سه‌شنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۶
حداد عادل: شعر دفاع مقدس شعر اندیشه است/ شاعرانی که به دعوای 40 ساله ادبی پایان دادند

دکتر غلامعلی حدادعادل معتقد است در شعر پیش از انقلاب با نوعی بحران در درون‌مایه و اندیشه رو به رو بودیم که با پیروزی انقلاب اسلامی شعر این دوره سرشار از غنا و درون‌مایه‌های ناب شد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب(ایبنا) با اشاره به رمز ماندگاری شاعری چون قیصر امین‌پور گفت: دلایل مختلفی در این زمینه دخیل بوده است، اما به عقیده من استعداد شاعری قیصر در کنار ایمان و اخلاق او مهمترین دلیل این ماندگاری است.

وی با بیان اینکه در شعر قیصر، کوچک‌ترین بی‌ایمانی و بی‌اخلاقی نبود گفت: قیصر و نسل اول شاعران انقلاب، در زمانی در ادبیات ایران نقش آفرینی کردند که بیش از 40 سال از اختلاف میان کهن سرایان و شاعران نوپرداز می‌گذشت.

حدادعادل تاکید کرد: زبان شعر قیصر و شاعران نسل اول انقلاب، زبانی ویژه، پاک، و به بیان دیگر زبان مردم است، اما آن‌چه از این زبان هم مهمتر است، بحث اندیشه است.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: قیصر شاعر فرهیخته انقلاب است؛ شاعری درجه یک و انسانی والا که با شعر خود فصل جدیدی را در تاریخ ادبیات ایران در بعد از انقلاب آغاز کرد.

وی گفت: حرف قیصر و هم‌نسلان او حرف مردم و روایت درد و رنج محسوس و ملموس آن‌ها بود، نه یک شعر انتزاعی که بویی از جامعه و مردم نبرده باشد.

حدادعادل افزود: تاثیر زبان و اندیشه قیصر و شاعران نسل اول انقلاب و دفاع مقدس در نسل جوان امروز کاملا مشهود است و در آینده هم مشهودتر خواهد بود.

رئیس بنیاد دایره المعارف اسلامی با بیان اینکه ارزش کار قیصر و دیگر شاعران هم دوره او را باید از 30 سال پیش تاکنون بررسی کنیم گفت: ما سی و چند سال پیش با کمبود شعر مناسبی که هم درون مایه قابل احترام داشته باشد و هم زبان استوار، مواجه بودیم. آن موقع مانند الان نبود که این همه شاعر خوب وجود داشته باشد.

وی با بیان خاطره‌ای از آن دوران گفت: اوایل انقلاب مسئولیت آماده سازی مطالب برای کتب درسی را برعهده داشتم و شاید برایتان جالب باشد که گاه در به در دنبال شعر خوب می گشتیم و این شعر پیدا نمی‌شد.

حدادعادل با اشاره به شعرهای فراوانی که از قیصر امین پور در کتاب‌های درسی راه یافته ادامه داد: زبان قابل فهم برای بچه‌ها و درون‌مایه ارزشمند، در کنار فضای انقلاب و جنگ دست به دست هم داد تا این شعرها همه را جذب کند. آن موقع این شعرها حکم بارانی را داشت که بر تشنگان ببارد.

وی تاکید کرد: اشاره به دردهای اصیل انسان آن گونه که در شعر شاعران بزرگی چون حافظ و سعدی و مولانا و... دیده می‌شود، زبان مردمی در کنار نوآوری و شعرهای تعالی بخش از ویژگی‌های اشعار او بود.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پایان گفت: البته این‌ها از برکات انقلاب اسلامی بود که به این دعوای چهل ساله خاتمه داد و انقلاب و دفاع مقدس نگاهی به شاعران داد که شعر آن‌ها را تعالی بخشید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها