خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- فضای گسترده و دور از هیاهوی کتابهای درسی، دو ویژگی اصلی کتابفروشیهای خیابان کریمخان است و همین سبب شده تا محیطی آرام و متمرکز را برای پرسههای طولانی هنرمندان و دانشجویان هنر در میان کتابها، فراهم کند.
گروه هنر و رسانه «ایبنا» با هدف انعکاس اخبار موفقیت و شکست کتابهای هنر در جذب مخاطبان واقعی خود، میزان فروش و استقبال از آنها و دیگر اتفاقات، هر هفته گذری بر کتابفروشیها و گفتوگویی با فروشندگان آنها دارد.
در گزارش پیشِ رو به سه کتابفروشی، ثالث، چشمه و رود سر زدیم و اخبار کتابهای هنر را جویا شدیم.
ویترین ثالث: بیشترین فضا برای کتابهای نشر نظر
در ویترین فروشگاه ثالث از میان کتابهای هنر، «ترانهها و آهنگهای جاودانه همراه با نت ترانه» نوشته حبیبالله نصیریفر یک قفسه را به خود اختصاص داده بود. این کتاب را نشر ثالث تابستان سال جاری منتشر کرده و به گفته فروشنده، فروش خوبی داشته است. دیگر کتابهای ویترین این فروشگاه را عناوین زیر تشکیل میدادند:
- «ساعتی در تهران با علی حاتمی، بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی» گزیدهعکسهای عزیز ساعتی -۱۳۲صفحه - چاپ و نشر نظر
- «طراحی هویت برند» - آلینا ویلر - سید مهدی جلالی - ۲۷۴صفحه مصور- نشر سیته
- «انسانشناسی هنر: زیبایی، قدرت و اسطورهها» نوشته ناصر فکوهی - ۴۶۱ صفحه – ثالث
(فروشنده درباره این کتاب گفت: پیشتر فروش خوبی داشت، اما در حال حاضر کمتر به سراغ آن میآید به همین دلیل در ویترین گذاشته شده است.)
- «اهل اسب» مجموعه عکسهای پیمان هوشمند زاده ۱۰۸ صفحه مصور ( بخشی رنگی) - چاپ و نشر نظر
- «طهران قدیم»– عکسهای سید محمد پاکزاد – فوتوگرافی تهران قدیم از 1320 تا 1354 - دید
- «هنر قرن بیستم : جنبشها، نظریهها، مکاتب و گرایشها» - لوردانا پارمزانی - مریم چهرگان، سمانه میرعابدی - ۲۰۵ صفحه– نشر نظر
- «رسانههای نوین در هنر قرن بیستم» - مایکل راش - بیتا روشنی - ۲۶۶ صفحه - چاپ و نشر نظر
از میان کتابهای بالا دو کتاب مجموعه عکسهای عزیزالله ساعتی و پیمان هوشمند زاده همان روز به کتابفروشی رسیده بودند.
داخل فروشگاه، در قفسه کتابهای هنر، برخی کتابهایی که پیشتر کمتر مقابل چشم خریداران بود دوباره در مقابل نگاه خریداران قرار گرفت.
«یعقوبترین یوسف، یوسفترین زلیخا – فیلمنامه حضرت یوسف(ع)» نوشته سید مهدی شجاعی (سوره مهر 1388)، «سینما و این سهنفر- زندگی و آثار محمدعلی فردین، تقی ظهوری و ناصر ملک مطیعی» نوشته حسن شریفی رئوف (کولهپشتی ۱۳۸۸) و «تکنیکهای ویرایش عکس در فتوشاپ» نوشته علی میراسماعیلی (زبان تصویر، ۱۳۹۲) از جمله این کتابها بودند.
به گفته فروشنده ثالث دو کتاب زیر از پُرفروشهای قفسه سینمایی هستند:
- «فیلمها و دنیاها- گفتگوبا کارگردانان برجسته سینما» - میشل سیمان و ترجمه احسان کیانی خواه - حرفه نویسنده
- «ژانرهای سینمایی-از شمایلشناسی تا ایدئولوژی» - بریکیت گرانت - شیوا مقانلو – بیدگل
مجتبی خیرآبادی فروشنده این کتابفروشی از کتاب «موریانههاعجیب رشد کردهاند» (محبت محبّی - نشر زبان تصویر) به عنوان یکی از تازههای قفسه هنر یاد کرد و گفت: این کتاب مانند برخی کتابهای حرفه هنرمند، بیشتر برای هدیهدادن خریداری میشود.
کتاب «موریانههاعجیب رشد کردهاند» در 130 صفحه، مجموعهای از عکسها و متنهای کوتاهی است که برای هر عکس نوشته شده است.
«فن و هنر عکاسی سیاه و سفید در عصر دیجیتال»، نوشته تورستنآندریاس هوفمان و ترجمه شیرین حکمی (زبان تصویر، ۱۳۹۳) و کتاب «آن سوی دوربین» نوشته آرنولد کرین و ترجمه فرزانه احسانیموید (کتاب وارش، ۱۳۹۱) از دیگر کتابهای بخش عکاسی این فروشگاه بودند که بیش از باقی کتابها مقابل چشمان خریداران قرار گرفته بودند.
به گفته فروشنده کتاب «گفتگو با آندره تارکوفسکی» نوشته جان جانویتو؛ ترجمه آرش محمداولی (ققنوس) فروش بهتری از دیگر ترجمه این کتاب که توسط نشر شورآفرین منتشر شده بود، داشته است.
نشر مینویخرد مخاطبان خاص دارد
در فروشگاه ثالث از سه ترجمهای که از کتاب «عناصر سینمای آندری تارکوفسکی» نوشته رابرت، توسط نشرهای کتاب آبان، سروش و مرکز منتشر شدهاست، تنها کتاب نشر مرکز موجود بود که فروشنده دلیل این امر را استقبالی که از کتابهای این نشر میشود، دانست.
خیرآبادی با اظهار بیاطلاعی از کتابهای برگزیده جایزه کتاب سال سینمای ایران، درباره یکی از نامزدهای این جایزه، کتاب «روایتشناسی: شکل و کارکرد روایت» نوشته جرالد پرینس و ترجمه محمد شهبا گفت: این کتاب فروش چشمگیری نداشته است و به طور کلی مخاطبان کتابهای نشر مینوی خرد قشر خاصی هستند و گاهی چند کتاب این نشر توسط یک نفر خریداری میشود.
در قفسههای کتابهای تجسمی خیرآبادی از فروش ضعیف کتاب «همبودی دین و هنر در ایران باستان» نوشته ابوالقاسم دادور و مهتاب برازندهحسینی خبر داد. این کتاب سال گذشته از سوی نشر گستره منتشر شده بود.
این فروشنده درباره کتاب «سرآمدان هنر نو» نوشته جواد مجابی گفت: از کتابهای پُرفروش بخش هنر است و بارها به دنبال این کتاب آمدند و ما موجودی نداشتیم، دیروز دوباره سفارش دادیم.
از «عکاسی و نظریه» استقبال شد
خیرآبادی در بخش کتابهای عکاسی به کتاب «عکاسی و نظریه» نوشته مهدی مقیمنژاد (نشر سوره مهر) اشاره کرد و آن را از پُرفروشهای هفته اخیر خواند و گفت: این کتاب از کتابهایی بود که به شکل اتفاقی فروش نمیرفت و خریداران با دانستن نام کتاب، به سراغ آن میآمدند. کتاب دیگر «ذهن و عکاسی» نوشته پلمارتین لستر و ترجمه زانیار بلوری (حرفه هنرمند 1385) بود که به تازگی چاپ دوم آن عرضه شده و به گفته این فروشنده با استقبال روبهرو بوده است.
وی همچنین درباره «زیباییشناسی عکاسی» یک دیگر از تازههای کتابهای عکاسی گفت: هنوز فروشی نداشته است. این کتاب نوشته استيون بال و ترجمه محمدرضا شريفزاده، از سوی انتشارات علمی به تازگی منتشر شده است.
خیرآبادی در قفسه نمایشنامهها و تئاتر، از فروش خوب کتابهای «خیانت اینشتین» نوشته اریکامانوئل اشمیت و ترجمه شهلا حائری و «مراسم قطع دست در اسپوکن» نوشته مارتین مکدونا و ترجمه بهرنگ رجبی و «عروسکخانه» نوشته ایبسن و ترجمه منوچهر انور خبر داد. وی در عین حال به فروش همواره خوب آثار شکسپیر و چخوف اشاره کرد.
پُرفروشهای مهر ماه فروشگاه ثالث، همگی در حوزه ادبیات بودهاند:
- «خیابان بوتیکهای خاموش» (پاتریک مودیانو)- افراز
- «محله گمشده» (پاتریک مودیانو)- افراز
- «آمدیم خانه نبودید» - نسرین ظهیری – ثالث
- «در عین حال» -سوزان سونتاک – ثالث
- «مسافرخانه، بند، بارانداز»- احمدرضا احمدی – ثالث
- «گفتوگوهایی با لوکاچ –تئو پینکوس – ثالث
- «خط چهار مترو» - لیلی فرهادپور- ثالث
- «آخرین انار دنیا» - بختیار علی - ثالث
فروش «تئاتر و سینمای آربی اوانسیان»: 5جلد در یک روز
فروشگاه چشمه روی میز تازههای خود کتابهای «تئاتر و سینمای آربی اوانسیان» گردآوری و نوشته مجید لشکری، «از شما چه پنهان - خاطرات مطبوعاتی و سینمایی احمد طالبینژاد» (چشمه) و پنج کتاب از نشر کتابکده کسری به نامهای «صادقانه بگم عزیزم- نگاهی دوباره به بربادرفته» نوشته مالی هسکل و ترجمه کتایون یوسفی، «اسکورسیزی» نوشته راجر ایبرت و ترجمه سینا گلمکانی، «گری کوپر» نوشته دیوید تامسن و ترجمه عقیل قیومی، «گفتگوهای گدار» نوشته دیوید استریت و ترجمه سونیا مسافر و «همفری بوگارت» نوشته دیوید تامسن و ترجمه رعنا طاهر زاده را قرار داده بود. همچنین «سینمای وسترن» نوشته احسان خوشبخت، دو کتاب چاپلین و آنجلوپلوس از مجموعه گفتوگوهای نشر شورآفرین و چند نمایشنامه از نیل سایمون مانند هفتههای گذشته روی این میز گذاشته شده بودند.
حامد صحت فروشنده کتابهای هنر این کتابفروشی درباره کتاب «تئاتر و سینمای آربی اوانسیان» گفت: این کتاب از دیروز به دست ما رسید و با وجود قیمت به نسبت بالای آن با استقبال روبرو شده و تا حالا 5 جلد آن فروش رفته است. این کتاب در دو جلد و 72 هزار تومان عرضه شده است.
وی درباره کتاب «از شما چه پنهان - خاطرات مطبوعاتی و سینمایی احمد طالبینژاد» گفت: این کتاب را همین امروز آوردهایم و در ویترین قرار گرفته است.
صحت درباره کتاب «گفتوگو با آندری تارکوفسکی» برخلاف نظر فروشنده کتابفروشی ثالث گفت: از این کتاب فقط ترجمهای را که نشر شورآفرین منتشر کرده است، آوردهایم، فروش خوبی هم داشته است.
همچنین درباره «پیشپرده و پیشپردهخوانی» نوشته مرتضی احمدی (ققنوس) گفت: کمتر سراغ آن میآیند و در چند روز گذشته تنها یک نسخه از آن را فروختهایم.
دو کتاب از فهیمه پهلوان در پر فروشهای چشمه
حامد صحت نیز همچون فروشنده نشر ثالث به استقبالی که از چاپ دوم کتاب «ذهن و عکاسی» شده است، اشاره کرد و از دیگر کتابهای پُرفروش در بخش هنرهای تجسمی، دو کتاب فهیمه پهلوان را به نامهای «ارتباط تصویری از چشمانداز نشانهشناسی» و «در آمدی بر تحلیل عناصر تصویری آرم» (دانشگاه هنر) نام برد و گفت: مخاطبان این دو کتاب فقط دانشجویان بودند.
فروشنده کتابفروشی چشمه از کتاب «تصویرها و اشکها: حکایتهای انسانهایی که در برابر نقاشیها گریستند» نوشته جیمز الکینز و ترجمه حسامالدین رضایی به عنوان کتابی که شخصا به آن تعلق خاطر داشته و در فروش آن تلاش کرده است، یاد کرد و گفت: این کتاب هم پُرفروش است و هم محتوای خیلی جالبی دارد. ماجرای دولتمردان قرون گذشته اروپا است که به نقاشان زبردست، تابلوهایی را سفارش میدادند تا در کلیساها نصب شوند و به گونهای باشند که تماشاچیانشان را به گریه بیندازند. این کتاب را نشر حرفهنویسنده پاییز امسال منتشر کرده است.
وی همچنین با اظهار بیاطلاعی از برگزیدگان کتاب سال سینمای ایران درباره این کتابها گفت: هنوز تغییری در فروش کتابهای برگزیده دیده نشده است.
وی همچنین پُرفروشترینهای قفسه سینما را «فیلمها و دنیاها» نوشته میشل سیمان و ترجمه احسان کیانی خواه، «داستان: ساختار، سبک و اصول فیلمنامهنویسی» نوشته رابرت مککی و ترجمه محمد گذرآبادی (هرمس) و «عناصر سینما: درباره نظریه تاثیر زیباییشناسی سینمایی» نوشته استفان شارف و ترجمه محمد شهبا و فریدون خامنهپور (هرمس) معرفی کرد.
خرید کتاب بر اساس رنگ عطف
فروشنده نشر چشمه در پایان درباره خریداران کتابهای تجسمی گفت: شاید باور نکنید ولی خریداری داشتیم که پیش از همه به سراغ کتابهای تجسمی آمد و کتابهایی را بر اساس رنگ عطف آنها انتخاب کرد. او تعداد زیادی کتاب که عطف قرمز رنگ داشتند، خرید.
وی با اشاره به اینکه همواره نمایشنامهها، البته نمایشنامههای خارجی، پُرفروشترینهای این کتابفروشی بودهاند، عنوان کرد: بیشترین فروش نمایشنامهها، در روزهای قبل از بازبینی آثار است، زمانی که دانشجویان تئاتر برای انتخاب متنهای خود به سراغ کتابها و نمایشنامههای چاپ شده میآیند.
این فروشنده در مقابل، درباره خریداران کتابهای تجسمی گفت: بیشتر دانشجویانی هستند که به سفارش استادان خود به دنبال منابعی خاص میآیند و کمتر با سلیقه خود کتاب انتخاب میکنند.
پُرفروشهای بخش هنر کتابفروشی چشمه در مهر ماه چنین بودهاند:
- «اتاقی در هتل پلازا» -نیل سایمون – شهرام زرگر – نیلا
- «مبانی طراحی سنتی ایران» - علی حضوری – چشمه
- «درآمدی به تحلیل عناصر تصویری در آرم» - فهیمه پهلوان – دانشگاه هنر
- «خیانت اینشتین» نوشته اریک امانوئل اشمیت و ترجمه فهیمه موسوی – افراز
- «پابرهنه در پارک» - نیل سایمون – شهرام زرگر – نیلا
- «تئوری موسیقی» - مصطفی کمال پورتراب – چشمه
سه کتاب سینمایی فقط در کتابفروشی رود
فروشنده کتابفروشی رود نیز تازههای کتابهای سینمایی این کتابفروشی را باز نشر نمایشنامه «دایره گچی قفقازی» نوشته برتولت برشت و ترجمه زنده یاد حمید سمندریان (نشر قطره)، چاپ اول «آشنایی با مبانی سینما و نقد فیلم» نوشته دارن باکلند و ترجمه پژمان طهرانیان (نشر معین) و چاپ دوم «تاریخ سینمای مستند» اریک بارنو و ترجمه احمد ضابطی جهرمی (سروش) معرفی کرد.
سعید مقدم فروشنده این کتابفروشی با اشاره به اینکه کتابفروشی رود بر کتابهای سینمایی متمرکز است، از کتابهای «سینمای وسترن» نوشته احسان خوشبخت، «ژانر فیلم: از کلاسیک تا پساکلاسیک» نوشته بری لنگفورد و ترجمه حسامالدین موسوی و «تاریخ سینمای مستند» به عنوان پرفروشترینهای کتاب های سینمایی یاد کرد.
وی همچنین درباره کتاب «فلسفه فیلم نوآر» ویراست مارک تی کونارد و ترجمه مهرداد پارسا، گفت: فروش خوبی داشت اما از آنجا که تبلیغ مناسبی درباره این کتاب نشده کمتر به سراغ آن میآیند و اکثر خریدارانِ آن به شکل اتفاقی با کتاب روبرو میشوند.
وی همچنین از کتابهای «تعمق در فیلم»، «چگونه فیلم کوتاه بسازیم» و «فیلمها و دنیاها» به عنوان کتابهایی که در تابستان فروش مناسبی داشتند نام برد.
جمعه ۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰
نظر شما