پنجشنبه ۴ دی ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۵
ادبيات، هويت شهرها را می‌سازد/ ما داستان تهران را می‌نویسیم یا تهران داستان ما را؟

مديرعامل مؤسسه همشهري در مراسم نخستین دوره جایزه داستان تهران گفت: بارها پيش آمده كه از كوچه‌اي عبور كرده‌ايم، از پارك، بزرگراه يا كهنه درختي گذشته‌ايم ولي در ذهنمان خاطره‌ها و نقل قول‌هایی وجود ندارد. به گمانم دليلش اين است كه ادبيات هويت شهرها را مي‌سازد پس باید در گسترش ادبیات مرتبط با شهرها بکوشیم.

به گزارشخبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) در مراسم نخستین دوره جایزه داستان تهران که روز گذشته سوم دی‌ماه برگزار شد، مهدي ذاكري، مدير عامل مؤسسه همشهري عنوان کرد: ادبيات داستاني هويت شهر را مي‌سازد. جايزه داستان كوتاه به توسعه ادبيات و افزايش مخاطب شهر تهران خواهد پرداخت. مؤسسه همشهري قريب به 20 نشريه و مجله دارد كه يكي از آنها ماهنامه فاخر و دوست‌داشتني «داستان» است كه به همت اعضاي تحريريه آن و چند نهاد ديگر اين جايزه شكل گرفت.
 
وي ادامه داد: ماهنامه «داستان» پيش از اين‌كه به فكر توزيع و فروش باشد به نهادي تأثيرگذار تبديل شده است و امروز نخستين گام را در برگزاري اين جايزه برداشت. اين جايزه بايد براي شهرهاي ديگر هم شكل بگيرد تا هويت شهرها را به مخاطبان خود بشناساند. شهر تهران از بسياري مواهب والاي شهري و استانداردهاي جهاني برخوردار است. پرسشم اين است كه چرا چنان‌كه شايسته است تهران را نشناخته‌ايم؟
 
مديرعامل مؤسسه همشهري ادامه داد: بارها پيش آمده كه از كوچه‌اي عبور كرده‌ايم، از پارك، بزرگراه يا كهنه درختي گذشته‌ايم ولي در ذهنمان خاطره‌ها و نقل قول‌ها وجود ندارد. به گمانم دليلش اين است كه ادبيات هويت شهرها را مي‌سازد پس باید در گسترش ادبیات مرتبط با شهرها بکوشیم.
 
تجليل از قاسم هاشمي‌نژاد
در اين نشست از قاسم هاشمي‌نژاد به عنوان نويسنده شهر تهران تجليل شد. وي به دليل كسالت در برنامه حضور نداشت و اصغر عبداللهي، داستان‌نويس و فيلمنامه‌نويس به نيابت از او جايزه وي را دريافت كرد. در اين مراسم دو فيلم از قاسم هاشمي‌نژاد پخش شد كه به معرفي آثار وي و كتاب‌هاي «فيل در تاريكي»، «در ورق صوفيان»، «گواهي عاشق اگر بپذيرد» و «بوته بر بوته» پرداخت.
 
در اين نشست از اين نويسنده به عنوان يكي از سرآمدان رمان پليسي ياد شد كه در داستان‌هايش به ويژه در كتاب «فيل در تاريكي» شهر تهران حضور بارز و روشني‌بخشي دارد.
 
رابطه ما با تهران در داستان نمود می‌یابد
جمال كامياب، مدير سازمان زيباسازي شهرداري تهران نيز در سخناني كوتاه گفت: مي‌خواهم بدانم آيا اين ما هستيم كه داستان شهر تهران را مي‌نويسيم يا تهران است كه مشغول نوشتن داستان‌هاي ماست. نوع رابطه ما با شهر تهران نمودي دارد كه آن را مي‌توان در داستان جست‌وجو كرد و اين‌كه نحوه نگرش‌ها نسبت به شهر و به طور خاص نسبت به تهران چگونه است.
 
