دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۵
بیگی‌ حبیب‌آبادی:زنده‌یاد مشفق کاشانی، سهراب سپهری را به وادی شعر آورد

پرویز بیگی حبیب‌آبادی، نویسنده کتاب «سرگذشت یادها: مشفق کاشانی در آراء، یادها، خاطره‌ها» با اشاره به تاثیر بسیار اشعار زنده‌یاد مشفق کاشانی بر شاعران جوان گفت که حشر و نشر زنده‌یاد سهراب سپهری با مشفق کاشانی و همچنین تاکید مدام استاد به جوهره شعری در سهراب، باعث شد که سپهری قدم به وادی شعر بگذارد.

 بیگی حبیب آبادی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: از سال 1358 افتخار شاگردی زنده‌یاد استاد مشفق کاشانی را دارم. این شاعر بزرگ چه در دوران زندگی خود در قبل از انقلاب اسلامی و چه در روزگار پس از آن از غزل‌سرایان نامی کشور بودند. کار ادبی ایشان در راستای ارتقا غزل در دوران جدید تاثیر زیادی داشت.

وی افزود: استاد مشفق کاشانی در زندگی خود با شاعران و ادیبان بسیاری حشر و نشر داشت و در انجمن‌های ادبی زیادی نیز شرکت می‌کرد. همین باعث شد عموم شاعران فعال امروز از استاد مشفق خاطرات زیادی داشته باشند. من در کتاب «سرگذشت یادها» به این مسائل اشاره کردم. یکی از کسانی که با تلاش‌های استاد و با تاکید بسیار ایشان به شعر توجه بیشتری نشان داد و به‌طور جدی قدم در وادی شعر گذاشت، زنده‌یاد سهراب سپهری بود.

بیگی حبیب آبادی در ادامه درباره کتاب «سرگذشت یادها» گفت: تحقیق و نگارش کتاب «سرگذشت یادها» نزدیک به سه سال طول کشید. بخش پایانی این کتاب شامل عکس‌ها و اسنادی از استاد مشفق کاشانی از جمله مدارک تحصیلی، دست‌خط سهراب سپهری، نامه زنده‌یاد محمدعلی جمالزاده به استاد در سال 1342، یادداشت مرحوم اخوان ثالث درباره استاد و دیگر اسنادی از این دست منتشر شده است.



این شاعر همچنین اظهار کرد: ما در کتاب «سرگذشت یادها» ‌با بیش از هزار نام روبه‌رو هستیم و این نشان دهنده اهمیت زنده‌یاد مشفق کاشانی در میان طیف مختلف اهالی ادبیات است. خاطرات درج شده در این کتاب بخشی از حلقه‌های مفقوده تاریخ ادبیات معاصر نیز به شمار می‌آید.

مدیر انتشارات فصل پنجم درباره تاثیر اشعار و کتاب‌های منتشر شده استاد مشفق بر دیگر شاعران امروز ایران، گفت: بسیاری از بزرگان ادبیات ایران از جمله زنده‌یادان اخوان ثالث، مهرداد اوستا، فروغ فرخزاد، شهریار، احمد شاملو، منوچهر آتشی، بیژن ترقی، حمیدی شیرازی، عمران صلاحی و محمد حقوقی با استاد مراوده ادبی داشتند و بر آثار ایشان نقد و تحلیل نوشته‌اند. همچنین استاد در انجمن‌های ادبی بسیاری، به دعوت بانیان آن انجمن‌ها شرکت می‌کرد. از میان انجمن‌های ادبی فعال در دوران قبل از انقلاب که استاد مشفق به طور فعال در آنها شرکت داشت می‌توانم به انجمن‌ ادبی صائب، انجمن کمال، انجمن سخن سنج فردوسی، انجمن آذرآبادگان، انجمن حافظ، انجمن حکیم نظامی و انجمن دانشوران، اشاره کنم.

وی افزود: همچنین استاد مشفق در سال‌های پس از انقلاب اسلامی ایران به همراه زنده‌یاد مهرداد اوستا حضوری فعال در حلقه‌های شعر حوزه هنری داشت و باعث بسط این حلقه‌ها شد. بسیاری از شاعرانی که در زمره جریان‌های شعر انقلاب به شمار می‌روند و همچنین شاعرانی که امروزه دوباره به غزل به عنوان قالبی مهم برای شعر روی آورده‌اند، مدیون تلاش‌های استاد و رویکرد جدی ایشان به غزل سرایی هستند.

بیگی غزل‌های زنده‌یاد مشفق کاشانی را این‌گونه معرفی کرد: غزل استاد مشفق کاشانی، روان و سهل و ممتنع است و به راحتی مخاطب را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. همین ویژگی باعث شد تا موسیقی‌دانان بسیاری به ترانه‌سازی از غزل‌های ایشان روی بیاورند. اکثر غزل‌های استاد زلال، شفاف و روشن است.

کتاب «سرگذشت یادها: مشفق کاشانی در آراء، یادها، خاطره‌ها» در سال 1389 با شمارگان دو هزار نسخه، 624 صفحه و بهای 10 هزار تومان از سوی انتشارات فصل پنجم روانه کتابفروشی‌ها شد.

زنده‌یاد مشفق کاشانی شب گذشته 28 دی (1393) در حین سخنرانی در جشن تولد سهیل محمودی در انجمن شاعران ایران دچار حمله قلبی شد و درگذشت. این شاعر فقید ریاست هیأت مدیره‌ انجمن شاعران ایران را برعهده داشت.

زنده‌یاد مشفق کاشانی در سال 1304 شمسی در شهر کاشان متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود و تحصیلات دانشگاهی را تا اخذ درجه فوق لیسانس در دانشگاه تهران به پایان برد.

«سرود زندگی»، «سراب آفتاب»، «آذرخش»، «آینه خیال»، «شب همه شب»، «هفت بند التهاب»، «پنجره‌ای به آفتاب» و «در صلای غم» نام شماری از مجموعه شعرهای منتشر شده زنده‌یاد مشفق کاشانی است. وی همچنین  حدود 30 مجموعه شعر از آثار گذشتگان و شاعران معاصر در زمینه‌های مختلف را تصحیح و گردآوری کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها