دوشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۵
آیت‌الله تسخیری: امروز کتابخانه‌های جهان صاحب کتاب‌های شیعی است / حسام‌الدین آشنا: ایشان متکلم مشهور جهانی است

آیت‌الله محمدعلی تسخیری، در آیین رونمایی از مجموعه کتاب‌های ارج نامه گفت: به برکت انقلاب، اکنون همه کتابخانه‌های مهم جهان صاحب کتاب‌های معتبر شیعه هستند. همچنین حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس‌جمهور در این مراسم گفت: ایشان یک متکلم مشهور جهانی است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ آیین رونمایی از مجموعه کتاب‌های «ارج نامه آیت‌الله محمدعلی تسخیری» پیش از ظهر امروز، دوشنبه ۱۹ آبان (۱۳۹۳) با حضور و سخنرانی علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس‌جمهور، حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس‌جمهور، ابوذر ابراهیمی ترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و محمود واعظی، مشاور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حسینیه الزهرا (س) سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

آیت‌الله محمدعلی تسخیری در این مراسم گفت: در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی من فعالیت‌های برون‌مرزی، تدریس و تألیف کتاب داشتم، اما همین‌جا عرض می‌کنم که تمامی این فعالیت‌ها را خاک‌سپاری کردم. فعالیت‌های ما در سال‌های پس از انقلاب، به‌هیچ‌عنوان قابل‌مقایسه با قبل از انقلاب نیست. زمانی که انقلاب پیروز شد ما به‌جای فانوس به یک آفتاب عظیم رسیدیم.

وی افزود: انقلاب اسلامی ما را از نو زنده و افق عظیمی برای فعالیت‌های ما باز کرد. من اگر در سطح دنیای اسلام و یا سطح جهانی حرکتی کردم، همه به برکت انقلاب اسلامی و خون شهدا بوده است. من افتخار می‌کنم و خدا را شکر می‌گویم که در حدود ۳۰ سال نماینده همه حوزه‌های شیعی در مجامع جهانی بودم.

پول برای تهیه کتاب نداشتیم

آیت‌الله تسخیری در ادامه سخنرانی خود به مقایسه برخی فعالیت‌های خود در قبل و پس از انقلاب پرداخت و گفت: ما در سال‌های پیش از انقلاب در قم نشریه‌ای داشتیم. به نشانی این نشریه نامه‌های زیادی مبنی بر درخواست کتاب، از سراسر کشور، می‌رسید، اما ما پول برای خرید و ارسال این کتاب‌های درخواستی نداشتیم. گاهی انسان خیری می‌آمد و مثلاً مبلغ دو هزار تومان به ما پول می‌داد تا بتوانیم برای مناطق محروم کشور در آن زمان کتاب‌های علوم دینی و شرعی بفرستیم و این مواقع برای ما عید بود.

وی افزود: در سال‌های خدمت من در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، روزی‌نامه‌ای از رییس‌جمهور وقت اندونزی رسید که در آن از ما مجموعه ارزشمند «تفسیر المیزان» علامه طباطبایی را درخواست کرده بود. پیش‌تر بسیاری از مؤسسات اندونزی نیز از ما چنین درخواست‌هایی داشتند. ما توانستیم برای این کشور هزار دوره از «المیزان»را با چاپ افست، بفرستیم. همچنین دوره آثار شهید آیت‌الله مطهری را نیز برای بسیاری از کشورها فرستادیم.

دبیر پیشین مجمع تقریب مذاهب اسلامی همچنین اظهار کرد: به برکت انقلاب اسلامی اکنون عموم کتابخانه‌های جهان صاحب کتاب‌های شیعی شدند. همچنین انقلاب باعث شد تا ما در تأسیس حدود ۱۰ سازمان بین‌المللی ازجمله «مجمع الفقه الاسلامی» در کشور عربستان، سهم عمده‌ای داشته باشیم.


متکلم مشهور جهانی اما غریب در ایران

حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس‌جمهور، نیز در این مراسم گفت: آیت‌الله تسخیری یک متکلم مشهور جهانی است. امروزه متکلم بودن در جهان بسیار دشوار است، چراکه رقابت‌های کلامی بسیار مهم‌تر و درعین‌حال بیشتر از رقابت‌های سیاسی و اقتصادی است.

وی افزود: در گفت‌وگوهای کلامی، متکلم نه یک دولت و یا یک حکومت، که یک امت را نمایندگی می‌کند و تنها سلاحش علم منطق و دانش‌های خودش است. برای این گفت‌وگوها باید آداب بحث را دانست. متکلمین در طول گفت‌وگوهای خود به همدیگر می‌آموزند و آیت‌الله تسخیری در طول زندگی خود به‌عنوان یک متکلم شیعی فعال بسیار آموخته است.

آشنا همچنین اظهار کرد: آیت‌الله تسخیری به ما اعتدال و مدارا با دیگران را آموخت. او به ما یاد داد تا به سخنان دیگران گوش کنیم تا آن‌ها نیز به سخنان ما گوش کنند. ایشان یک اندیشمند مشهور جهانی، اما غریب در ایران است. امروزه جامعه ما بسیار نیازمند اندیشه‌های آیت‌الله تسخیری و نیازمند اعتدال است.

درس آیت‌الله تسخیری متفاوت بود

حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس‌جمهور، در این مراسم گفت: سال‌ها پیش افتخار شاگردی آیت‌الله تسخیری را در درس «اصول فقه مقارن» داشتم. برخی از استادان حوزوی در کلاس‌ها و جلسات درس، ابتدا متن و یا کتاب‌ها را از رو خوانده و در ادامه آن را شرح می‌دهند. عده‌ای دیگر از استادان نیز پیش‌تر متون را می‌خوانند و در سر کلاس مباحث خود را با آن متن از پیش مطالعه شده تطبیق می‌کنند.

وی افزود: تعداد اندکی از استادان حوزوی نیز هستند که برای تدریس احتیاجی به متون ندارند و پایان درس آن‌ها، آغاز تفکر برای شاگردان و طلاب است. بر این اساس این استادان حجم بالایی از متون را در درس خود ارائه می‌کنند و متن در درون آنها جاری است. آیت‌الله تسخیری یکی از این استادان است.


اعتبار آیت‌الله تسخیری در مجامع فرهنگی جهان

ابوذر ابراهیمی ترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و محمود واعظی، مشاور این سازمان، نیز دیگر سخنرانان این آیین بودند. ابراهیمی ترکمان در بخشی از سخنرانی خود با اشاره به اعتبار بسیار آیت‌الله تسخیری در مجامع فرهنگی جهانی گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پیگیری وظایف خود در خارج از کشور با مشکلات گوناگونی مواجه شده و می‌شود. ما در این مدت فعالیت، در هر مجمعی در جهان که با مشکل مواجه می‌شدیم، نام آیت‌الله تسخیری را می‌آوردیم و مسئولان مجامع با شنیدن نام ایشان، مشکلات ما را حل می‌کردند.

وی افزود: رگ و ریشه آیت‌الله تسخیری پر از باده عشق به اهل‌بیت، فقه اسلامی، علوم دینی و عرفان است. ایشان شاگرد مرحوم آیت‌الله صدر بود و از علم و اخلاق این دانشمند فقید استفاده بسیار کرده‌اند. اصولاً یکی از ویژگی‌های شخصیتی آیت‌الله تسخیری در این است که بسیاری از شخصیت‌های زلال اسلامی را دیده و از آن‌ها بهره برده‌اند.

ابراهیمی ترکمان در بخش دیگری از سخنرانی خود با اشاره به این نکته که آیت‌الله تسخیری هیچ‌گاه بدون مطالعه کلامی را بر زبان نیاورده است، گفت: آیت‌الله تسخیری یکی از معدود شخصیت‌های بزرگ در کشور ما هستند که همه دانشمندان و چهره‌های علمی جهان را می‌شناسد. ایشان مورداحترام تمامی این دانشمندان است. یک دلیل مهم برای اعتبار آیت‌الله تسخیری در میان دانشمندان علوم دینی در جهان این است که ایشان تمام سخنان آن‌ها را با گوش باز شنیده است.

محمود واعظی نیز در این مراسم ضمن بیان ویژگی‌های علمی و اخلاقی آیت‌الله تسخیری، بخش‌های مختلف کتاب «درخشش اندیشه و جوشش آگاهی؛ در آثار علامه آیت‌الله محمدعلی تسخیری»‌ را به حاضران معرفی کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها