از مجموعه تاریخ شفاهی و تصویری ایران معاصر در عصر پهلوی دوم منتشر شد
شرح خاطرات علینقی عالیخانی در «امینت و اقتصاد»
کتاب «امنیت و اقتصاد»، چهارمین جلد از مجموعه تاریخ شفاهی و تصویری ایران معاصر، شامل گفتوگو با علینقی عالیخانی از وزیران و روسای بعضی از ادارات دولتی در رژیم گذشته است که به کوشش حسین دهباشی گردآوری و به انجام رسیده است.
طي گردآوری و تولید پروژه تاریخ شفاهی ایران در عصر پهلوی دوم، براي نخستينبار پژوهشگران انقلاب اسلامي ايران با خطر کردن و تحمل سختيهاي فراوان توانستند با شخصيتهاي موثر و تصميمساز حکومت گذشته از نزديک به گفتوگو بنشينند و به ثبت و ضبط بخشي از خاطرات و روايتهاي آنان از وقايع و حوادث مهم ايران بپردازند.
«امینت و اقتصاد» از خاطرات رییس اداره کل خارجی ساواک میگوید
چهارمین اثر از مجموعه جهارجلدی منتشر شده این پروژه با عنوان کتاب «امینت و اقتصاد» شامل خاطرات دکتر علینقی عالیخانی از دیگر وزرای دوران پهلوی دوم است. وی دارای سمتهایی همچون وزیر اقتصاد، رئیس اداره کل خارجی ساواک، مشاور اطاق بازرگانی و رئیس دانشگاه تهران بوده است.
گفتوگو با علینقی عالیخانی در خلال چندین جلسه گفتوگو در سال 1388 در ویرجینیای آمریکا روایت دسته اولی از مشاهدات وی در مباحثی چون روسها و قصد جداسازی آذربایجان از ایران، آزادی آذربایجان و تاثیر قوام، تبدیل شدن شاه به سمبلی بعد از بازگشت از آذربایجان آزاده شده، کسروی، محمد مسعود و فروغی از افراد تاثیرگذار در دوران دانشگاه، نهضت ملی شدن نفت و نخست وزیری دکتر محمد مصدق، کودتای 28 مرداد و روی کار آمدن شاه توسط فضلالله زاهدی، خصوصی سازی در شرکت نفت، فساد اقتصادی و وضعیت دولت و صنایع، ایجاد زیر ساختهای صنعتی و تجاری، گزارش ساواک مبنی بر اختلاس و فساد مالی در وزارت اقتصاد، تشریح رویدادهای زمینهساز در ظهور انقلاب و... است.
درباره علینقی عالیخانی
علینقی عالیخانی متولد سال 1307 در ابهر و فرزند درجهدار قزاق بود که به دلیل دوستی با رضاشاه رئیس املاک او در تاکستان قزوین شد. عالیخانی تحصیلات خود را در دانشگاه تهران در رشته علوم سیاسی به پایان رساند و سپس برای ادامه تحصیل رهسپار فرانسه شد. وی موفق به اخذ دکترای دولتی اقتصاد از دانشگاه پاریس شد. مدتی بعد از بازگشت به ایران در نخست وزیری و شرکت ملی نفت ایران مشغول به کار شد که به موازات آن مشاور اتاق بازرگانی تهران هم بود. وی از بهمن سال 1341 به مدت هفت سال تصدی وزارت اقتصاد و همچنین ریاست دانشگاه تهران را به مدت دو سال عهدهدار بود. از آن پس از کارهای دولتی کناره گرفت و در بخش خصوصی به فعالیت پرداخت.
چاپ نخست کتاب «امنیت و اقتصاد» در 730 صفحه رقعی، جلد سخت، همراه با نمایه، اسناد و چکیده انگلیسی به بهای 35 هزار تومان توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران روانه بازار کتاب شده است.
در این باره بخوانید:
روایت خاطرات سید حسین نصر در «حکمت و سیاست»
روایت خاطرات سپهبد آذربرزین در «فرماندهی و نافرماندهی»
روایت خاطرات داریوش همایون در «آیندگان و روندگان»
نظر شما