پنجشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۸
سید ابراهیمی: عزم اندکی برای پژوهش در زندگی شهید آوینی وجود دارد/ شخصیت چندوجهی آوینی برایم جذاب بود

سید ابراهیمی، نویسنده کتاب «زندگی‌ زیباست» گفت: معمولا نویسندگان از طریق یافتن بخش کوچکی در متن خاطراتی درباره شهید آوینی یا برداشتی کوتاه از فیلم‌های مستند وی، وارد فضای زندگی این شهید شده‌اند و عزمی برای یافتن نقاط کمتر پرداخته شده در زندگی شهید آوینی نبوده است.

سیدعباس سید ابراهیمی، نویسنده کتاب زندگی زیباست که به زندگی شهید سیدمرتضی آوینی می‌پردازد، در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره زمینه‌های نگارش این کتاب توضیح داد: چند وجهی بودن شخصیت شهید آوینی برایم جذابیت داشت. وی در مدت زندگی خود در فضاهای مختلف فکری و حوزه های متنوع اندیشه حرکت کرده بود. از سوی دیگر، من در رشته ادیان و عرفان تحصیل کرده‌ام و این موضوع سبب گرایش بیشترم به بررسی زندگی و تفکرات شهید آوینی شده بود.

وی از سال 1391 به عنوان زمان آغاز پژوهش برای نگارش این کتاب یاد کرد و گفت: در موسسه اشراق پژوهشی درباره زندگی شهید آوینی انجام شد که قرار بود به صورت مستند کار شود. بخشی از مصاحبه‌ها درباره شهید آوینی قبلا منتشر شده بود و برخی هم در آرشیو موسسه روایت فتح قرار داشت. زمان انجام این پژوهش طولانی شد و تصمیم گرفتم مصاحبه‌های اختصاصی هم با دوستان و آشنایان شهید آوینی داشته باشتم.

سید ابراهیمی ادامه داد: مصاحبه با حدود 40 نفر از اعضای خانواده، دوستان و آشنایان شهید آوینی انجام شد. بهروز افخمی، یوسفعلی میرشکاک، مهدی شجاعی، سردار علیرضا افشار، حسین معززی‌نیا و مهدی همایون‌فر،  شماری از افرادی بوده‌ند که با آنها مصاحبه اختصاصی داشته‌ام. به دلیل طولانی شدن روند مصاحبه و مطالبی که عنوان شده بود، ترجیح دادم این کتاب را در قالب مستند داستانی بنویسم. قالب این کتاب شبیه به زندگینامه داستانی است.

وی در پاسخ به این سوال که «زندگی زیباست» از چه مقطعی به زندگی شهید آوینی می پردازد؟ گفت: نگارش اولیه کتاب از زمان تولد شهید آوینی بود اما با توجه به خلاء‌های اطلاعاتی که درباره زندگی وی در پیش از انقلاب وجود داشت، در ابتدای کتاب چند گزارش کوتاه درباره این دوران آوردم و سپس از دی‌ماه 1357 به روایت داستانی زندگی شهید آوینی پرداختم.

این نویسنده درباره محدودیت‌های نوشتن «زندگی زیباست» توضیح داد: بخش نخست این محدودیت‌ها به خانواده شهید آوینی مربوط می‌شد. آنها تمایلی برای مطرح شدن فضای فکری قبل از انقلاب اسلامی شهید آوینی نداشتند. بخش دیگری از دشواری‌های نگارش این کتاب نیز، کم بودن مطالب مستند درباره شهید آوینی بود. فضای داستانی و مستند کتاب با هم برابری نمی‌کردند. در برخی بخش‌هایی از کتاب که نیازمند پرداخت بیشتر داستانی بودم، نبود اطلاعات مستند ضربه می‌زد. زاویه دید این اثر دانای کل است و به این ترتیب فضای زنده‌ای ترسیم شده است.

سیدابراهیمی که از کتاب‌های منتشر شده در باره شهید آوینی هم برای تالیف کتاب «زندگی زیباست» بهره گرفته است، مهم‌ترین ضعف آثار نوشته شده درباره شهید آوینی را انجام نشدن تحقیق جامع برای نوشتن زندگی وی دانست و گفت: معمولا نویسندگان از طریق یافتن بخش کوچکی در متن خاطراتی درباره شهید آوینی یا برداشتی کوتاه از فیلم‌های مستند شهید آوینی، وارد فضای زندگی وی شده‌اند و عزمی برای یافتن نقاط کمتر پرداخته شده در زندگی شهید آوینی نبوده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به حجم بالای مصاحبه‌های اختصاصی انجام شده درباره شهید آوینی، خروجی دیگری هم از این تحقیقات وجود خواهد داشت؟ اظهار کرد: فضاسازی داستانی کتاب، آن را بسیار جذاب کرده است. در پایان «زندگی زیباست» نشانی پست الکترونیکی خودم را هم نوشته‌ام. بازخورد‌های خوبی از این طریق داشته‌ام. بر اساس مصاحبه‌های انجام شده، در حال ساخت مستندی تصویری هستیم که بخشی از آن هم پیش رفته است.
 
کتاب «زندگی زیباست» را انتشارات دفتر نشر معارف (وابسته به نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‌ها) در قطع رقعی، 368 صفحه با شمارگان دو‌هزارنسخه و به بهای 130‌هزار ریال به چاپ رساند.

در بخشی از مقدمه نویسنده می‌خوانیم: «اولش قرار بود که یک تحقیق کوتاه و جمع و جور باشد در مورد شخصیت فکری و فرهنگیِ مرتضی آوینی. دنبال کتابی بودم که در آن، کسی مبتنی بر یک تحقیق جامع همه زندگیِ آوینی را روی دایره ریخته باشد، اما نبود. بعدها فهمیدم که برای خیلی شخصیت های مهمِ دیگر هم این اتفاق نیفتاده است. غصه‌ام شد. به سرم زد که این کار را انجام دهم.
 
اولش به هر کسی که می‌گفتم می‌خواهم چنین کاری را انجام دهم جدی نمی‌گرفت. حتی بعضی‌ها تا همین آخرش هم جدی نگرفتند. بماند. تحقیقاتم حدود یک سالی طول کشید. خیلی سخت بود، چون تقریباً از صفر شروع کرده بودم و کم کم باید همه آنهایی را که به مرتضی ربطی داشتند پیدا می‌کردم. نکته‌ای که کار را سخت تر می‌کرد آن بود که عده ای از نزدیکان آوینی حتی حاضر نبودند اندک صحبتی از او بکنند. نه تنها با من، که در این بیست سالِ بعد از شهادت مرتضی تقریباً با هیچ کس. هیچ کس یعنی آن کسی که بعداً بخواهد نتایجِ گفت‌وگویش را جوری منتشر کند.
 
همسر مرتضی، دخترانش، پسرش، برادرانش، خواهرش، پدرش، شوهر خواهرش که دوست نزدیکش هم بوده، پسردایی و دختردایی اش، بعضی از همکاران نزدیکش و.... و این کار را بسیار سخت می‌کرد. اما خیلی ها هم بودند که یا قبلاً صحبت هایشان منتشر شده بود  یا فرصت گفت‌وگو را در اختیار من گذاشتند...»

در این باره بخوانید:
 
<span class=
بازخوانی آثار و شخصیت سیدمرتضی آوینی در آینه کتاب/ از «سید شهیدان اهل قلم» تا «همسفر خورشید»
همزمان با سالروز شهادت سید مرتضی آوینی، سید شهیدان اهل قلم، خبرگزاری کتاب ایران با استفاده از اطلاعات ثبت شده در «خانه کتاب» و «کتابخاته ملی ایران»، نگاهی بر آثار مکتوبی که در 3 سال گذشته، با موضوع شهید ...
<span class="hlstyle">مدیر انتشارات روایت فتح: دست‌نوشته‌های چاپ نشده‌</span> شهید آوینی منتشر می‌شوند
مدیر انتشارات روایت فتح: دست‌نوشته‌های چاپ نشده‌ شهید آوینی منتشر می‌شوند
حسن علایی، مدیر انتشارات روایت فتح گفت: این انتشارات دست‌نوشته‌های چاپ نشده‌ای از شهید آوینی در اختیار دارد که در فرصت مناسب به چاپ می‌رسند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها