نشست نقد و بررسی کتاب «مفهوم علم در اسلام قرون میانه» اثر مورخ برجسته آلمانی «فرانتز روزنتال» به همت کارگروه تاریخ و باستانشناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار میشود.
در این نشست که با عنوان «علم پیروز» برگزار میشود، دکتر مهدی محقق، مدیر موسسه مطالعات اسلامی و از دوستان و مصاحبان این مورخ فقید، درباره آراء و آثار وی، به ویژه کتاب «علم پیروز» سخنرانی خواهند کرد.
کامران فانی از مترجمان پیشکسوت و دکتر عبدالرسول عمادی و دکتر یونس کرامتی از پژوهشگران تاریخ علم و نیز علیرضا پلاسید، مترجم اثر یادشده از دیگر سخنرانان نشست خواهند بود.
درباره فرانتز روزنتال، مورخ برجسته آلمانی
فرانتس روزنتال، خاورشناس آمریکایی آلمانیالاصل، در سال ۱۹۱۴ در برلین زاده شد. پس از طی تحصیلات ابتدایی در زادگاهش، در سال ۱۹۳۵ در رشته زبانهای شرقی و کلاسیک از دانشگاه برلین درجه دکترا گرفت. در سال ۱۹۳۹ کتاب معروف او تحت عنوان «تحقیقات آرامیشناسی» برنده نخستین مدال کنگره بینالمللی مستشرقان شد.
با شروع جنگ جهانی دوم او به آمریکا رفت و در دانشگاههای متعددی به کار تحقیق و تدریس پرداخت و آثار زیادی از خود به جای گذاشت. کتاب معروف دیگر او «تاریخ تاریخنگاری در اسلام» است که در سال ۱۹۵۲ به چاپ رسید و پس از آن بارها تجدید چاپ شد. روزنتال استاد کرسی رابینویتز در رشته زبانهای سامی در دانشگاه ییل از 1956 تا 1967، استاد کرسی استرلینگ در زبان عربی و پژوهشگر اسلام در دانشگاه ییل از سال 1967 تا 1985 بود.
روزنتال دانشوری پر کار و موفق به حساب میآید و سهم زیادی در مطالعات متون عربی در آمریکا دارد. او برای ترجمه کتاب مقدمه ابن خلدون، به استانبول سفر کرد و آن را از متن اصلی که امضای منتسب به خود ابن خلدون در آن است مطالعه كرد. او به زبانهای انگلیسی و آلمانی قلم میزد. کتابهای او به عربی، روسی و ترکی ترجمه شده است. روزنتال در هشتم آوریل سال 2003 درگذشت.
«طنز در اسلام»، «مفهوم آزادی در اسلام پیش از قرن نوزدهم»، «گرامر (انجیلی) زبان آرامی»، «کتابچه همراه زبان آرامی»، ترجمه «مقدمه ابن خلدون»، «شیرینتر از امید: گلایه و امید در سدههای میانی در اسلام»،
«ترجمه تاریخ طبری»، «متون کلاسیک در اسلام» و «دانش پیروزمند» برخی از آثار اوست.
نگاهی به کتاب دانش پیروزمند نوشته روزنتال
کتاب دانش پیروزمند مروری بر تاریخ مفهوم علم در قرون وسطای اسلامی دارد. روزنتال در این اثر از اهمیت مفهوم علم در ابتدای اسلام یاد میکند که به گفته وی «بر اسلام چیرگی داشت و به تمدن اسلامی شکلی جداگانه و پیچیدگی ویژه خودش را بخشید....»
«دانش پیش از دانش»، «ظهور دانش»، «صورت جمع دانش»، «تعریفهای دانش»، «دانش همان اسلام (کلام و دانش های دینی)»، «دانش همان نور (تصوف)»، «دانش همان اندیشه (فلسفه)» و «دانش همان جامعه (آموزش)» فصلهای کتاب را شامل میشود.
نشست نقد و بررسی کتاب «مفهوم علم در اسلام قرون میانه» یکشنبه 4 آبان، ساعت 16 در محل خانه اندیشمندان علوم انسانی واقع در خیابان استاد نجاتاللهی(ویلا)، نبش خیابان ورشو برگزار خواهد شد و ورود برای عموم علاقهمندان آزاد است.
نظر شما