کتاب «واقعیتها، خطاها و دروغها؛ سیاست و اقتصاد در جهان متلاطم» از سوی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.
نظریه همزمانی توسعه چیست؟
این کتاب در 10 فصل با بررسی تاریخچه رویدادهای جهانی به مفاهیمی مانند جهانیسازی، توسعه و عوامل آن و نقش نهادها، سیاست و فرهنگ میپردازد و دیدگاههای تازهتری را در مورد فرهنگ بیان میکند که نقش مهمی را در افزایش سرمایه غیر ملموس دارند و میتوان آنها را در جنبه اکتسابی فرهنگ گنجاند.
کودولو، نویسنده کتاب معتقد است که امور در محیط فرهنگی خاص اتفاق میافتند، در حالیکه تصمیمات باید در محیطی فیزیکی و اقتصادی تدوین شوند. او نظریه همزمانی توسعه را تعریف میکند که بهجنبه توصیفی علم اقتصاد میپردازد و توضیح میدهد چه ساز و کارهایی فرایندهای اقتصادی را کنترل میکنند.
از مهمترین فصلهای این کتاب میتوان به «جهان، واژهها و مفاهیم»، «جهانیسازی و آنگاه چه»، «سقوط نئولیبرالیسم و ارثیه پوچ آن» و «آینده مبهم» اشاره کرد.
بهترین اقتصاددانان چه کسانی هستند؟
در این کتاب از جدول، نمودار و نقشه استفاده نشده است تا خواندن مطالب آن آسانتر و جذابتر شود. تمامی منابع به تفکیک هر فصل در پایان کتاب آمدهاند.
نویسنده در فصلی با عنوان «جهان، واژهها و مفاهیم» نوشته که بهترین اقتصاددانان کسانی هستند که میفهمند چه اتفاقی میافتد و میتوانند دیگران را قانع سازند. وضعیت نامطلوب هنگامی رخ میدهد که آنها میدانند، اما نمیتوانند ما را قانع کنند یا نمیدانند اما سعی میکنند به هر شکل ما راقانع سازند یا میدانند که امور چیزی غیر از آن است که میخواهند ما را با آن قانع کنند.
«جهانیسازی و آنگاه چه» عنوان فصل دیگری از کتاب است که به ریشه آغاز روند جهانیسازی پرداخته و بیان میکند که چگونه میتوان در عصر وابستگیهای متقابل پیش رفت. جهانیسازی چهره انسانی ندارد اما میتوان گفت اگر اقتصاد جهانی با حسن نیت و رعایت ابعاد اجتماعی حاکمیت ترکیب شود، توسعه و عملکرد مطلوبتری خواهند داشت. این تصویر بیانگر مسیری است که ما باید در آن قرار گیریم یا بدانیم در آینده بر چه چیزی تاکید کنیم.
مهاجرت بهسوی آینده؛ بزرگترین مهاجرت بشری
مولف در ادامه مباحث درباره «سقوط نئولیبرالیسم و ارثیه پوچ آن» نیز معتقد است که اگر موج قدرتمند نئولیبرال، نسل گذشته را در خود نگرفته بود، جهان آیندهای بهتر داشت که در آن توسعه، بیشتر و بیعدالتی کمتر به چشم میخورد. علم اقتصاد پیچیدگیهای زیادی دارد. با وجود این حقیقت که پیشرفت زیادی در این علم صورت گرفته است، خطاهای زیادی در فرآیندها، پدیدهها و مفاهیم آن دیده میشود.
وی در فصل دیگری از کتاب با عنوان «آینده مبهم» نویسنده ضمن بیان اینکه چه چیز در آینده دور یا نزدیک در انتظار ماست و ما چه نقشی در آن داریم، میگوید که بزرگترین مهاجرت بشری فرا روی ماست: مهاجرت بهسوی آینده. ما این جهان را برای خودمان میسازیم اما بیشتر از بعد فرهنگی و اقتصادی تا از بعد طبیعی.
نخستین چاپ کتاب «واقعیتها، خطاها و دروغها؛ سیاست و اقتصاد در جهان متلاطم» با شمارگان یکهزار نسخه در 396 صفحه، به بهای 25 هزار تومان از سوی پژوهشکده پولی و بانکی راهی بازار نشر شده است.
نظر شما