یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
توزیع رایگان کتاب به ناشران خصوصی ضرر می‌زند

مدیر مؤسسه فرهنگي دين‌پژوهي«بشري» گفت: نهادهای بخش دولتی و عمومی مانند شهرداری‌ها و سازمان‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند، کتاب‌های تولیدی خود را رایگان یا با قیمت پایین در اختیار مردم قرار می‌دهند. این مسائل باعث می‌شود ناشران خصوصی، به ویژه آن‌هایی که در حوزه دین و مذهب فعالیت دارند، کالاهایشان مورد استقبال قرار نگیرد.

علی باقری‌فر، مدیر مؤسسه فرهنگي دين‌پژوهي «بشري» که حدود سه سال است حضوری کمرنگ در بخش انتشارات دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: نزدیک به 11 سال از تأسیس این مؤسسه می‌گذرد و ما فعلا به‌صورت نیمه‌خاموش فعالیت می‌کنیم. اگرچه چراغمان در دفتر تهران و قم روشن است اما عملا در سه سال گذشته به دلیل خستگی ناشی از مشکلات بازار کتاب فعالیتمان کمرنگ شده است.
 
او افزود: گرانی کاغذ، بالا بودن هزینه‌های چاپ، نداشتن شبکه توزیع مناسب کتاب و نهادهایی که با یارانه در این حوزه حضور دارند و به بخش خصوصی اجازه فعالیت نمی‌دهند، از جمله مشکلات کنونی انتشار کتاب در کشور هستند.
 
 این ناشر با اشاره به این نکته که مسئله مالیات، ناشران را خسته کرده است توضیح داد: طبق قانون، ناشران از مالیات معاف هستند ولی از ما علاوه بر مالیات، جریمه‌اش را هم دریافت می‌کنند. این موضوع اذیت‌کننده است. برای نمونه، بنده به عنوان ناشر، در یک سال 100 میلیون تومان گردش مالی داشتم و بیش از 11 میلیون تومان مالیات پرداخت کردم.
 
او ادامه داد: متأسفانه در برخی موارد کسی پاسخگو نیست. برای مثال، بیمه به دلیل اشتباه کارمندان خود جریمه‌ای را تعیین می‌کند و تاوان آن را ناشر می‌پردازد نه کارمندی که خطا کرده است. این مجموعه عوامل، شرایطی را به وجود آورده است که حداقل بنده انگیزه جدی و کافی برای فعالیت در بازار نشر ندارم مگر کارهای کوچک و جزوه‌ای. در حال حاضر نزدیک به 20 عنوان کتاب آماده کرده‌ام اما هیچ‌ کدام را به چاپخانه نداده‌ام؛ زیرا بعد از چاپ هم باید آن‌ها را در انبار نگهداری کنم.
 
باقری‌فر با اشاره به این نکته که مشکل اصلی شاید به این نکته برگردد که در کشور ما ضرورت مطالعه به‌درستی تبیین نشده است گفت: مردم کمتر عادت به مطالعه دارند. از یک طرف شبکه‌های مجازی نیاز مخاطبان را اشباع کرده و از طرف دیگر مشکلات اقتصادی هم سبب شده است که در سبد مصرفی مردم جایی برای خرید کالاهای فرهنگی پیش‌بینی نشود.
 
وی ادامه داد: همچنین نهادهای بخش دولتی و عمومی مانند شهرداری‌ها و سازمان‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند، کتاب‌های تولیدی خود را رایگان یا با قیمت پایین در اختیار مردم قرار می‌دهند. این مسائل باعث می‌شود ناشران خصوصی، به‌ویژه آن‌هایی که در حوزه دین و مذهب فعالیت دارند، کالاهایشان مورد استقبال قرار نگیرد.
 
این فعال فرهنگی تصریح کرد: بنده قصد فرافکنی ندارم. بخشی از مشکل هم به ناشران و ضعف برنامه‌ریزی‌های آنها برمی‌گردد. همه این موارد دست در دست هم داده است تا در حوزه نشر با مشکلات مختلف مواجه شویم.
 
 او در پایان درباره فعالیت های کنونی مؤسسه فرهنگي دين‌پژوهي «بشري» گفت: به حداقل نیرو بسنده کرده‌ایم و به مطالعات شخصی و جلسات تفسیر و کلاس‌های آموزشی می‌پردازیم. قبلاً به صورت سالیانه نشست‌های علمی و همایش برگزار می‌کردیم که الان این فعالیت‌هایمان تعطیل شده است. تاکنون بخشی از کتاب‌هایمان را براساس سفارش نهادهای مختلف تولید کرده‌ایم. بخشی از کارهایمان هم زیراکسی بوده است. جدا از این موارد در این سال‌ها نزدیک به 40 عنوان کتاب منتشر کرده‌ایم.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها