) را با محتوای نقد داستان‌های ابراهیم گلستان منتشر کرد. این ناشر پیشتر کتاب «نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان» شامل گفت‌وگوهای پرویز جاهد و ابراهیم گلستان را نیز منتشر کرده بود.

ابراهیم گلستان یکی از مشهورترین و اثرگذارترین شخصیت‌های هنری ایرانی در سطح جهان است. دو کار عمده وی در طول دوران حرفه‌ای خود نگارش داستان و رمان و ساخت فیلم (داستانی و مستند) بوده است. از میان مهم‌ترین فیلم‌های گلستان می‌توان به «خشت و آینه»، «اسرار گنج دره جنی»، «موج و مرجان و خارا» و «تپه‌های مارلیک» اشاره کرد.

همچنین «مد و مه»، «اسرار گنج دره جنی»، «خروس»، «شکار سایه»، «آذر، ماه آخر پاییز» و «جوی و دیوار و تشنه» نیز نام شماری از معروفترین کتاب‌های منتشر شده گلستان در حوزه ادبیات داستانی است. گفتنی است که به‌علت اهمیت آثار این نویسنده و فیلمساز تاکنون نقد و تحلیل‌های بسیاری درباره آنها در نشریات و همچنین کتاب‌های مستقل منتشر شده است.

«زمانه و آدم‌هایش» شامل دو بخش کلی است: «زندگی، آثار و سبک داستانی ابراهیم گلستان» و نقد داستان‌ها». نویسنده در بخش نخست پس از نگارش زندگینامه گلستان، به معرفی ترجمه‌ها و فیلم‌های مستند و داستانی گلستان پرداخته و در آخر نیز نثر، زبان و فرم در داستان‌های گلستان را برای مخاطب تشریح می‌کند.

بخش دوم کتاب که حجم عمده آن را نیز تشکیل می‌دهد، 6 کتاب ابراهیم گلستان در حوزه ادبیات داستانی، شامل چهار مجموعه داستان، رمان «اسرار گنج دره جنی» و داستان بلند «خروس» نقد و بررسی شده‌اند.

عناوین داستان کوتاه‌های بررسی شده در این بخش عبارتند از: «به دزدی رفته‌ها»، «آذر، ماه آخر پاییز»، «تب عصیان»، «در خم راه»، «یادگار سپرده» و «میان دیروز و فردا» همه از مجموعه داستان «آذر، ماه آخر پاییز»؛ «بیگانه‌ای که به تماشا رفته بود»، «ظهر گرم تیر»، «لنگ» و «مردی که افتاد» همه از مجموعه داستان «شکار سایه»، «عشق سال‌های سبز»، «چرخ فلک»، «سفر عصمت»، «صبح یک روز خوش»، «ماهی و جفتش»، «طوطی مرده همسایه من»، «بودن، یا نقش بودن»، «با پسرم روی راه»، «درخت‌ها» و «بعد از صعود» همه از مجموعه داستان کوتاه «جوی و دیوار و تشنه» و در نهایت «از روزگار رفته حکایت»، «مد و مه»، «در بار یک فرودگاه» هر سه از مجموعه داستان «مد و مه».

نویسنده در پیشگفتار خود بر این کتاب نوشته است: «... هرچند که گلستان با کاربرد کلمه «روشنفکر» برای اندیشه گران ایرانی در قرن بیستم مخالف است، خودِ او را باید روشنفکری دانست که در نیمه دوم قرن بیستم، در عرصه‌های مختلف هنری، آثار خلاقانه و تاثیرگذاری خلق کرده است. گلستان در عرصه سینما اولین کارگردانی است که سینمای ایران را با فیلم‌هایی چون «یک آتش»، «موج و مرجان و خارا» و «خشت و آینه» به دنیا شناساند و نخستین جوایز بین‌المللی را برای سینمای ایران کسب کرد. داستان‌های گلستان نیز هریک به گونه‌ای تصویری تحولات انسان و جامعه ایرانی را در دوره معاصر بازتاب می‌دهند.»

«زمانه و آدم‌هایش» نوشته عسگر عسگری حسنکلو با شمارگان هزار و 100 نسخه، 272 صفحه و بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات اختران روانه کتابفروشی‌ها شده است. طراح جلد این کتاب ابراهیم حقیقی است.

از میان دیگر کتاب‌هایی که با موضوع و محتوای بررسی آثار ابراهیم گلستان منتشر شده‌اند، می‌توان به مجموعه مقالات «نشانه‌شناسی و نقد ادبیات داستان معاصر: نقد و بررسی آثار ابراهیم گلستان و جلال آل احمد» اشاره کرد.

این کتاب که شامل مجموعه مقالاتی از نویسندگان و منتقدان درباره آثار گلستان و آل‌احمد است، در سال 1392 با گردآوری و ویراستاری لیلا صادقی از سوی نشر سخن منتشر شد. مقالات مربوط به آثار گلستان در این کتاب را امیرعلی نجومیان، لیلا صادقی، فرزانه شیررضا، مرتضی بابک‌معین و الهام میاحی نوشته‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها