یکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۸
مرور آزادسازی 300 کیلومتر از خاک ایران در دو اثر پژوهشی

ایبنا به مناسبت گرامیداشت سی‌و یکمین سالگرد عملیات موفقیت‌آمیز والفجر 4 به مرور دو اثر پژوهشی در حوزه جنگ تحمیلی پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) امروز 27 مهرماه 1393 سی‌و یکمین سالگرد آغاز عملیات موفقیت آمیز والفجر 4 است. در این عملیات، نیرو‌های ایرانی (متشکل از ارتش و سپاه) توانستند در مدت 33 روز شهر «مریوان» را از تیررس دشمن آزاد کنند. به همین مناسبت، چگونگی اجرای این عملیات و نتایج حاصل از آن را در دو کتاب «دایره‌المعارف مصور جنگ ایران و عراق» و «اطلس نبرد‌های ماندگار» مرور کرده‌ایم.

جعفر شیرعلی‌نیا در صفحه 218 تا 220 کتاب «دایره‌المعارف مصور جنگ ایران و عراق» درباره عملیات والفجر 4 آورده است:

«روزهای پایانی مهر 1362 کوهستان‌های اطراف دشت شیلر آماده‌ی عملیات والفجر 4 ایران بود. نیمه شب 27 مهر 1362 عملیات والفجر 4 آغاز شد.
حمله رزمنده‌‌های ایرانی موفق بود و در دو روز اول ارتفاعات لری، گرمک، کنگرگ در محوربانه و مارو، خلوزه یک و بلاله در محور مریوان در مجموع حدود 70 کیلومتر مربع آزاد شد. خاطرات هاشمی رفسنجانی، پنجشنبه 28 مهر 1362 «همه‌ی خبرها می گوید مرحله‌ی اول حمله موفق بوده است. می‌گویند تلفات ما هم خیلی کم است.»
مرحله‌ی دوم عملیات هم ساعت 11 شب 29 مهر آغاز شد و رزمندگان ایرانی با آزاد کردن 100 کیلومتر مربع از ارتفاعات منطقه بر شهرک نظامی پنجوین عراق مسلط شدند. 
عملیات دو مرحله‌ای طراحی شده بود، اما فرماندهان برای تصرف بخش‌هایی دیگر از ارتفاعات کانی مانگاه مرحله‌ای دیگر طراحی کردند که 13 روز بعد در 12 آبان انجام شد و بخش‌های دیگری از ارتفاعات منطقه آزاد شد. کردزمن معتقد است «ایران از کوهستانی بودن منطقه‌ی عملیات به خوبی بهره گرفت. عراق با همه‌‌ی ضد حمله‌هایش و 122 سورتی پرواز بال‌گردها و هواپیماهایش در روز نتوانست پیش روی ایرانیان را متوقف سازد. ایرانی‌ها با پیش روی به سمت پنجوین پنج اردوگاه عملیاتی حزب دموکرات کردستان را هم تصرف کردند. در مرحله‌ی سوم عملیات ایرانی‌ها شهر پنجوین در خطر کامل قرار گرفت. عراق نیروهایش در پنجوین را تقویت کرد و نیروهایی از گارد ویژه ریاست جمهوری را هم به منطقه فرستاد و ایران برای تصرف پنجوین خسارت زیادی متحمل شد و نتوانست پنجوین خسارت زیادی متحمل شد و نتوانست پنجوین را بگیرد. ایران در استفاده از موفقیت‌های اولیه‌اش در عملیات‌ها همچنان مشکل داشت و البته استفاده‌ی عراقی‌ها از گاز شیمیایی خردل در توقفل ایرانی‌ها بسیار موثر بود.»
 
جنگ در پشت جبهه
عملیات والفجر 4 در شرایطی آغاز شده بود که عراق حمله به شهرهای مرزی و نفت‌کش‌های ایرانی را زیاد کرده بود و در جواب حمله‌ی ایران باز حمله‌ها را تشدید کرد و دزفول و مسجد سلیمان را به شدت بمباران کرد و گفت که محدوده‌ی بند امام را هم مین‌گذاری کرده است. عراق در این عملیات از بمب‌های شیمیایی جدیدی استفاده کرد که برخی معتقد‌اند این بمب‌های شیمیایی جدید از گاز خردل بودند. 
عملیات والفجر 4 عملیات گسترده‌ای نبود، اما مهم‌ترین پیامش این بود که ایران به راهی جز پیروزی نظامی در جنگ نمی‌اندیشد. ناامنی خلیج‌فارس و تهدید صادرات نفت و واردات کالای ایران راهی بود که عراق برای فشار بر ایران می‌شناخت.»

همچنین در صفحه 94 کتاب «اطلس نبرد‌های ماندگار» درباره نتیجه‌های «عملیات آفندی والفجر4» آمده است:
«عملیات والفجر 4 که از نظر اجرا در  منطقه کوهستانی منحصر به فرد و منطقه نبرد بسیار وسیع تعیین گردیده بود، توانست با بدست آوردن اهدافی در عمق خاک قدرت نظامی ایران را در مانور مناطق کوهستانی به نمایش بگذارد.
تعداد 42 فروند بالگرد در این عملیات بکار گرفته شد تا با 2615 ساعت پرواز 2093 مجروح تخلیه، 3675 رزمنده هلی‌برن و 75 تُن بار حمل گردد.

نتیجه: 
- 300کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی و 700 کیلومتر مربع از خاک عراق آزاد شد و ارتفاعات مهم منطقه اشغال گردید. تصرف منطقه شیلر موجب شد تا معابر مهم‌ تردد ضد انقلاب مسدود شود.
- 20 گردان پیاده، 11 گردان کماندوئی و 6 گردان زرهی و توپخانه دشمن منهدم شد. 
- 500 نفر کشته و زخمی و اسارت 905 نفر تلفات انسانی عراق بود.
- 180 دستگاه خودرو و مقادیر زیادی جنگ‌افزار و 65 دستگاه تانک و نفربر، 32 قبضه توپ، سرنگونی 12 فروند هواپیما و 5 بالگرد آمار انهدامی عراق است. 
- 8 دستگاه تانک نفربر، 200 دستگاه خود‌رو و 20 قبضه تفنگ 106 و 20 قبضه موشک سام و اقلام فراوانی از تجهیزات مخابراتی و مهمات به غنیمت ایران درآمد.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها