شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۶:۱۴
شرفشاهی: تأسیس جایزه‌ای ادبی همانند نوبل، نیاز نویسندگان جهان اسلام است/ جوایز با مصون بودن داوری‌ها از حب و بغض اعتبار می‌یابند

ضرورت تأسیس جایزه ای همانند نوبل در جهان اسلام ، سوژه پیشنهادی دکتر محمدرضا زائری برای ایبنا است. در قسمت اول این خط خبری به سراغ کامران شرفشاهی رفتیم. او معتقد است با توجه به برخی اعمال نظرهای سیاسی که همواره در جایزه‌های ادبی مانند نوبل وجود دارد، ضرورت تأسیس جایزه‌ای ادبی که دربرگیرنده خواسته‌های ملت‌ها و جهان اسلام باشد، احساس می‌شود.

 شرفشاهی به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: به گمانم تاکنون مسئولان مربوطه و بانیان امور فرهنگ نسبت به تأسیس چنین جایزه‌ای کوتاهی کرده‌اند. در حال حاضر بسیار به جاست که جایزه‌ای با معیارهای ملی و اسلامی تدارک دیده شود تا نویسندگانی که براساس معیارهای غرب نمی‌اندیشند و نمی‌نویسند احساس نکنند که تلاش‌هایشان نادیده انگاشته می‌شود.
 
شاعر مجموعه شعر «از همیشه عاشقانه‌تر» افزود: البته در سوی دیگر موضوع، چنین جایزه‌ای باید از آفت حب و بغض و نگرش‌های سیاسی مصون و مبرا باشد در غیر این صورت نمی‌تواند اعتبار و آبرویی برای خود کسب کند.
 
وی در پاسخ به این پرسش که «جایزه جلال آل‌احمد و کتاب سال چه‌قدر می‌توانند خلا چنین جشنواره‌ای را در طرحی فرا ملی ایفا کنند؟» گفت: اگر معیار ما صرفاً جهان اسلام باشد طبیعتاً این جایزه‌ها طیف محدودتری را شامل می‌شوند اما اگر همانند جوایز بین‌المللی نگاهی فراگیرتر داشته باشند طبعاً همه طیف‌ها را در جوامع گوناگون در برمی‌گیرد.
 
این شاعر یادآور شد: البته شاعران و نویسندگان در هر صورت کار خود را در خلق آثار ادبی به انجام می‌رسانند و جوایز ادبی تنها می‌تواند شیوه‌ای از تکریم نسبت به تلاش‌های ارزنده اهل قلم باشد. هر چه در گزینش اشخاص برگزیده رعایت عدالت و انصاف لحاظ شود اعتراض‌ها نسبت به چنین جوایزی کاهش می‌یابد و بر ارزش و اعتبار آن افزوده می‌شود.
 
شرفشاهی توضیح داد: گزینش جوایزی مانند نوبل در طول سالیان متمادی موجب شده است تا شهرت فراوان اشخاصی که به واقع دارای استحقاق دریافت این جایزه بوده‌اند، نشان دهد که این جوایز نمی‌توانند از ارزش و اعتبار آثار بزرگان بکاهند و شاید به گونه‌ای ناداوری‌ها و بی عدالتی‌های برگزارکنندگان و داوران چنین جوایزی را زیر سوال می‌برند و به همین دلیل داوری و شیوه گزینش این آثار باید بسیار منصفانه و هوشمندانه باشد.
 
این نویسنده در ادامه توضیح داد: در غیر این صورت برگزار‌کنندگان این جوایز خودشان زیر سوال می‌روند. این واقعیتی است که به گواه جوایز ادبی فعلی در جهان به اثبات رسیده است.
 
شرفشاهی متولد تهران است. «راز سرفرازی»، «سبز و سپید و سرخ»، «سرشار از انتظار»، «قبله آفتاب» و «گزیده ادبیات معاصر» (مجموعه شعر) از آثار اوست.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها