چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۲
یادنامه‌ای برای صاحب اثر «تهذیب‌القراء»

سه‌شنبه، 22 مهرماه 93، روزی بود که ابراهیم پورفرزیب (مولایی)، معلم پرتلاش قرآن، به سوی صاحب اثری رجعت کرد که عمری را در خدمت به ترویج آن کوشیده بود. آنچه می‌خوانید، نگاهی کوتاه به زندگی این خادم قرآن و مجموعه آثار منتشر شده اوست.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- ابراهیم پورفرزیب» مشهور به «مولایی»، از جمله پیشکسوتان آموزش فنون قرائت و تلاوت قرآن کریم بود که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان علوم و فنون تلاوت، در زمره معدود استادانی محسوب می‌شد که بر «قرائت‌های هفتگانه» و «روایات چهارده‌گانه» تسلط کاملی دارد و کتاب‌ «تهذیب‌القراء» را در این زمینه به رشته تحریر درآورده است. آنچه در این گزارش کوتاه خواهید خواند، نگاهی مختصر به زندگی پورفرزیب و آثار منتشر شده از اوست.
 
حیات قرآنی
ابراهیم پورفرزیب (مولایی) در سال 1306 هجری شمسی در منطقه سنگلج تهران دیده به جهان گشود. او دوران ابتدایی تحصیلش را در دبستان «عنصری»  تهران گذراند و برای تحصیل دوره متوسطه به دبیرستان ایرانشهر رفت.

انس و آشنایی او با قرآن به سال 1327 بازمی‌گردد. پورفرزیب به طور مستمر در جلسات استاد «مازندرانی» شرکت می‌جست و به واسطه نبوغش، مورد توجه استاد خویش قرار گرفت تا جایی که استاد، گاهی اداره مجلس درس قرآن را به او می‌سپرد. کوشش قرآنی او به این مجلس محدود نشد و وی در هیات‌های قرآنی سنگلج نیز، مشارکتی فعال داشت. شب‌های ماه مبارک رمضان هم، این مباحث قرآنی پورفرزیب بود که از ساعت 9 شب تا بامداد، بر شکوه ماه قرآن می‌افزود.

پورفرزیب، چنان شیفته آموزش و آموزاندن قرآن بود که بارها از زبان او شنیده‌ایم: اگر 100 بار دیگر هم به دنیا بیایم باز هم دوست دارم با قرآن باشم؛ چون من در قرآن، تمام خیر زندگی، سلامت و سرمایه خود را دیده‌ام و همه چیزم را وامدار قرآنم. این عنوان معلم قرآن را که برای خودم انتخاب کرده‌ام و به تدریس قرآن پرداختم، هنوز هم ادامه دارد و امیدوارم تا پایان عمر ادامه داشته باشد تا وظیفه خودم را در قبال قرآن انجام دهم. تمام قرآن برای من تداعی است؛ تداعی سختی‌ها و مرارت‌هایی است که گذشتگان کشیده‌ تا توانسته‌اند دین حق را اشاعه دهند و حق را در جای خود بنشانند.

از نگاه این استاد شیفته معارف نورانی قرآن، این کتاب آسمانی برای تسلی خاطر پیامبر (ص) آمده ولی برای تسلی خاطر ما هم موثر است؛ چرا که می‌توانیم در مشکلات زندگی، به مدد آیات قرآن آیات منحرف نشویم.

پورفرزیب به شهادت بسیاری از کسانی که وی را می‌شناسد، هرگز برای تدریس و تشکیل جلسات قرآن از کسی وجهی دریافت نکرد و معیشت خود را از راه کارگاه سنگبری و استحصال معدن می‌گذراند و به گفته خودش، همه این برکات مادی و معنوی را به واسطه انس با قرآن به دست آورده است. همچنین تبحر او در آموزش قرائت قرآن، سبب شد تا شاگردان زیادی از سرچشمه صحیح قرائت، سیراب شوند و در مجامع بین‌المللی و مسابقات جهانی قرآن، صاحب افتخار شوند. 

شعله حیات پربرکت این استاد و خادم قرآن،  دیروز 22 مهرماه 93، خاموش شد و مجال نداد تا او شاگردان بیشتری را در خدمت قرآن درآورد.
 
 پرتویی از قرآن
•    ت‍ه‍ذی‍ب‌ ال‍ق‍رائ‍ه‌ در ش‍رح‌ ق‍واع‍د و ق‍راآات‌ ع‍اص‍م‌اب‍ن‌ ک‍ث‍ی‍ر - اب‍وع‍م‍ر - اب‍ن‌ع‍ام‍ر
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌ (م‍ولائ‍ی‌)، خورشید، بی‌تا، 1000 ريال.

•    ق‍رآن‌ را ص‍ح‍ی‍ح‌ ب‍خ‍وان‍ی‍م‌ و آم‍وزش‌ ت‍ج‍وی‍د ق‍رآن‌
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌،‌ بی‌جا، بی‌تا.

•    ت‍ه‍ذی‍ب‌ ال‍ق‍رائ‍ه‌ در ش‍رح‌ ق‍واع‍د و ق‍رائ‍ات‌ ع‍اص‍م‌، ن‍اف‍ع‌ ح‍م‍زه‌، ک‍س‍ائ‍ی‌
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌ (م‍ولائ‍ی‌)، خورشیدنو، ‌چاپ اول 1362، 500 ريال.

