این کتاب در دو باب تنظیم شده است. باب اول در دو بخش به سرگذشت و آثار آیتالله سید احمد صفائی و باب دوم هم به سرگذشت و آثار آیة الله سید مصطفی صفائی اختصاص دارد.
در بخش سرگذشت آیتالله سید احمد صفائی، مؤلف به مسائلی همچون زندگینامه و شجرهنامه آیتالله صفائی، آثار الحجة، گنجینه دانشمندان، ریحانةالادب، علماء معاصرین، مقدمه کشف الأستار، فهرست هزار و پانصد نسخه خطی، اختران فقاهت، المسلسلات، تراجم الرجال و ضیاء الأبصار پرداخته است.
نویسنده برای زندگینامه آیتالله صفائی، دو سرگذشت به قلم فرزندش ــ آیتالله سید مصطفی صفائی ــ روایت میکند. در ادامه هم شجرهنامه آیتالله صفائی به قلم آیتالله مرعشی به زبان عربی در کتاب درج شده است.
مرحوم آیتالله صفائی، در طول سالهای بسیار به حفظ و نگهداری نسخههای خطی فراوان در کتابخانه خود، همت گذاشته است. براساس اطلاعات مندرج در این کتاب، این عالم به استنساخ حدود 270 کتاب و رساله در 50 مجلد پرداخته است. در این کتابخانه، 1500 نسخه خطی باارزش وجود دارد. آیتالله رضا استادی در کتاب «فهرست هزار و پانصد نسخه خطی»، نسخههای خطی این کتابخانه را به 4 بخش تنظیم کرده است:
1-نسخههایی که به دستخط علما مزین است (حدود 110نسخه)
2-نسخههایی که به خط آیتالله سید احمد صفائی است (حدود 270 کتاب و رساله)
3-نسخههایی که تاریخ کتابت آنها پیش از هزار سال است (72 نسخه)
4-نسخههایی که سر لوح زرین و مذهّب دارد (62 نسخه). (ص 66)
در فصل دوم از باب اول کتاب، مؤلف آثار آیتالله خوانساری را در چهار بخش معرفی کرده است: یک)تالیفات، دو) مستنسخات، سه) اجازات و چهار) نامهها.
نگارنده کتاب، پس از آن که در 170 صفحه از کتاب به زندگی، آثار و دستخطهای بهجایمانده از مرحوم آیتالله سید احمد صفائی میپردازد، باب دوم کتاب را به سرگذشت وآثار آیتالله سیدمصطفی صفائی خوانساری اختصاص میدهد.
آیتالله سید مصطفی صفائی، از عالمان حوزه علمیه و از خواص اصحاب آیتالله بروجردی بوده است که عالمانی همچون آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری، آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی، آیتالله میرزا محمدعلی شاهآبادی، آیتالله سید محمد حجت کوهکمری و ... مرتبه اجتهاد وی را تصدیق کردهاند.
این باب از کتاب «صفائینامه: ... » هم دو فصل دارد: «فصل اول: سرگذشت آیتالله مصطفی صفائی خوانساری در منابع» و «فصل دوم: آثار آیتالله سیدمصطفی صفائی خوانساری».
در فصل دوم کتاب، آثار آیتالله سید مصطفی صفائی خوانساری، در چهار بخش «مصاحبهها»، «انساب، تراجم، نسخهشناسی و کتابشناسی، و نکتههای گوناگون»، «اجازات» و «نامهها» تقسیمبندی شده است.
نزدیک به 200 صفحه از این کتاب به تصویر نامههای رسیده به آیتالله سید مصطفی صفائی اختصاص دارد که برای خواننده قابل توجه است. در این نامهها، نام بزرگانی نظیر آیتالله عبدالکریم حائری، آیتالله سید صدرالدین صدر، آیتالله حسین بروجردی، آیتالله محمدرضا گلپایگانی، آیتالله میرزا خلیل کمرهای و ... به چشم میخورد.
کتاب «صفائینامه: احوال و آثار آیةالله سید مصطفی صفائی خوانساری و پدر بزرگوارش» نوشته محمدرضا خادمیان، در 740 صفحه با شمارگان 1000 نسخه به بهای 350000 ریال از سوی «مؤسسه کتابشناسی شیعه» منتشر شده است.
نظر شما