منوچهر کدیور در کتابی با عنوان «همه مردان مصدق» سعی کرده است روایتی به دور از حب و بغضهای تاریخی از مردان و افراد نزدیک به مصدق که به زعم وی آزادی، آرمان آنها بود، منعکس کند.
اسامی که در این کتاب به آنها اشاره شده است «دکتر مهدی آذر»، «دکتر شمسالدین امیرعلائی»، «مهندس مهدی بازرگان»، «دکتر شاپور بختیار»، «مهندس کاظم حسیبی»، «مهندس جهانگیر حقشناس»، «مهندس سیداحمد رضوی»، «مهندس احمد زیرکزاده»، «دکتر کریم سنجابی»، «دکتر سیدعلی شایگان»، «حاج محمدحسن شمشیری»، «اللهیار صالح»، «دکتر غلامحسین صدیقی»، «دکتر سیدحسین فاطمی»، «داریوش فروهر»، «سیدباقرخان کاظمی»، «مهندس سیفالله معظمی»، «دکتر عبدالله معظمی»، «خلیل ملکی» و «سیدمحمود نریمان» هستند.
نویسنده در این کتاب سعی کرده است که واقعیتهای تاریخی مربوط به نهضت ملی نفت را روایت کند. چنانکه خود در مقدمه کتاب مینویسد: «کمتر سالی است که کتب و یا کتابی درباره جنبش ملی نفت به رشته تحریر در نیاید اکثرا تعریف است و یا تکذیب. کمتر نوشتهای است که منصفانه و به دور از حب و بغض به آن مساله بپردازد... این مجموعه نوشتههای پراکندهای است از سنوات ماضیه درباره جمعی معدود که از ابتدا تا انتها در نهضت شرکت داشتند و شرکتشان در جبهه ملی و دولت و نهضت مقاومت ملی و جبهه ملی دوم و سوم...»
در پشت جلد این کتاب نیز میخوانیم: «حرف و حدیث مصدق و قصهای که در این دفتر از او و حواریونش با عنوان همه مردان مصدق مطرح است، از هر زبان که میشنوی نامکرر است. چه سالیان درازی که بسیاری درباره آنها روایت کرده و از این به بعد هم روایت خواهند کرد. حکایتی که در خاطره نسل ما ماندنی و فراموشناشدنی است. روایتی از مرد بزرگی که یکی از چهرههای شاخص آزادیخواهی و مردمسالاری است و نسل جوان که به علل گوناگون از آشنایی با تاریخ معاصر کشور خود محروم شده مشتاق و خواهان آن است که این حدیث آرزومندی را بخواند و بداند که در گذشته چه مردان بزرگی در این کشور زیسته و برای حل مشکلات مردم چه ایثار و فداکاریهایی نمودهاند و چه برنامههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برای نیل به آزادی، استقلال، استغنا و اقتدار کشور از خود بروز داده و استبداد داخلی و استعمار خارجی برای شکست برنامههای آنان که در راس همه اقتصاد بدون نفت قرار داشت، چه ترفندهایی آفریدند.»
در پایان این کتاب نیز منابع، نمایه اشخاص، نمایه احزاب و سازمانها نوشته شده است.
چاپ نخست کتاب «همه مردان مصدق» تالیف منوچهر کدیور در 560 صفحه، شمارگان یکهزار و 100 نسخه و بهای 26 هزار تومان از سوی انتشارات کویر چاپ و منتشر شده است.
نظر شما