وي توضيح داد: تا مدت‌ها شهر براي هنرمندان و نويسندگان «ديگري هولناكي» بود كه اغلب متهم مي‌شد و هنرمند و نويسنده آن را بيگانه مي‌خواند؛ اين در حالي است كه هرچه از اين شهر بد مي‌گفتند نمي‌توانستند آن را ترك كنند چرا كه اين شهر بود كه به آنها زندگي داده بود. شهر تهران كماكان مورد اتهام است و اين هم نوعي از ادبيات را رقم زده است. در واقع كساني كه مي‌خواستند از اين شهر فرار كنند ناكام مانده‌اند.
 
تهران دارای شخصیت است
در اين مراسم علي خدايي، داستان‌نويس به نمايندگي از هيأت داوران بيانيه آنها را قرائت كرد. در بخشي از اين بيانيه آمده است: «از شهرداري تهران تشكر مي‌كنيم كه اجازه دادند اين جايزه باشكوه برگزار شود. هيأت داوران از نويسندگاني كه با ارسال داستان به عيار اين جايزه افزودند نيز تشكر مي‌كند. اما ملاك داوري‌ها همان نكته‌ها و ملاك‌هايي بود كه از سوي برگزاركنندگان تعيين شد.»
 
همچنین در این بیانیه آمده است: «جايزه داستان تهران نوپاست اما مي‌تواند به خلق داستان‌هايي بپردازد كه در معرفي چهره شهر تهران كمك كند. تهران به عنوان شخصيتي كهن و امروزي داراي شخصيت‌هايي است كه در آن حضور داشته‌اند و زيسته‌اند. داوران اين دوره از جايزه داستان تهران عبارت بودند از محمد كشاورز، داوود غفارزادگان، بلقيس سليماني، مژده دقيقي.»

سپانلو شاعر تهران است و مرتضی احمدی راوی تهران
سروش صحت، بازيگر سينما و تلويزيون و داستان‌نويس نیز در این مراسم گفت: با خواندن آثار احمد محمود تصويرهايي زنده و درخشان از جنوب براي خواننده جان مي‌گيرد يا داستان‌هاي هوشنگ گلشيري مربوط به مكتب اصفهان است. محمدعلي سپانلو شاعر شهر تهران نام گرفته يا مرتضي احمدي راوي شهر تهران بود. جايزه داستان تهران بنا دارد كه اين نگاه را وسعت بدهد.
 
شرکت بیش از 1200 نویسنده
مينا فرشيدنيك، سردبير ماهنامه «داستان» نيز با ارائه آمار عنوان کرد: هزار و 326 داستان از بيش از هزار و 200 نويسنده به دبيرخانه راه يافت که 58 درصد نويسندگان ساكن تهران و 42 درصد ساكن شهرستان‌ها بودند و اين نشان مي‌دهد كه شهرستاني‌ها نيز خاطرات متعددي از تهران دارند.
 
وي افزود: از اين بين ما با 81 درصد از نويسندگان جوان روبه‌رو بوديم و در داستان‌ها موضوعات مختلفي از جمله كوه‌هاي تهران، كودتاي 28 مرداد، رويدادهاي فرهنگي و ورزشي مثل شهرآوردها، ميدان آزادي، برج ميلاد، امامزاده‌ها، قطعه شهدا، بوستان‌ها و چهره تهران ملاك ما براي اعطاي جايزه بود.
 
اسامي برندگان
در بخش جايزه ويژه جايزه به الهام جودت رسيد.
در بخش حمل و نقل و ترافيك شهري رتبه اول به رزيتا نصرتي و رتبه دوم به مهدي ربي اعطا شد.
 
همچنين نام10 نفر نويسنده شايسته تقدير به شرح زير اعلام شد:
محمد ميلاد احمدي، مژده الفت، سينا دادخواه، معين فرخي، رودابه كمالي، عظيمه كنعاني، رزيتا نصرتي، نفيسه نصيران نجف‌آبادي، ايمان يادگاري.
 
رتبه سوم جايزه اصلي نيز به مبلغ 30 ميليون ريال به آيين نوروزي اعطا شد. رتبه دوم جايزه اصلي را نيز به مبلغ 50 ميليون ريال آرش صادق‌بيگي دريافت كرد و رتبه نخست جايزه اصلي به مبلغ 70 ميليون ريال به نسيم مرعشي رسيد.
 
نخستين دوره جايزه داستان تهران شب گذشته، سوم دي‌ماه در سالن اصلي همايش‌هاي برج ميلاد برگزار شد.  
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها