گزارش ايبنا از آيین بزرگداشت هفته پژوهش در دانشگاه پیام نور
علی جنتی: تعداد تألیفات علمی یکی از شاخصهای ارزیابی دانشگاههاست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آيین ویژه هفته پژوهش در دانشگاه پیام نور اظهار کرد: جهان امروز نه تنها تعداد تألیفات علمی را یکی از شاخصهای ارزیابی دانشگاهها میداند بلکه شمارگان انتشار، کیفیت نشر و وسعت و سرعت رساندن محتوای تالیف بهدست مخاطبان را از شاخصهای توسعه جامعه محسوب میکند.
هفته پژوهش و نگاه به افقهای پیشرو
جنتی در این آيین ضمن تبریک روز پژوهش گفت: نقش پژوهش در توسعه پایدار و همه جانبه، نقشی برجسته و غیرقابل انکار است و بدون تردید نیروی محرک توسعه در همه حوزهها اعم از فرهنگ، سیاست و اقتصاد است. گرچه اهمیت مقوله پژوهش باور و اذعان همگانی است، اما واقعیت امر این است که هنوز هم این حوزه با دشواریهای ساختاری و عملکردی فراوانی روبهروست که بهنظر میرسد در این هفته بحث و بررسی و راهکارگشایی باید یکی از محورهای اصلی برنامهها باشد.
وی افزود: هفته پژوهش فرصت مناسبی برای بررسی وضع موجود حوزه پژوهش و پژوهشگران در سطح کشور و بخشهای تحقیقاتی، سازمانها و نهادهای گوناگون علمی کشور و نیز فرصت مغتنم برای نگاه به افقهای پیشروست.
نقش پژوهش در اندیشهورزی و تولید علم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه اظهار کرد: اهمیت این حوزه مهم در عرصه اندیشهورزی و تولید علم در ابعاد مختلف حیات امروز بشر بارها بررسی و مورد تأکید قرار گرفته است. پژوهش، بررسی و چیدمان راهکارهای علمی و منطقی برای کنار زدن پردههای نادانی و ناآگاهی از پیشرو و یافتن پاسخهای دقیق برای حل نیازهای بشری است.
جنتی ادامه داد: محققان و پژوهشگران، استوانههای نیرومند روحی، سرمایههای فکری و معنوی و روشنکنندگان راه پر پیچ و خم زندگی و مقدمهسازان عروج به کمال وعده داده شده خداوندند.
وی گفت: برخلاف آنکه امروزه پژوهش را صرفا سوداگرانه در جهت تأمین منافع مادی بشر میدانند و در مساله پژوهش جایی برای معنویات و پرداختن به امور ماورایی ماده قائل نیستند، باید به این حقیقت غیرقابل انکار اذعان کرد که پژوهش و تحقیق نه تنها روشنکننده نیازهای عادی و جاری زندگی بشر است، بلکه کمال و سعادت ابدی نیز جز در سایه پژوهش و تحقیق بهدست نمیآید.
تنها راه گزینش دین تحقیق است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه اهمیت این مطلب تا آنجاست که خداوند متعال تنها راه انتخاب و گزینش دین را تحقیق قرار داده افزود: گرچه دانشپژوهی یک مسئولیت علمی و تخصصی است و اغلب دانشپژوهان و متخصصان حوزههای مختلف علمی با آن سروکار دارند، اما نباید فراموش کرد که اهل علم موظفند جامعه را به سمت و سوی پژوهش و تحقیق یا حداقل بهرهمندی از یافتههای پژوهشی دعوت كنند.
جنتی تصریح کرد: قرار گرفتن در قرن بیست و یکم با ویژگیها و لوازم آن، ضرورت مقابله با چالشهای فراروی آنرا برای داشتن کشوری مستقل و توسعهیافته ایجاب میکنند و تمام ظرفیتهای علمی و فرهنگی باید برای توسعه پایدار کشور بهکار بسته شود. در این میان نقش پژوهش در توسعه همهجانبه، برجسته و انکارناپذیر است.
لزوم پویایی و فراگیری اندیشهورزی در جامعه
وی گفت: اگر در جامعه، اندیشهورزی به پویایی و فراگیری برسد، بیگمان افق اندیشهها بلند و تحمل نگاههای نو آسان و تضارب آرا و اندیشهها در قالبهای گوناگون بهویژه در قالب گفتوگو سامان مییابد و نور علم و دانش و معرفت هدایتگر جامعه خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: جهان امروز نه تنها تعداد تألیفات علمی را یکی از شاخصهای ارزیابی دانشگاهها میداند بلکه شمارگان انتشار، کیفیت نشر و وسعت و سرعت رساندن محتوای تالیف بهدست مخاطبان را از شاخصهای توسعه جامعه محسوب میکند.
جنتی در ادامه افزود: راهبرد دانشگاه پیام نور مبتنی بر تالیف و نشر کتاب علمی مورد نیاز جامعه، مخاطب و ایجاد سازمانی وسیع به نام مرکز چاپ و انتشار دانشگاه پیام نور که حسب اعلام رسمی، سالیانه بالغ بر 6 میلیون جلد کتاب به چاپ میرساند تا در اختیار محققان، استادان و دانشجویان و جامعه قرار گیرد، راهبردی صحیح و شایسته است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهطور حتم از این اقدام حمایت میکند.
ضرورت توجه به نشر الکترونیک
وی عنوان کرد: داشتن نمایندگی فروش برای توزیع در سراسر کشور که حتی در بعضی استانها به بیش از 30 شعبه میرسد، از مزیتهای دانشگاه پیام نور است و معاونت فرهنگی ارشاد باید از آن برای توزیع دیگر محصولات علمی و فرهنگی بهرهگیری کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه درباره اهمیت روی آوردن نشر به سمت دیجیتالی کردن منابع گفت:اکنون که دانشگاه پیام نور با 28 هزار عنوان کتاب دیجیتال شده، امکان دسترسی سریع و وسیع دانشجویان و استادان را فراهم آورده و عزم خود را برای بهرهگیری از فناوری دیجیتال هم نشان داده، مرکز توسعه فناوری و رسانههای دیجیتال وزارت ارشاد هم مساعدت خواهد کرد تا این اقدام پیشرفت کند.
تحقیقات و تألیفات علمی در سامانههای هوشمند قرار گیرد
جنتی افزود: کتابهای کمک درسی و فرا درسی نیز از مقولاتی است که باید به آن توجه شود. برای تقویت پژوهش در دانشگاه پیام نور و اخذ برونداد مطلوب از آن، یعنی تألیفات علمی و درسی و نشر آن در قالب کتاب با محتوای درسی دیجیتال یا نشریات علمی، وزرات ارشاد اعلام همکاری میکند.
وی در ادامه تصریح کرد: مناسب است در وضعيتي که محدودیتهای منابع مالی وجود دارد، سازوکاری فراهم آید که در سطح کشور تحقیقات و تألیفات علمی و درسی در سامانههای هوشمند قرار گیرد تا از دوبارهکاری، موازیکاری یا کارهای ضعیف جلوگیری شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: اکنون که نرمافزارهای قدرتمندي وجود دارند و تألیف، ترجمه و تولید علمی را از کپیبرداری تشخيص ميدهند، وظيفه ماست كه براي حفظ اعتبار تألیفات دانشگاهی اهتمام کنیم.
نظر شما