کارگروه علوم اجتماعی خانه اندیشمندان علوم انسانی کتاب «خیزشهای عقلانی شدن در طلوع ایران مدرن» نوشته مجید ادیبزاده را امروز دوشنبه (10 آذرماه) نقد و بررسی میکند.
این نشست با حضور محمد حسین خسروپناه (منتقد و پژوهشگر تاریخ)، مجید ادیبزاده (مولف اثر)، محمد امین قانعیراد (جامعهشناس و رئیس انجمن جامعهشناسی ایران) و کبوتر ارشدی (روزنامهنگار) انجام میشود.
نویسنده در کتاب «خیزشهای عقلانی شدن در طلوع ایران مدرن» چگونگی شکلگیری نهادهای عقلانی مدرن در ساختارهای كهن جامعه ایران را در روزگار قاجار تا پهلوی اول بررسی و شکلگیری جامعه مدرن و تشکیل نهادهای بروکراتیک را از برهه جنگ ایران و روس پیگیری میکند.
این کتاب نشان میدهد چگونه خیزشهایی برای ایجاد نهادهای بوروکراتیک و نظم قانونی عقلانی سبب شد تا در دل ساختارهای کهن فرهنگی اجتماعی ایران، صورتهایی از عقلانیت مدرن نظیر عقلانیت تکنیکی و عقلانیت قانونی جوانه بزند.
نویسنده در ابتدا شاخصترین ویژگی جامعه مدرن غربی را از دیدگاه ماکس وبر جامعهشناس آلمانی چنین بیان میکند که روند عقلانیشدن فزایندهای است که از طریق فرایند تاریخی نوسازی و بورکراتیک شدن جامعه رخ داده است. از نظر وبر در جامعه مدرن، عقلانیت به صورتهای مختلفی ظهور میکند که شکل غالب آن «عقلانیت ابزاری» و « عقلانیت ارزشی» است.
مجيد اديبزاده پيش از اين كتابهای «دموكراسی معرفتی»، «مدرنيته زايا و تفكر عقيم»، «امپراتوري اسطورهها»، «تبارشناسی تفكر علمی در ايران» و «زبان، گفتمان و سياست خارجي: ديالكتيك بازنمايي از غرب در جهان نمادين ايران» را منتشر کرده است.
این نشست دوشنبه (10 آذرماه) ساعت 16 و 30 دقیقه در خانه اندیشمندان علوم انسانی واقع در خیابان استاد نجات الهی (ویلا)، نبش ورشو برگزار میشود و حضور برای عموم آزاد است.
نظر شما