به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) پنجمین چاپ کتاب «چند گام تا پیروزی بر روزمرگی (پاسخی به علل و عوامل احساس دلتنگی و تنهایی برای رسیدن به شادی پایدار)» نوشته حامد رفیعیان کوپایی منتشر شد. نویسنده کتاب را در هشت فصل یا گام تدوین کرده است.
چهار گام نخست با عنوانهای «شناخت احساسات گوناگون»، «یکنواختی و دلتنگی؛ نشانهها، علل و عوامل»، «تغییر در نگرش به زندگی و راههای آن» و «راههای مقابله با علل بروز و ظهور دلتنگی» به مباحثی مانند روزمرّگی یا روزمرْگی، ایدهآلهای زندگی، در گذشته زیستن، تمرکز همزمان بر اهداف مختلف و متفاوت و بهانهجویی پرداخته شده است.
نویسنده در نخستین فصل کتاب درباره ریشههای روزمرّگی یا روزمرْگی آورده است، بروز احساسات تلخ خستگی ناشی از دلتنگی میتواند نشانهای برای بیداری و آگاهی ما باشد؛ مشروط بر اینکه به درستی پیگیری و برای رفع صحیح آن، اقدامی اساسی شود.
چرا به دنیا آمدم؟ پرسشی از احساس روزمرگی
مولف درباره آسیبهای ناشی از طولانی شدن احساس روزمرگی، معتقد است تجربه طولانی مدت روزمرگی، بدون هیچ احساس تغییر یا تنوع در زندگی، ممکن است فرد را به تدریج، دچار حس پوچی و بیفایدگی کند و به دنبال آن بهطور دائم از خود بپرسد: «چرا به دنیا آمدم؟» یا «من به چه دردی میخورم؟» سوالاتی این گونه، وی را هر چه بیشتر در انجام وظایف مختلف خویش ناکارآمد میکند. این احساس در بلند مدت ممکن است افراد را ضعیف و مستعد گرایش به انزوا و دلتنگی را به سرعت به افسردگی بکشاند.
خالق این اثر در ادامه در مطلبی با موضوع ایدهآلهای زندگی برای تاکید بر اهمیت موضوع خوشبختی به جمله شکسپیر یعنی، «تلاش کن آنچه را که دوست داری به دستآوری، در غیر اینصورت، مجبور خواهی شد هر آنچه را که به دست میآوری دوست داشته باشی.» اشاره میکند.
در گذشته زیستن موضوع بحث دیگر این اثر است که در گام دوم کتاب تشریح شده است، نویسنده با طرح یک مثال آورده است، دقت کنید استفاده از آینه در خودرو به این معنا نیست که باید رو به عقب نگاه کنیم. وجود آینه در خودرو، فواید فراوانی دارد؛ اما اگر کسی تصمیم بگیرد بهطور دائم در حین رانندگی از فواید آینه بهره ببرد، بیشک تمرکز خود بر رانندگی را از دست خواهد داد و دچار تصادف و آسیبهای فراوانی خواهد شد.
مولف درباره عبرت گرفتن آورده است، «عبرت چه واژه زیبا، اماغریبی است! زمانی شنیدم آنان که از گذشته خود درس نمیگیرند، چارهای جز تکرار آن ندارند . آنجا بود که فهمیدم چرا زندگی انسانها «تکراری» است.»
خالق کتاب با طرح ضربالمثل «کسی که به یک کار، به همه کار، و آن کس که به همه کار،به هیچ کار» در گام سوم توصیه میکند افراد به جای مشغول شدن به انواع کارهای مختلف و نیمه کاره رها کردن آنها بهتر است به یک کار تا به سرانجام رساندن آن مشغول باشند.
پیری زودرس آسیب دلمردگی
نویسنده در چهارمین گام به آسیبهای ناشی شدن از مدتزمان دلمردگی اشاره میکند. عدمکارآرایی، دشواریهای خروج از بحران، خسته کردن اطرافیان، دلمردگی، تبدیل شدن بحران غمزدگی به یک عادت، پیری زودرس و بهانهجویی از آسیبهای طولانی شدن مدتزان دلمردگی است.
«باورهای نادرست فردی»، «راههای خروج از احساس یکنواختی در زندگی»، «سرابهای زندگی دربیابان بیانتهای روزمرگی» و «توصیههای مفید و موثر برای بهبود زندگی» عنوانهای چهار فصل بعدی کتاب هستند.
از مهمترین مباحث این چهار فصل میتوان به اعتقاد به ناتوانی خود (زرنگ نبودن)، مایوس نشدن از سختیهای زندگی، پناه آوردن به روابط با جنس مخالف و چگونگی ایجاد یک تغییر مثبت اشاره کرد.
مولف در گام پنجم، به تشریح باورهای نادرست فردی به عوامل آن مانند احساس شکست دائمی، نقش شانس و بد شانسی در زندگی و محدودیت ذاتی ضعف جسمانی، اعتقاد به ناتوانی خود، تغییر سلیقهها در اثر گذشت زمان اشاره کرده است.
نویسنده در گام ششم، با نقل قولی از کیم ووچونگ: «یک برنامه عادی و روزمره، هرگز نمیتواند سرلوحه یک حرکت مهم و اساسی در زندگی قرار گیرد.» نخستین راهکار در برون رفت از حالت یکنواخت زندگی آورده است، بهترین مدیر و مشاور در مواقع بروز برای تشخیص علل آن و همچنین انتخاب راهکاری کاربردی، صرفا خودمان هستیم. یا تسلط بر مجموعه راهکارهای پیشنهادی و به کارگیری آنها در زمان مناسب، میتوانیم توفیقی جدی در کنترل احساسات درونی داشته باشیم.
خوشبختی یعنی؟
هفتمین گام کتاب با جمله «خوشبختی چیزی نیست جز احساس رضایت از وضع موجود زندگی و تلاش برای رسیدن به وضع مطلوب» آغاز میشود.
پناه آوردن به جنس مخالف در این گام بهعنوان یکی از سرابهای مطرح در دوری از روزمرگی بررسی شده است. مولف معتقد است، انسانها مانند یک قطعه فلز هستند که به نوعی، با هر دلبستگی یا شکست عاطفی یک بار خم و راست میشوند.
این فلز، بسته به کیفیت و نوع جنس آن، تواناییهای متفاوتی دارند؛ اما در هر صورت، با هر خم و راست شدن، بخشی از استحکام آن کاسته میشود و در نهایت موجب شکستن یا حداقل تغییر شکل ظاهری آن میشود.
نویسنده در ادامه آورده است که وظیفه سنگین هر یک از ما انسانها، محافظت از فلز وجودمان است تا به دست خویش آن را از شکل اصلی خود خارج نکنیم. پناه آوردن به روابط متعدد، هرگز نمیتواند خلاهای روحی ما را جبران کند و باعث خوشبختی ما شود.
ماموریت ما در زندگی تغییر خودمان است
«ماموریت ما در زندگی تغییر جهان نیست، بلکه ما مامور تغییر «خویشتن» هستیم» گام هشتم یا گام نهایی کتاب با این جمله از شکسپیر آغاز شده است.
چگونگی ایجاد تغییر مثبت، هدفسازی و نظر به افقهای روشن، رشد و پیشرفت، نقطه مقابل یکنواختی و مرگ، دوستیهای واقعی، بدون حسادت، صبوری و پرهیز از واکنش عجولانه، پرهیز از افراط در جلب رضایت دیگران، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود، یاد بگیریم بعضی اوقات «نه» بگوییم، خود را بخواهیم اما خودخواه نباشیم، زندگی زیباتر از آن است که میبینیم از جمله راهکارهای پیشنهادی نویسنده برای دوری از روزمرگی است.
پنجمین چاپ کتاب «چند گام تا پیروزی بر روزمرگی (پاسخی به علل و عوامل احساس دلتنگی و تنهایی برای رسیدن به شادی پایدار)» با شمارگان یکهزار و 300 نسخه، در 248 صفحه به بهای هشت هزار تومان به همت دفتر پژوهش و نشر سهروردی به بازار نشر عرضه شده است.
چهارشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۰۵:۳۰
نظرات