انتشارات یساولی از جمله بنگاههای انتشاراتی است که بیشترین تمرکز خود را بر چاپ آثار نفیس گذشته است. رضا یساولیثانی، مدیر نشر یساولی اعتقاد دارد، هزینه بالای چاپ آثار نفیس از جمله چالشهای پیشروی کتاب در سالهای اخیر بوده است.
وی با بیان اینکه یکی از لازمههای چاپ آثار نفیس دارا بودن کیفیت بالا چاپ و استفاده از کاغذ گلاسه است اظهار کرد: هنگامی که بحث کتاب نفیس پیش میآید تمامی اذهان به کتابی با جاذبههای هنری میرود به همین دلیل نمیتوان اینگونه کتابها را به شکل شومیز منتشر کرد بلکه باید با صرف هزینه با جلد و قابی محکم ساخته شود تا سالها در کتابخانه بماند.
جاذبه هنری در کتابهای نفیس
یساولی با اشاره به اینکه هزینه تولید کتابهای نفیس از دست ناشر خارج است افزود: میتوان کتاب را با مواد ارزانتر تولید کرد اما دیگر هنر ایرانی مانند نقاشی که تمام جذبهاش به رنگ آن است، نمودی نخواهد یافت.
وی ادامه داد: میتوان ابعاد و مطالب آثار نفیس را فشرده کرد اما این کتاب که با تمرکز بر آثار هنری طراحی و تولید شده است و در صورت تغییر این طراحی، جلوههای بصری خود را از دست میدهد از اینرو میتوان گفت محدودیت مالی در این میان نقش مهمی ایفا میکند.
آثار نفیس و بازار فصلی
مدیر نشر یساولی درباره بازخورد این آثار در بین مردم گفت: بازار فروش کتابهای نفیس از آذر تا اسفندماه است و اغلب برای هدیههای مناسبتی مانند نوروز خرید میشود در این مواقع علاقهمندان نیز با توجه به علائق خود خرید می کنند و چندان بحث قیمت برایشان مهم نیست اما متاسفانه در باقی ایام سال با رکود و خواب سرمایه مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه قیمت اینگونه کتابها امروز بین 160 تا 170 هزار تومان است اظهار کرد: مسائل مالی یکی از مهمترین دلایل دیرکرد چاپ این آثار است.
یساولی در پاسخ به این سوال که دستمزد مُذهِبان و نگارگران این آثار نفیس نیز از سوی ناشر پرداخت میشود اظهار کرد: اگر قصد این را داشته باشیم که دستمزد خوشنویس و تهذیبکار را نیز یکجا پرداخت کنیم هزینه و قیمت کتاب بیش از آنچه در بازار عرضه میشود، حساب میشود، اما با تدابیری که اندیشیده می شود دستمزدها در چاپهای بعدی سرشکن میشود. متاسفانه ایران بر خلاف سایر کشورها در این زمینه عمل میکند؛ در سایر کشورها اینگونه کتابها به شمارگان زیاد در حد دو میلیون نسخه منتشر و در آن دستمزد تیم تولید آثار نیز در نظر گرفته میشود اما در ایران این امر در چاپهای بعدی لحاظ میشود.
شمارگان محدود آثار نفیس
یساولی در پاسخ به سوال دیگری درباره تعداد نسخههای چاپ شده از این آثار نفیس گفت: شمارگان این گونه کتابها بین 500 تا 700 نسخه است و این تعداد با آمار 80 میلیونی کاملا نامتناسب است. در حالیکه این آثار بهطور مستقیم با مضامین ملی، میهنی و فرهنگی و هنری ایران در ارتباط هستند.
یساولی درباره کمک نهادها و ارگانها در چاپ این آثار گفت: در 15 سال اخیر هیچگونه پیشنهادی از ارگانی برای کمک به چاپ این آثار دریافت نکردیم.
وی درباره ارتباط ناشران با ارگانهای دولتی گفت: بعضی ارگانهای دولتی برخی پروژههای چاپ و نشر خود را به ناشران خصوصی میسپارند و از آنها بهعنوان مجریان این کار دعوت می کنند تا کتابها را چاپ کرده و بخشی را بهعنوان حقالزحمه در نظر بگیرند.
نظر شما