سومین شب سوگواره بر آستان اشک برگزار شد
انتقاد سبزواری و مجاهدی به گونهای از ادبیات عاشورایی که دچار تحریفات عجیبی شده است
سومین شبشعر سوگواره «بر آستان اشک» با حضور حمید سبزواری، محمدعلی مجاهدی، مصطفی محدثی خراسانی، افشین اعلا، علیرضا معینی، محسن رضوانی، بیوک ملکی، محمد سهرابی، فاطمه نانیزاد و جمعی از شعرا و مداحان اهل بیت(ع) در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم حمید سبزواری گفت: با اینکه مریض بودم به سختی خودم را به این مراسم رساندم. خداوند به من و تمام ملت ایران رحم کند. از شما میخواهم که برای من دعا کنید . وی در ادامه شعری با موضوع کربلا را قرائت کرد که چنین آغاز میشد:
آرزوی کربلا دارد دلم
یک جهان شور و نوا دارد دلم
هفت وادی گر بود تا کوی دوست
دیدهای راه آشنا دارد دلم
در ادامه محمدعلی مجاهدی، شاعر پیش از ارائه شعر به محضر بانو امالبنین (س) با اشاره به نکاتی در مورد آسیبشناسی شعر آیینی و مقتل خوانی گفت: یکی از مهمترین منابعی که در اختیار هر مورخ، ادیب و شاعر اهلبیت (ع) است مقاتلی است که در این زمینه نگاشته شدهاند اما متأسفانه بیش از 90درصد این مقاتل بر سند قوی و پشتوانهای تاریخی استوار نیستند.
وی افزود: زبان حال سرایی گونهای از ادبیات و شعر عاشورایی است که شاهد تحریفات عجیب و وسیعی در آن هستیم. شاعر اگر زمانی قصد کند که خود را بهجای انسانی عادی بگذارد و از زبان او شعر و شرححالی بخواند مشکل زیادی به وجود نمیآید. اما وقتی شاعر جرات کند خود را بهجای سیدالشهدا(ع) یا دیگر بزرگان بگذارد و از زبان ایشان سخن بگوید، این کار نیاز به طهارت باطن، بصیرت و معرفتی دارد که متأسفانه رعایت نمیشود و دشمن دقیقاً از همین راه وارد میشود و آسیبهای زیادی به فرهنگ عاشورا وارد میکند.
در ادامه این نشست افشین اعلا،شاعر با اشاره به جایگاه والای حضرت امالبنین (س) گفت: حضرت امالبنین (س) اگرچه در طول زندگی سرشار و پرافتخار خود مقام و منزلت والایی دارند اما بیشترین اعتبار و عظمت خویش را در حادثه عاشورا به دست آوردهاند و این در حالی است که شخصاً در این حادثه حضور نداشتهاند.
وی افزود: در فرهنگ ما همواره کلمه نامادری با بار معنای منفی به کار برده میشود. این در صورتی است که با اتکا بر ویژگیهای والای این بانوی بزرگوار میتوان چنین فرهنگ غلطی را از بین برد. به این منظور به مسئولان فرهنگی کشور پیشنهاد میکنم روز ولادت ایشان را با نام نامادری یا نامی زیباتر و رساتر نامگذاری کنند تا شروعی باشد برای پی گذاشتن چنین فرهنگ نیکو و حسنهای.
اعلا در ادامه صحبتهای خود با اشاره به قهرمانپروری فرضی و تخیلی در فرهنگ غربی افزود: ویژگی فرهنگ ایرانی اسلامی ما این است که تمامی آن قهرمانها را با ویژگیهایی والا در یک روز، در روز عاشورا به دست آوردهایم. باید به این مساله آگاه باشیم و به ترویج آن بپردازیم.
سومین شب سوگواره «بر آستان اشک» دیروز چهارم آذر ماه در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
نظر شما