•    ت‍ه‍ذی‍ب‌ ال‍ق‍راء: در ش‍رح‌ ق‍واع‍د و ق‍راآات‌ ق‍راآ س‍ب‍ع‍ه‌: ع‍اص‍م‌ - ح‍م‍زه‌ - ک‍س‍ان‍ی‌... از طری‍ق‌ ش‍اطب‍ی‍ه‌
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌، کعبه، 545 صفحه، چاپ اول 1368، 2500 ريال.

•    ت‍ج‍وی‍د ج‍ام‍ع‌ 
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب، س‍ازم‍ان‌ م‍طال‍ع‍ه‌ و ت‍دوی‍ن‌ ک‍ت‍ب‌ ع‍ل‍وم‌ ان‍س‍ان‍ی‌ دان‍ش‍گ‍اه‍ه‍ا (س‍م‍ت)، 176 صفحه، چاپ اول 1374، 2000 ريال.

•    ق‍رآن‌ ک‍ری‍م‌ ده‌ ق‍رائ‍ت‌ ش‍اطب‍ی‍ه‌، ال‍دره ت‍ج‍وی‍د و م‍ف‍ردات‌ 
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌ (م‍ولائ‍ی‌)، ساقیان نور، چاپ اول 1375.

•    ت‍ج‍وی‍د ج‍ام‍ع‌ [خط ب‍ری‍ل‌] 
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌، م‍ج‍ت‍م‍ع‌ خ‍دم‍ات‌ ب‍ه‍زی‍س‍ت‍ی‌ ن‍اب‍ی‍ن‍ای‍ان‌ رودک‍ی‌، 2 جلدی، چاپ اول 1378.

•    ج‍وی‍د ج‍ام‍ع‌ (م‍ف‍رده‌ س‍وم‌) در ش‍رح‌ ق‍واع‍د و ق‍رائ‍ات‌ ق‍راآ ب‍ص‍ره‌ اب‍وع‍م‍رو (دوری‌ - س‍وس‍ی‌) ی‍ع‍ق‍وب‌ (روی‍س‌ - روح‌) 
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌ (م‍ولای‍ی‌)، م‍وس‍س‍ه‌ ف‍ره‍ن‍گ‍ی‌ ان‍ت‍ش‍ارات‍ی‌ م‍ک‍ی‍ال‌، 216 صفحه، چاپ اول 1383، 18000 ريال.

•    ت‍ج‍وی‍د ج‍ام‍ع‌ (م‍ف‍رده‌ی‌ س‍وم‌) ‏‫ 
اب‍راه‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌ (م‍ولای‍ی‌)، وزارت‌ ف‍ره‍ن‍گ‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌، س‍ازم‍ان‌ چ‍اپ‌ و ان‍ت‍ش‍ارات‌: م‍رک‍ز طب‍ع‌ و ن‍ش‍ر ق‍رآن‌ ک‍ری‍م‌ جمهوری اسلامی ایران، 224 صفحه، چاپ اول 1383، 18000 ريال.

•    ب‍ررس‍ی‌ ع‍ل‍م‍ی‌‌ـ‌ت‍طب‍ی‍ق‍ی‌ رس‍م‌‌ال‍م‍ص‍ح‍ف‌ و ض‍ب‍ط‌ال‍م‍ص‍ح‍ف: ش‍ی‍وه‌ ن‍گ‍ارش‌ و ع‍لام‍ت‌‌گ‍ذاری‌ ق‍رآن‌ ک‍ری‍م
طراح‍ان‌ اب‍ره‍ی‍م‌ پ‍ورف‍رزی‍ب‌ (م‍ولای‍ی‌) ودیگران، م‍ح‍ق‍ق‍ان‌: ک‍ری‍م‌ دول‍ت‍ی‌ و دی‍گ‍ران، وی‍راس‍ت‍ار ادب‍ی:‌ م‍ح‍م‍دم‍ه‍دی‌ ع‍ق‍اب‍ی‌، م‍رک‍ز طب‍ع‌ و ن‍ش‍ر ق‍رآن‌ ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌ ای‍ران‌، ‌192 صفحه، چاپ اول 1384، 100000 ريال.

•    ت‍ج‍وی‍د ج‍ام‍ع‌ (م‍ف‍رده‌ دوم‌) در ش‍رح‌ ق‍واع‍د و ق‍رائ‍ات‌ ق‍راآ م‍دی‍ن‍ه‌ ن‍اف‍ع‌: (ورش‌ - ق‍ال‍ون‌)، اب‍وج‍ع‍ف‍ر: (اب‍ن‌وردان‌ - اب‍ن‌ج‍م‍از) 
اب‍راه‍ی‍م پورفرزیب، س‍ازم‍ان‌ م‍طال‍ع‍ه‌ و ت‍دوی‍ن‌ ک‍ت‍ب‌ ع‍ل‍وم‌ ان‍س‍ان‍ی‌ دان‍ش‍گ‍اه‍ه‍ا (س‍م‍ت‌)، 198 صفحه، چاپ اول 1384.

•    تجوید جامع: (مفرده‌ی چهارم) 

ابراهیم پورفرزیب (مولایی)، مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی،‌ سازمان چاپ و انتشارات، ‌215 صفحه، چاپ اول 1386، 22000ريال.

•    تجوید جامع (مفرده‌ی اول) 
ابراهیم پورفرزیب (مولایی)،‌ سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم‌انسانی دانشگاهها (سمت)، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی، 176 صفحه، چاپ هشتم 1388، 19500 ريال.

•    فهرست نسخه‌های خطی حوزه علمیه دارالارشاد اردبیل
 مدیریت حوزه علمیه استان اردبیل، فهرست‌نگار ابراهیم پورفرزیب (مولایی)، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، 252 صفحه، چاپ اول 1393.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها