گفتوگوی ایبنا با مدیر کل کتابهای خطی و نادر کتابخانه ملی
بیدگلی: کمبود بودجه مهمترین مشکل خرید نسخ قدیمی برای کتابخانه ملی است/ خرید 700 جلد کتاب خطی و چاپ سنگی در سال جاری
سیدمحمود سادات بیدگلی، مدیر کل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: از ابتدای سال تا کنون 700 جلد کتاب خطی و چاپ سنگی خریداری شده است.
بیدگلی با بیان اینکه این مجموعه به خط خود مولف است، درباره این شخصیت گفت: مهندسالممالک جزو محصلان اعزامی به فرنگ و یکی از نابغههای ریاضی در دوران قاجار و همچنین از نخستین مهندسان ایرانی بوده که هشت جلد کتاب ریاضی از زبان لاتین را ترجمه کرده و میتوان مجموعه این نسخ خطی را مجموعه بینظیری دانست.
مدیر کل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه عنوان کرد: مجموعه نفیسی از قطعات خوشنویسی متعلق به میرزاکوچک خوشنویس که فرد مشهوری در زمان خود بوده، دیگر مجموعه خریداری شده از سوی این کتابخانه هستند.
وی همچنین گفت: خرید امسال بخش نسخ خطی کتابخانه ملی نسبت به سالهای گذشته کمتر بوده است؛ چرا که از ابتدای امسال تصمیم گرفته شد به صورت گزیده کار خریدها را انجام دهیم. با این توضیح که اگر ما کتابهایی در مخزن داشته باشیم دیگر نیازی برای نسخههای دیگر آن وجود ندارد زیرا این کار نه توجیه اقتصادی دارد و نه جا برای نگهداری آنها در مخزن وجود دارد. از اینرو، از ابتدای سال تا به حال 700 جلد کتاب خطی و چاپ سنگی خریداری شده است.
مدیر کل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین گفت: سعی ما بر آن است که خرید کتابهایی که با خط مولف است و همچنین کتابهایی را که ارزش هنری یا علمی دارد در اولویت قرار دهیم.
سادات بیدگلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به چه طریق نسخ خطی این مخزن تهیه میشوند، گفت: تهیه این نسخهها به سه شکل است؛ یا افرادی این نسخهها را اهدا میکنند، یا از طریق خرید آنها از کسانی که تمایل به فروش نسخهها دارند یا به صورت امانی برای کسانی که نه میخواهند این نسخهها را بفروشند و نه اهدا کنند.
وی همچنین درباره مشکلاتی که در تهیه نسخ خطی وجود دارد، گفت: کمبود بودجه و منابع مالی مهمترین مشکلی است که در حال حاضر در این بخش وجود دارد؛ چراکه خرید برخی مجموعهها به بودجههای میلیاردی نیاز دارد. از اینرو تقاضایی که از خانوادهها میشود آن است که با توجه به وضعیت آبو هوایی ایران که نسخهها را نمیتوان بیش از 50 سال نگهداری کرد، این نسخهها به کتابخانه ملی اهدا شود در حالیکه با موقعیت استانداری که کتابخانه ملی دارد میتوان آنها را تا 500 سال هم نگهداری کرد.
وی در لزوم اهمیت این نسخ گفت: اگر قرار است تاریخ علمی در این کشور نوشته شود لازم است این نسخ به صورت پراکنده در دست افراد است، جمعآوری شود تا براساس آنها تاریخ ایران و اسلام برای نسلهای آینده به خوبی شناسانده شود.
نظر شما