چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۴
اسدی: سیستم توزیع شیر قوی‌تر از سیستم توزیع کتاب است!/ ضرورت راه‌اندازی سیستم متمرکز توزیع کتاب

محمدرضا اسدی، پژوهشگر فلسفه و استادیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی با ابراز نارضایتی از ناکارآمدی و غیرعلمی بودن توزیع کتاب در کشور، گفت: بهبود فرایند توزیع کتاب در کشور، مستلزم راه‌اندازی سیستم متمرکز توزیع کتاب است.

اسدی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: متأسفانه به دلیل نبود سیستم متمرکز توزیع کتاب در کشور، کتاب‌ها به‌موقع و به‌شایستگی در دسترس مخاطبان قرار نمی‌گیرند.
 
وی در تکمیل سخنان خود، گفت: مراکز توزیع کتاب با تعداد معدودی  از ناشران در ارتباط هستند (به‌طور مثال حدود 25 تا 30 ناشر) در اغلب موارد موزعان در انتخاب و خرید کتاب‌ها به‌صورت سلیقه‌ای عمل می‌کنند، این معضل باعث می‌شود برخی آثار در بازار نشر دیده شوند و گروهی دیگر از دید مخاطبان پنهان بماند.
 
این نویسنده حوزه فلسفه اظهار کرد: از طرف دیگر ممکن است کتاب‌ها در بازار نشر چندان با استقبال مواجه نشوند و بعد از مدتی (به طور مثال 6 ماه) موزعان، کتاب‌ها را به ناشران بازگردانند در نتیجه ناشران متضرر  و متأسفانه این‌گونه کتاب‌ها از چرخه نشر کشور خارج می‌شوند؛ تمامی این مسائل به دلیل نبود سیستم متمرکز توزیع کتاب در کشور است.
 
اسدی عنوان کرد: نبود نظارت بر سیستم توزیع کتاب در کشور از دیگر معضلات این حوزه محسوب می‌شود؛ متأسفانه در عرصه توزیع کتاب، دستگاه یا سازمانی وجود ندارد که بر فرایند این عرصه نظارت داشته باشد تا مشکلات این حوزه را از ابتدا تا انتها رصد کند و برای حل آنها تدابیر جدی بیندیشد. همین امر باعث شده است که همواره نویسندگان و ناشران از فرایند توزیع کتاب در کشور گله‌مند باشند.
 
این پژوهشگر ضمن انتقاد از این موضوع عنوان کرد: سیستم توزیع شیر در کشور از سیستم توزیع کتاب قوی‌تر عمل می‌کند. سیستم سنتی توزیع کتاب در کشور، دیگر جوابگوی نیاز امروز جامعه نشر نیست؛ این‌گونه نیست که مخاطبان به‌صورت معمول و عادی، خودشان به‌صورت مستقیم سراغ کتابفروشان بروند (در گذشته شاهد این رویه بودیم) بلکه باید به‌دلیل ناکارآمدی این فرایند در شرایط فعلی، یک سیستم متمرکز راه‌اندازی شود.
 
وی گفت: سیستم توزیع کتاب در کشور آن‌قدر ناشایست است که مشاهده می‌شود برخی ناشران، کار توزیع کتاب را به خود نویسنده‌ها محول می‌کنند. بنابراین، متولیان فرهنگی و دلسوزان جامعه نشر باید بیش از پیش به اتخاذ تصمیمات جدی در این عرصه اهتمام ورزند.

*در این زمینه بخوانید:
(1) آموزگار: نسبت تعداد ناشران به کتابفروشان منطقی نیست/ تمرکز 75 درصد صنعت نشر در پایتخت (اینجا)
(2) مدیر انتشارات منادی تربیت: توزیع کتاب گرفتار حلقه‌های غیر صنفی و مجاری نامناسب است (اینجا)
(3) مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف: بعضی ساندویچ‌فروش‌های دیروز، دنبال پخش کتاب رفته‌اند! (اینجا)
(4) حسن سرشتی: توزیع کتاب در کشور در انحصار قشر خاصی از پخشی‌هاست (اینجا)
(5) رُهبانی: ناکارآمدی شبکه توزیع، زمینه تولید و نشر کتاب‌های کم‌ارزش را فراهم‌تر می‌کند (اینجا
(6) محبی: با افزایش تقاضای کتاب، شبکه توزیع خودبه‌خود فعال می‌شود (اینجا)
(7) علی بیک: نسبت کتابفروشی‌ها به ناشران استاندارد نیست/شبکه توزیع کتاب باید ساماندهی شود(اینجا)
(8) توکل صدیق: چرخه اقتصادی کتابفروشی‌ها، جوابگوی هزینه‌های آنها نیست(اینجا)
(9) خُرامان: فیلم‌های سینمایی شبکه توزیع خانگی دارند اما از توزیع کتاب غافل مانده‌ایم (اینجا)
(10) مرادی کرمانی: مراکز پخش کتاب در قالب شبکه متمرکز فعالیت کنند / در چرخه توزیع برای کتاب‌هایم مشکلی پیش نیامده است (اینجا)
(11) ذکائی: بهبود سیستم توزیع کتاب منوط به تولید متناسب با بازار نشر است (اینجا)
(12) مدیر نشر معین: کتاب‌های ناشران به دلیل سیستم توزیع سنتی در انبارها خاک می‌خورند (اینجا)
(13) فتح‌الله فروغی، مدیر انتشارات شورا : اصلی‌ترین معضل صنعت نشر، کتابخوان نبودن مردم است (اینجا)
(14) حمید محسنی، مدیر انتشارات کتابدار: بیشتر کتاب‌ها به دلیل تمرکز مراکز پخش، از دید شهرستانی‌ها پنهان می‌مانند (اینجا)
(15) مریم جدلی، رئیس انجمن زنان ناشر: بخشی از بودجه کشور به افزایش ویترین کتاب اختصاص یابد (اینجا)
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط