در نشست خبری پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان مطرح شد
حفظ و تلاوت قرآن، مقدمه است نه هدف/حضور 80 شرکتکننده از 50 کشور در مسابقه قرآن دانشجویان مسلمان
در نشست خبری پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان که امروز برگزار شد، مسئولان جهاد دانشگاهی با ذکر اینکه 80 نماینده از 50 کشور در این مسابقات شرکت کردهاند بر توجه به فعالیتهای پژوهشی در حوزه قرآن تاکید کردند و حفظ آیات و تلاوت آن را مقدمهای برای رسیدن به اهداف معنوی دانستند.
طیبی در ابتدای این نشست با اشاره به آیه دوم سوره بقره و چندین آیه دیگر از این سوره گفت: در آیات مختلف قرآن کریم، بیان شده که قرآن کریم راه صحیح رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی را به انسان نشان میدهد و اگر قبول داشته باشیم که قرآن راه رسیدن به سعادت در دنیا و آخرت است، باید زمینه ورود آن را به زندگی فردی و اجتماعی خود آسان کنیم. این مهم نیز جز با خواندن، تدبر، پژوهش و به کارگیری آیات قرآن کریم در زندگی انسان میسر نمیشود.
وی با تأکید بر اهمیت توجه دانشجویان مسلمان جهان به قرآن یادآور شد: متأسفانه در چند سال اخیر در جهان اسلام اتفاقاتی ناخوشایند افتاده است. دشمنان اسلام میدانند که دین اسلام یک نسخه شفابخش برای ایجاد یک جامعه عدالتمحور و سالم دارد. به همین دلیل تلاش میکنند که چهره بدی از این دین رحمانی از سوی خود مسلمانان نشان دهند.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به این که جهاد دانشگاهی مولود نظام جمهوری اسلامی است و همواره به قرآن توجهی ویژه داشته است، اظهار کرد: ما در جهاد دانشگاهی خود را به شناخت چالشها در جهان اسلام موظف میدانیم و قرآن را همواره در نظر قرار دادهایم؛ به همین منظور سازمان فعالیتهای قرآنی کشور در سال 1385 تاسیس شد.
فعالیتهای پژوهشی قرآنی بهعنوان نخستین هدف
حمیدرضا طیبی در بخشی دیگر از سخنانش اهداف برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان را تشریح کرد و افزود: نخستین هدف ما توجه به فعالیتهای پژوهشی در حوزه قرآن است. همچنین استفاده از ظرفیت قرآن برای ترویج وحدت بین مسلمانان، آشنا شدن دانشجویان جهان با جمهوری اسلامی ایران و دیدن پیشرفتهای ما در حوزههای مختلف و تقویت همبستگی و وحدت میان دانشجویان مسلمان برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی از دیگر اهداف این مسابقات است.
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به شعار این دوره از مسابقات گفت: شعار این دوره از مسابقات «قرآن: منادی مهربانی، وحدت و کرامت انسانی» است. در این دوره 80 نماینده از 50 کشور در این مسابقات شرکت کردهاند و امیدواریم جهاد دانشگاهی همچون گذشته بتواند میزبان خوبی برای این مسابقات باشد.
طیبی همچنین گفت: فضای دانشجویی فرصتی را فراهم میکند که درباره مسائل مختلف جهان اسلام بحث و گفتوگو شود و باید قدر این فرصت را برای معرفی بهتر و بیشتر اسلام و شیعه بدانیم.
مقدمه و هدف تلاوت
مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در بخشی دیگر از این نشست با تأکید بر این که بخش پژوهش برای نخستین بار در مسابقات وارد شده است، اظهار کرد: همان طور که قرآن فرموده، هدف از نزول قرآن این است که در آیات آن تدبر شود، بنابراین حفظ آیات و تلاوت آن مقدمه است و هدف نیست.
وی ادامه داد: ما اگر بتوانیم دانشجویان را نسبت به معارف قرآن علاقهمند کنیم و کاری کنیم که هر دانشجو در هر رشتهای تحصیل میکند مطالعات میانرشتهای قرآن را مد نظر قرار دهد، بهترین سرمایهگذاری را کردهایم. همچنین مطالعات میانرشتهای در حوزه قرآن بهویژه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته فیض، این افتخار بزرگی برای ایران است که برای نخستین بار بخش پژوهش را به مسابقات بینالمللی قرآن اضافه کرده است و این موضوع در کشورهای دیگر تا کنون مورد توجه نبوده است.
این مقام مسئول تأکید کرد: پژوهشهای میانرشتهای قرآن کریم فتح بابی است که اگر مورد توجه قرار گیرد میتواند سرمایه خوبی برای ما باشد و همان طور که مقام معظم رهبری گفتند، اگر علوم انسانی ما بر پایه انسانشناسی قرآن صورت گیرد در علوم ما تحول ایجاد خواهد شد.
وی با بیان این که در این دوره از مسابقات، محوریت شعار، بر وحدت است یادآور شد: تقارن برگزاری مسابقات با هفته وحدت، میتواند بسیار کمککننده باشد. متأسفانه امروز شیعه و کشور ایران مورد اتهام است که توجهی به قرآن و وحدت ندارد و برگزاری این مسابقات میتواند پیامآور توجه ویژه ما به قرآن و وحدت باشد.
کنفرانس،کارگاه آموزشی، مقاله و کتاب
مهدی فیض همچنین گفت: در حاشیه این مسابقات، برنامههای جنبی متفاوتی در نظر گرفته شده که از جمله آنها میتوان به برگزاری دو کنفرانس اشاره کرد. یکی از این کنفرانسها با موضوع «وحدت در جهان اسلام» و دیگری نیز کارگاه «روششناسی مطالعات میانرشتهای قرآن کریم» است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با اشاره به برگزاری کارگاه آموزش ویژه عموم مردم در حاشیه این مسابقات گفت: عناوین این کارگاهها «شفا» و «زندگی هوشمندانه» در نظر گرفته شده است. یکی از تفاوتهای این دوره آن است که تلاوتها تنها محدود به سالن اصلی مسابقات نیستند و از روز هفتم تا 18 دیماه، محافل قرآنی در مساجد، حسینیهها، دانشگاهها و ... با حضور قاریان داخلی و خارجی برگزار خواهد شد.
وی اضافه شدن بخشی با عنوان «معارف» به مسابقات این دوره را یکی دیگر از ویژگیهای این مسابقات عنوان کرد و افزود: سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور با انتشار فصلنامه مطالعات میانرشتهای قرآن کریم به این بخش کمک کرده و تاکنون 9 شماره از آن را نیز منتشر ساخته است. امیدوارم بخش معارف را به عنوان موضوع ماندگار مسابقات قرآن ایجاد کنیم و با قوت بیشتری پیش ببریم.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با بیان این که بسیاری از دشمنان بر این باورند که پیگیری بحث وحدت امت اسلامی از سوی ایران یک تاکتیک است، گفت: این در حالی است که امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بارها فرمودهاند که وحدت، تاکتیک جمهوری اسلامی نیست بلکه آرمان و هدف نظام جمهوری اسلامی است؛ البته وحدتی که زمینهساز ظهور حضرت مهدی (عج) قرار گیرد.
فیض در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر تعداد مقالات رسیده به بخش پژوهش مسابقات نیز گفت: تا کنون 200 مقاله به دبیرخانه واصل شده که با ارزیابی داوران، چندین مقاله در نشستها ارائه میشود و سایر مقالات نیز در قالب پوستر و کتاب منتشر خواهند شد.
برنامهای بدون بودجه و برنامههای آینده
حمیدرضا صابر فرزام، دبیر این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان جهان اسلام نیز در ادامه این نشست با اشاره به دعوت از 77 کشور برای این دوره از مسابقات گفت: شعار ما در این دوره از مسابقات، رشد کیفی است و به همین دلیل برای بالا بردن سطح کیفی، یک آزمون ورودی برگزار کردیم که در آن تعدادی از کشورها نمره حدنصاب را نیاوردند و برخی کشورهای آفریقایی هم به دلیل داشتن بیماریهای واگیردار و مسائل بهداشتی نتوانستند شرکت کنند. همچنین سه کشور هم برای ورود دانشجویان به ایران همکاری نکردند.
وی ادامه داد: تا به امروز حضور 48 کشور برای شرکت در این مسابقات قطعی شده است. افتتاحیه این مراسم پنجشنبه 11 دیماه از ساعت 15 تا 17 و 20 دقیقه با حضور رئیس جهاد دانشگاهی و محمدباقر قالیباف است و احتمال حضور رئیس جمهوری در این مراسم وجود دارد. اختتامیه نیز در یکشنبه 14 دیماه از ساعت 19 تا 21 با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی خواهد بود.
فرزام با بیان اینکه این مسابقات یکی از بزرگترین مسابقات قشر نخبگان جهان اسلام است، گفت: تاکنون هیچگونه حمایت مالی از سوی هیچ نهاد دولتی صورت نگرفته و هیچ بودجهای برای این مسابقات تاکنون مصوب نشده است. امیدواریم این مسابقات مورد توجه مسئولان قرار گیرد چرا که میتواند تأثیری بسیار در ترویج و رشد فرهنگ دینی و اسلامی داشته باشد.
وی همچنین اضافه کرد: با توجه به اینکه ایران ایدهپرداز این مسابقات بوده، پس از پذیرش طرح ثبت این مسابقات در آیسسکو، این مسابقات در کشورهای دیگر نیز امکان برگزاری خواهد داشت و دبیرخانه آن در ایران دایر خواهد بود.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش از اهدای جایزه استاد مولایی در دورههای بعدی این مسابقات خبر داد و گفت: در دورههای آتی، دبیرخانهای تاسیس میشود و جایزه استاد مولایی به استادانی که در تربیت دانشجویان در عرصه قرآن فعالیتهایی اثرگذار داشتهاند، اهدا خواهد شد.
وی با اشاره به این که در این دوره از مسابقات برنامههای جانبی بسیار زیادی برای بالا رفتن اطلاعات دانشجویان برگزار میشود، گفت: یکی از برنامههای جانبی ما برگزاری کارگاه آموزشی با موضوع سبک زندگی اسلامی است و بر اساس این برنامهها از 7 تا 18 دیماه در سطح شهر مثل مساجد، فرهنگسراها، دانشگاهها و سایر مراکز فرهنگی محافل مختلف قرآنی برگزار خواهد شد.
نظر شما