مسعود علیا سرپرست گروه ترجمه این دانشنامه در پیشگفتاری که بر این مجموعه نوشته است بیان میکند که این دانشنامه حاصل طرح نیکویی است که اجرای آن در سال 1995 در دانشگاه استنفورد آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
به گفته وی، این مجموعه مدخلهای مناسبی برای ورود به گسترههای متنوع تامل فلسفی به دست میدهد. یکی از محسنات این دانشنامه این است که بهویژه به کار دانشجویان و محققانی میآید که میخواهند در زمینه خاصی پژوهش کنند. قرار است تا در صورت امکان ترجمه مداخل این دانشنامه ادامه يابد. در زير، معرفي كوتاهي از چهار مدخل يا مجلد جدید منتشر شده را خواهيد خواند.
سیزدهمین کتاب: «بدن آگاهی»
نخستین کتاب این مجموعه نوشته فردریک دو وینیمون با ترجمه مریم خدادادی است. در بخشی از درآمد این مجلد آمده است: «مفهوم بدن آگاهی محل تلاقی بحثهایی درباره خود، عمل و مکان است. این مدخل بر دو پرسش مهم تمرکز خواهد کرد: بدن آگاهی ما چه تفاوتی با آگاهی از دیگر اشیا دارد؟ عمل و بازنمودهای ذهنی بدن چه نقشهایی در بدن آگاهی دارند؟»
توصیف بدن آگاهی، نظریههای بدن آگاهی، بدن آگاهی و ادراک حسی، مکانمندی بدن آگاهی، حس مالکیت بدن، معرفت شناسی بدن آگاهی، نقش کارکردی بدن آگاهی و نتیجه گیری عناوین اصلی این کتاب را تشکیل میدهند. کتاب «بدن آگاهی» با شمارگان هزار و 650 نسخه در 107 صفحه به بهای 6هزار تومان منتشر شده است.
چهاردهمین کتاب: «تاریخ هستیشناسی هنر»
این کتاب نوشته پیزلی لیوینگستون و به ترجمه ابراهیم لطفی منتشر شده است. در بخشی از درآمد این کتاب آمده است: «بررسیهای روشن و گستردهای که پیش از قرن نوزدهم در باب این مباحث صورت گرفته باشند هنوز یافت نشدهاند. با این حال این بدان معنا نیست که در نوشتههای آغازین در باب زیبایی، هنرها و مسائل مربوط به آن هیچ چیزی وجود ندارد که مرتبط با این پرسشهای هستی شناختی باشد. این مدخل به جای گمانه زنی درباره چنین موضوعات تفسیر دشواری، در درجه اول به افادات مولفانی میپردازد که صریحاً و به تفصیل برخی از مسائل یاد شده در مورد هستیشناسی آثار هنری را بررسی میکنند، چه به صورت کلی چه با نظر به قالبهای مهمی چون موسیقی، ادبیات، نقاشیريال پیکر تراشی.
آیا آثار هنری وجود دارند؟، یگانه انگاری و رقیبان آن، چه نوع چیزهایی آثار هنری اند؟ و طرحی از نظریههای هستی شناختی هم عناوین اصلی فصلهای این کتاب هستند. کتاب «تاریخ هستیشناسی هنر» با شمارگان هزار و ۶۵۰ نسخه در ۱۰۸ صفحه به بهای ۶ هزار تومان منتشر شده است.
پانزدهمین کتاب: «باروخ اسپینوزا»
این کتاب را استیون نادلر نگاشته و حسن امیری آرا ترجمه کرده است. اسپینوزا یکی از مهمترین فیلسوفان دوران متقدم و یقیناً یکی از رادیکالترین آنهاست. تفکر او تلفیقی است از التزام به شماری از اصول متافیزیکی و معرفت شناختی دکارتی با ارکانی از فلسفه رواقی باستان و عقلباوری یهودی قرون وسطایی که با وجود این در قالب نظامی بسیار بدیع عرضه شده است. دیدگاههای به غایت طبیعتباورانه او در باب خدا، جهان، انسان و شناخت بنیانی است برای فلسفه اخلاقی که بر مهار انفعالات به منظور رسیدن به فضیلت و سعادت متمرکز است. این دیدگاهها همچنین نوعی تفکر سیاسی قویاً دموکراتیک و نقدی ژرف بر دعاوی کتاب مقدس و دین فرقهای را بنیان مینهند. از میان همه فیلسوفان قرن هفدهم شاید هیچ کس به قدر اسپینوزا به روزگار کنونی ربط نداشته باشد.
درآمد، زندگی نامه، اخلاق، رساله الهیاتی ـ سیاسی و کتابنامه عناوین اصلی این کتاب هستند. کتاب «باروخ اسپینوزا» با شمارگان هزار و ۶۵۰ نسخه در ۸۴ صفحه به قیمت ۵ هزار تومان چاپ شده است.
شانزدهمین کتاب: «درون نگری»
این کتاب نوشته اریک شوئیتسگبل است و یاسر پوراسماعیل آن را ترجمه کرده است. درون نگری، طبق کاربردی که این اصطلاح در فلسفه معاصر در ذهن دارد، وسیلهای برای اطلاع یافتن درباره آن دسته از حالات یا فرایندهای ذهنی خود شخص است که هم اکنون در حال رخ دادنند یا شاید در گذشتهای بسیار نزدیک رخ دادهاند. دروننگری مفهومی کلیدی در معرفتشناسی است، زیرا غالباً تصور میشود که معرفت دروننگرانه به طور ویژهای مطمئن و شاید حتی مصون از تردید شکاکانه است. همچنین غالبا تصور میشود که معرفت دروننگرانه بیواسطهتر یا مستقیمتر از معرفت حسی است. به هر روی این خصوصیات ادعا شده دروننگری در تایید این اندیشه استناد شده است که معرفت دروننگرانه میتواند به عنوان مبنا یا بنیاد انواع دیگر معرفت عمل میکند.
خصوصیات کلی دورن نگری، تبیینهای درون نگرانه در مقابل تبیینهای غیر درون نگرانه از معرفت به خود، نقش درون نگری در روان شناسی علمی و دقت درون نگری نیز از عناوین اصلی این کتاب به شمار میآیند. این کتاب با شمارگان هزار و ۶۵۰ نسخه در ۱۴۴ صفحه به بهای ۷ هزار تومان منتشر شده است.
دانشنامه استنفورد به سرپرستی دکتر ادوارد ن. زالتا منتشر میشود. این مجموعه با اجازه گردانندگان دانشنامه فلسفه استنفورد (SEP) در ایران به همت انتشارات ققنوس انتشار مييابد.
نظر شما