یکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۳
اعترافات؛ ویولون خونین و داستان تاریخی شرارت در طول قرن‌ها

«جاوم کابر» نویسنده مشهور کاتالان در رمان «اعترافات» از طریق بازگویی سرگذشت خونین یک ویولن عتیقه، به مسئله شرارت موجود در ذات قدرت پرداخته و تصاویری هنرمندانه از اروپای وحشت‌زده تحت اشغال نازی‌ها ترسیم کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گاردین، «اعترافات» نوشته «جاوم کابر» نخستین رمانی است که از این نویسنده برجسته کاتالان توسط «مارا فایه لتم» به انگلیسی ترجمه‌شده است. این رمان داستان یک ویولن گران‌بها و گذشته خونین و پرراز و رمز آن است که توسط شخصیت اصلی داستان «آدریا آردول» کشف می‌شود.

آدریا در جهانی خالی از عشق متولد و بزرگ می‌شود چراکه پدر و مادر ثروتمندش قادر به ابراز محبت به او نیستند. پدر او مردی خشن است و مادرش نیز خود را با چیزهای دیگری در زندگی سرگرم کرده است. آدریا از کودکی یاد می‌گیرد که احساسات خود را پنهان نگه دارد و تنها به دو اسباب‌بازی خود یعنی یک گاوچران و یک عروسک هندی اعتماد می‌کند. همچنان که او بزرگ‌تر می‌شود می‌فهمد که پدرش در میان اشیای عتیقه خود ویولنی متعلق به قرن 18 دارد که بسیار گران‌بها است.

آدریا به تدریج از حقیقت نهفته درگذشته ویولن آگاه می‌شود و وقتی می‌فهمد که این ویولن از قربانیان نازی‌ها به زور اخاذی شده، سرشار از حس انزجار می‌شود.

گرچه آدریا شخصیت اصلی را در رمان تاریخی کابر دارد ولی تنها بهانه روایت داستان نیست. درواقع کتاب با نابودی و مرگ اهالی یک روستا در زمان قرون وسطی آغاز می‌شود و سپس در طول داستان سرگذشت قاتل و درختی که او کاشت و بعداً ویولن از آن ساخته شد را دنبال می‌کنیم.

داستان زندگی آدریا که از کودکی تا پیری در این رمان روایت می‌شود به داستان‌های غم‌انگیز اروپا در طول قرن‌ها گره خورده و واقعیت‌هایی از عشق و خودخواهی، سخاوت و شرارت را بیان می‌کند. سرگذشت خونین این ویولن عتیقه که افرادی برای تصاحب آن کشته‌شده‌اند، سرنوشت یهودیان در اروپای اشغال‌شده تحت حکومت نازی‌ها و ترس و وحشت حاکم بر آن را روایت می‌کند.

این ویولن شوم حتی آدریا را از سارا دختر زیبای یهودی که به او علاقه‌مند است، جدا می‌کند. سپس آدریا در پیری از ترس از دست دادن حافظه، داستان زندگی خود (اعترافاتش) را به عنوان هدیه‌ای به سارا می‌نویسد که در آن داستان‌های وحشتناک مرتبط با ویولن، یک پزشک نازی، یک کشیش متعصب و ده‌ها نفر دیگر روایت می‌شود.

جاوم کابر یکی از برجسته‌‌ترین نویسندگان معاصر در ایالت کاتالونیای اسپانیا است. رمان‌های قبلی او که هنوز به زبان انگلیسی ترجمه نشده‌اند نیز اغلب به موضوعات مشابه قدرت و شرارت موجود در ذات آن پرداخته‌اند.

کابر از بسیاری نویسندگان دیگر که به موضوع شرارت نازی‌ها پرداخته‌اند یاد می‌کند، از اشتفان تسوایگ، پریمو لوی و تئودور آدورنو تا میشل تورنیه فرانسوی که کتاب «ارل کینگ» او به بررسی اعمال وحشتناک مشابهی پرداخته است. اما رمان «مهربانان» نوشته جاناتان لیتل فرانسوی (2009) بسیار به رمان کابر نزدیک‌تر است.

«اعترافات» در بیان حس قانع‌کننده‌ای که نشان دهد شخصیت‌ها برای درک این شرارت فراگیر تلاش می‌کنند، شکست‌خورده است. به نظر می‌رسد مسئله جوهر شرارت در این رمان حل‌نشده و این لاینحل بودن چیزی است که برای خود نویسنده نیز اتفاق افتاده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها