وی افزود: فرهنگ محیط تبلیغ، بحثی مهم است که عدهای تجربه خوبی در این زمینه داشتند. برای مبلغانی که قصد فعالیت در حوزه بینالملل دارند، این دانش قابل استفاده است. برای نمونه در «جامعة المصطفی» محققان از نقاط مختلف جهان حضور دارند. اگر شخصی بخواهد برای تبلیغ از ایران به آمریکا یا اروپا برود، شرط اول این است که از طریق آموزش بتواند آن محیط را وارسی کند و تحلیل اجتماعیـسیاسی قوی از آن مکان بهدست آورد.
این پژوهشگر درباره بخشهایی که کتاب «انسانشناسی فرهنگی با رویکرد تبلیغ بینالملل» را تشکیل میدهند، توضیح داد: در این اثر مباحثی نظیر مفهومشناسی و آشنایی با فرهنگ و محیط مطرح شده است. همچنین بنده در این کتاب به حوزه ارتباطات، بیشتر وارد شدهام. برای مثال در حوزه تبلیغ برای آن که مبلّغ ارتقای توان پیدا کند، به ارتباطهای کلامی، چهره به چهره و برخی نمادها در فرهنگهای مختلف و شاخههای اختصاصی و عمومی فرهنگها پرداختهام.
حجتالاسلام آقایی ادامه داد: به دلیل رویکرد جامعهشناسانه کتاب، بحث نظریههای فرهنگ را هم مطرح کردهام که به لحاظ نظری میتوانند قوت علمی به مبلّغ بدهند.
این عضو هیات علمی و مدیر گروه تبلیغ و ارتباطات «جامعة المصطفی» درباره مشکلات حوزه تبلیغ که او را به سمت نگارش این اثر سوق داده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر فضایی باز را در عرصه بینالملل فراهم کرده و توان ما برای حضور به لحاظ ساختاری و سختافزار زیاد است اما از نظر نرمافزاری با مشکل مواجه هستیم.
وی افزود: هنگامی که یک مبلغ از ایران به کشورهای مختلف دنیا میرود، این مشکل اساسی وجود دارد که ما متناسب با نیاز آن منطقه نمیتوانیم خوراک تهیه کنیم و بعد آن خوراک را به کشور و محیط موردنظر ببریم.
حجتالاسلام آقایی ادامه داد: ما در بخش ساماندهی جریان کلی تبلیغ برای تأثیرگذاری با ضعف مواجه بودیم؛ اینکه چه بخشهایی دارد و ما برای چه قسمتهایی باید قالب تهیه کنیم و در چه حوزهای بیشتر مبلغ آماده سازیم. این مسائل مرا برآن داشت که به نگارش این اثر بپردازم.
سرپرست بخش گروه قرآن و علوم با گرایش مطالعات اجتماعی مجتمع «امین» درباره ویژگیهای کتاب که به نظرش آن را مورد توجه داوران قرار داده است، بیان کرد: این رویکرد که ما در حوزه تبلیغ و در عرصه مطالعات اجتماعی از دانشی برای کارآمد کردن عرصه تبلیغ با رویکرد فرهنگ بهره بگیریم، به این شکل وجود نداشت. علاوه بر آن شاید نمونهها و شواهدی که از کشورهای و فرهنگهای مخلتف در کتاب آوردهام، از دلایل مورد توجه قرار گرفتن اثر باشد زیرا توانسته است گوشهای از خصوصیات فرهنگ کشورهای مختلف را نشان دهد.
وی با اشاره به مدت زمانی که صرف تحقیق و نگارش این اثر کرده است، گفت: بخشی از دادههای این کتاب به تجربیات بنده در جامعة المصطفی باز میگردد و بخشی به دورانی که مبلغ بودم. قسمتی از آن هم به مطالعات کتابخانهای اختصاص داشت. نزدیک دو سال برای نگارش کتاب زمان صرف کردم که این اثر به کتاب آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد تبدیل خواهد شد.
حجتالاسلام محمدرضا آقایی که بهتازگی نگارش کتاب «شاخصهای نظام مطلوب از منظر قرآن» را به پایان برده است و این اثرش در مرحله ویراستاری قرار دارد، اخیراً پژوهش برای کتاب «کارکردهای دین در عرصه روابط اجتماعی» را آغاز کرده است.
نظرات