جواد صفینژاد، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه جغرافیا کتاب «بنه، نظامهای زراعی سنتی در ایران» از انتشارات امیرکبیر را برای مطالعه در ایام تعطیلات نوروز پیشنهاد کرد.
وی افزود: در کتاب «بنه، نظامهای زراعی سنتی در ایران» وضعیت کشاورزی، نحوه گرفتن مالیات از آب و کاشت و داشت محصول را در قبل از اصلاحات ارضی بیان کرده است.
صفینژاد که به پدر علم کاریز (قنات) ایران نامور است، کتابهای بسیاری نوشته و مقالههایی را به رشته تحریر درآورده است. «مونوگرافی روستای طالب آباد»، «بنه؛ نظامهای سنتی زراعی در ایران»، «نظامهای آبیاری سنتی در ایران»، «عشایر مرکزی ایران»، «لرهای ایران؛ لر بزرگ و لر کوچک»، «سد زیرزمینی قنات وزوان میمه اصفهان»،«مبانی جغرافیای انسانی» و «نان سنگک؛ مطالعه مردم شناختی» برخی از کتابهای وی را تشکیل میدهند.
صفینژاد در کنار تحقیقات و پژوهشهای فراوان خود، مدرسی بزرگ نیز بوده است. او در چند دهه تدریس در دانشگاههای مختلف و به طور ویژه دانشگاه تهران، شاگردان فراوانی نیز تربیت کرده است. استاد صفینژاد تاکنون به تدریس دروسی چون مبانی جغرافیای انسانی، جامعهشناسی ایلات و عشایر، مردمشناسی ایران با تکیه بر ایلات و عشایر، زمینهها و شیوههای همیاری، مسائل کوچ نشینی، انسان و محیط، منابع و ماخذ جغرافیا و نظامهای آبیاری در ایران به طور عمده در موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشکده ادبیات و دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، گروه جغرافیای دانشگاه تهران و نیز دانشگاه علامه طباطبایی به تدریس پرداخته است.
از فعالیتهای پژوهشی وی طی این سالها میتوان به مطالعات میدانی در میان ترکمنها و شاهسونها و مناطقی از کهگیلویه و بویراحمد، سبزیکاری و سبزیکاران شهرری، پیشینه جغرافیایی و تاریخی شمال خراسان، انجام منوگرافی متعدد، کار بر روی موضوعاتی چون قنات، بنه، نظام های زراعی، نظام های آبیاری و اسناد عشایری در ایران اشاره کرد. او در زمینههای فوق جزء متخصصان منحصر به فرد به شمار میرود.
نظر شما