چهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۷
بررسی جنايات سازمانهاي جاسوسي انگلستان و آمريكا درکتاب« سیا در ایران»

کتاب« سیا در ایران» ترجمه نعمت الله عاملی از سوی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی مؤسسه فرهنگی هنری و انتشارات  مرکز اسناد انقلاب اسلامی، این مرکز در چهارمین روز از دهه مبارک فجر کتاب«سیا در ایران»ترجمه نعمت الله عاملی را منتشر کرد که حاوي اسناد كودتاي 28 مرداد است كه متن اصلي آن توسط دكتر دونالد ويلبر نگارش يافته و با ويرايش كريستوفر پتريك از سوی انتشارات «امريكن فري پرس» منتشر شده است. گزارش اصلی سيا، شامل ده فصل، پنج ضميمه و يك چكيده است كه ويراستار سه ضميمه‌ي كوتاه ديگر با عناوين «برادران رشيديان، نزاع بر سرِ نفت ايران و مداخله‌ي بريتانيا در ايران» را براي ارائه‌ي اطلاعات بيشتر به مخاطبان به متن افزوده است. مطالعه‌ی اسناد اين كتاب جزئيات تكان‌دهنده‌اي را از جنايات سازمان‌هاي جاسوسي انگلستان و آمريكا در طراحي و اجراي كودتاي ننگين 28 مرداد برملا می‌کند.

در قسمت هایی از مقدمه این کتاب چنین می خوانیم:
«دوره‌ي ملي‌شدن صنعت نفت و متعاقب آن كودتاي آمريكايي ـ انگليسي 28 مرداد، يكي از مهم‌ترين و تأثيرگذارترين دوران تاريخ معاصر ايران به شمار مي‌آيد. اين كودتا نه تنها ثمره‌ی سال‌ها تلاش و مجاهدت ملت ايران براي كسب آزادي و استقلال را از بين برد، بلكه چشم‌انداز آينده‌ی ايران را نيز تا چند دهه تيره و تار ساخت.
دولت بريتانيا كه تا نيمه‌ی قرن بيستم حاكميت تقريباً مطلقي بر منابع نفتي ايران داشت ناگهان با بيداري و فرياد اعتراض ملت ايران مواجه شد كه ثمره‌ی اين بيداري و مجاهدت در تصويب قانون ملي‌شدن صنعت نفت تجلي يافت. اين قانون كه پاياني بر انحصار نفتي انگليس در ايران به شمار مي‌رفت شوك سنگيني به دولت بريتانيا وارد كرد. آنها حاضر به پذيرش شرايط جديد نبودند و با تأكيد بر تداوم اجراي قرارداد 1933، تلاش‌هاي ديپلماتيك خود را آغاز كردند كه البته اين تلاش‌ها نيز راه به جايي نبرد. با شكست تلاش‌هاي ديپلماتيك آنها به اين نتيجه رسيدند كه براي دستيابي مجدد به منابع نفتي ايران راهي جز براندازي دولت مصدق نيست. از سوي ديگر، آمريكا نيز كه از انحصار نفتي انگليس در ايران ناخرسند بود به بهانه‌ی خطرِ به قدرت رسيدن كمونيست‌ها و سقوط ايران در پرده‌ی آهنين، اما اساساً به طمعِ به دست آوردن سهمي از نفت ايران با دولت بريتانيا همراه شد و هر دو به اين نتيجه رسيدند كه بقاء دولت وقت ايران به مصلحت نيست و بايد براي اين منظور دست به اقدامي مشترك و قاطع بزنند.
نتيجه‌ی مذاكرات نمايندگان سرويس‌هاي جاسوسي آمريكا و انگليس، طراحي عملياتي به نام عمليات آژاكس بود كه طي آن سيا و سرويس اطلاعات مخفي انگليس با همكاري عواملِ داخليِ خود در ايران توانستند دولت قانوني مصدق را ساقط نموده و سرلشگر زاهدي را كه عامل بيگانه بود به قدرت برسانند.»
 
کتاب «سیا در ایران» در  212 صفحه با بهای 55000 ريال روانه بازار نشر شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها