ترجمه چهار اثر از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر میشود/ از «جنگ نفتكشها» تا «تاریخ نظامی و راهبردی جنگ ایران و عراق»
انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با همکاری انتشارات مرز و بوم، ترجمه چهار اثر تازه را با موضوع جنگ ایران و عراق منتشر میکند.
کتاب «جنگ نفتكشها» با عنوان لاتین "The Gulf Tanker War Iran and Iraq’s Maritime Swordplay" نوشته نادیا السید الشاذلیا است که مرحوم محمدعلی خرمی آن را ترجمه کرده و اکنون در مراحل پایانی ویرایش و آمادهسازی قرار دارد. این کتاب سال 1998 (1377) از سوی انتشارات مكمیلان (Macmillan Press Ltd)روانه بازار نشر شده بود.
این كتاب شامل 403 صفحه است. با وجود عرب بودن نویسنده، لحن و محتوای كتاب بیطرفانه و تحلیلی است و زوایای مختلف مقاطع مختلف جنگ نفتكشها بهدقت تجزیه و تحلیل شده است.
موضوع اصلی كتاب جنگ ایران و عراق و بهطور خاص مقطع جنگ نفتكشها است و نگرش كلی نویسنده به این موضوع را در بند آغازین مقدمه نسبتاً طولانی كتاب میتوان مشاهده كرد كه آمده است: «رهبری عراق در سال 1984 [1363] و پس از گذشت چهار سال از جنگ بینتیجه با ایران به این نكته پی برد كه ارتش كشورش از دستیابی به پیروزی قاطعی در این جنگ عاجز است. اكنون اهداف راهبردی و سیاسی صدام از براه انداختن جنگی سریع و برقآسا علیه جمهوری اسلامی ایران بكلی نقش برآب شده بود. عراق در این جنگ نمیتوانست با منابع انسانی عظیم، عمق راهبردی و توان اقتصادی ایران مقابله كند و تنها ازنظر نیروی هوایی بر ایران برتری داشت. ازاینرو، تنها گزینه عملی عراق این بود كه تا پایان جنگ بر نیروی هواییاش تكیه كند و اینجا بود كه عراق "جنگ نفتكشها" را آغاز كرد، با این امید كه بتواند با كاهش میزان صادرات نفت ایران، اقتصاد این كشور را تضعیف كند، جنگ را بینالمللی نماید، و تاحدی از فشار وارد بر نیروی زمینیاش بكاهد.»
کتاب «پیشینهها و روند تشدید تعارض» با عنوان لاتین "Antecedents and Conflict Escalation" نوشته جروم داناون و با ترجمه دكتر حمیدرضا جاویدزاده منتشر میشود. این کتاب را انتشارات راتلیج (Routledge)سال2011 (1390)
چاپ کرده بود.
«پیشینهها و روند تشدید تعارض» در دو فصل اول و دوم نگاهی كلی به انواع مسائل مورد اختلاف، تعارض، منازعه، مناقشه و جنگ ایران و عراق از دیدگاه حقوق و روابط بینالملل و بینالدول دارد و در سه فصل بعدی كتاب به جنگ ایران و عراق و روابط دو كشور از دوره پیش از قرارداد الجزایر تا زمان امضای این قرارداد تا وقوع انقلاب اسلامی و بهدنبال آن آغاز جنگ تحمیلی میپردازد. در فصل پایانی نیز بهطور خاص به ابعاد مختلف حقوقی جنگ ایران و عراق پرداخته شده است.
انتشارات ازسوی انتشارات مرزوبوم، وابسته به مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس این کتاب را چاپ میکند.
«دیدگاههای بینالمللی جدید درباره جنگ ایران و عراق» با عنوان لاتین"New International Perspectives" به تدوین مشترک نیگل اشتون و برایان گیبسون (Nigel Ashton and Bryan Gibson) را یعقوب نعمتی وروجنی ترجمه کرده است. این کتاب را انتشارات راتلیج (Routledgeدر سال 2013 (1392) چاپ کرده بود و مرزو بوم ناشر آن به زبان فارسی است.
«دیدگاههای بینالمللی جدید درباره جنگ ایران و عراق» مجموعه مقالاتی با موضوعهای مرتبط با جنگ ایران و عراق و به قلم نویسندههای مختلف است كه مسائل مربوط به این جنگ را با نگاهی تازه طرح و تجزیه و تحلیل كردهاند. در مقدمه كتاب آمده است: «سه دهه پیش، ایران و عراق در جنگ ویرانگر هشتسالهای با هم درگیر شدند؛ جنگی كه منجر به بازتعریف روابط بینالمللی در منطقه خلیجفارس گردید و بسیاری از قدرتهای خارج از منطقه مانند ایالات متحده، فرانسه، تركیه، رژیم اسرائیل و اتحاد شوروی [سابق] در آن درگیر شدند و نقشهای متناقضی ایفا كردند. جنگ ایران و عراق تنها منازعه دوران جنگ سرد بود كه در آن منافع دو ابرقدرت آن زمان ناخواسته در یك راستا قرار داشت و هردو از رژیم عراق حمایت میكردند. اهمیت این جنگ در این است كه دو كشور ایران و عراق را دگرگون كرد و درحالیكه ایران موفق شد پایههای انقلاب خود را مستحكم نماید، رژیم عراق ابتدا به كشتار كُردهای خود روی آورد، سپس به كویت تجاوز كرد و درنهایت درمعرض تجاوز آمریكا قرار گرفت»
یعقوب نعمتی وروجنی پیش از این کتاب «رابطه زهرآگین: آمریكا، عراق و بمباران شیمیایی حلبچه» را هم ترجمه کرده بود که از سوی انتشارات مرزو بوم به چاپ رسید.
کتاب «تاریخ نظامی و راهبردی جنگ ایران و عراق» با عنوان لاتین "a Military and Strategic History" به قلم مشترک ویلیامسون مورای و كوین ام. وودز با ترجمه عبدالمجید حیدری در دست چاپ است. این کتاب را انتشارات دانشگاه كمبریج (Cambridge University Press) در سال 2014 (1393) منتشر کرده بود.
كتاب «تاریخ نظامی و راهبردی جنگ ایران و عراق» براساس اسناد و مدارك رژیم عراق كه پس از اشغال این كشور به دست آمریكاییها افتاد تنظیم و تدوین شده است. نویسندگان معتقدند كه این كتاب سه هدف را محقق میسازد؛ نخست، به آموزش و تربیت نسل بعدی فرماندهان نظامی كمك میكند؛ دوم، امكان نگاه بیواسطه به فرایند تصمیمگیری نظامی در سطح فرماندهان ارشد رژیم یكتاتوری بعث را فراهم مینماید؛ و سوم، زمینه بررسی ابعاد پنهان این جنگ و تأثیرات آن بر چالشهای اخیر منطقه خاورمیانه را ممكن میسازد. البته نویسندگان اذعان دارند كه اثر آنها درنهایت بررسی جنگ ایران و عراق از نگاه عراقیها بوده و مطالعه جنگ از دیدگاه ایرانیان مقولهای دیگر و نیازمند كار جداگانهای است.
عبدالمجید حیدری پیش از این کتاب «جنگ ایران و عراق از دیدگاه فرماندهان صدام» را هم ترجمه کرده بود. کتاب تازه او از سوی انتشارات مرزوبوم منتشر میشود.
نظر شما