یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۶
بیژن ارژن: شعر جنگ مانند آب در سرچشمه زلال‌تر بود/ از شاعری که زیر کولر نشسته نمی‌توان انتظار همان آثار روزهای دفاع را داشت

شاعر مجموعه «بی هم شدگان» گفت: 26 سال از پایان جنگ فاصله گرفته‌ایم، و این طبیعی است که شعر دفاع مقدس امروز، با شعر جنگ آن روزگار فاصله‌ای بسیار داشته باشد.

بیژن ارژن در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با اشاره به ویژگی‌های شعر روزگار جنگ و شعر پس از جنگ، عنوان کرد: به اعتقاد من شعری که در ایام جنگ و در فضای آن روزگار سروده می‌شد، شعر لحظه‌ها بود. شعری بود که واژه به واژه‌اش به همان روز و همان لحظه تعلق داشت اما شعری که امروز درباره دفاع مقدس نوشته می‌شود، یادکرد و برداشتی از آن روزگار و وقایع است.

شاعر مجموعه «پیراهنی از آه برایت دارم» ادامه داد: آب، هنگامی که در سرچشمه است، زلال‌ترین حالت خود را دارد و هرچه از سرچشمه دورتر می‌شود، کانی‌ها و مواد طبیعی و هزار چیز دیگر بر آن افزوده می‌شود، تا جایی که خواصش تغییر یابد. این اتفاقی طبیعی است، و بر آب نمی‌توان خرده گرفت.

ارژن گفت: امروز ما تقریباً 26 سال از پایان جنگ فاصله گرفته‌ایم و این طبیعی است که شعر دفاع مقدس امروز، با شعر جنگ آن روزگار فاصله‌ای بسیار داشته باشد.

وی به ویژگی‌های شعر دفاع مقدس امروز اشاره کرد و گفت: امروز بر شاعرانگی، ظاهر و فرم شعر اهمیت بیشتری داده می‌شود ولی در روزگار جنگ، آن فضای پرشور و التهاب، چیز دیگری از شعر و شاعر طلب می‌کرد.

شاعر «چارانه ها» تاکید کرد: نباید از شاعر امروز که زیر کولر می‌نشیند و آب خنک می‌نوشد و از جنگ می‌گوید، توقع داشت شعرش همان باشد که شعر روزگار جنگ بود.

نقش کمرنگ اساطیر ملی در آثار دفاع مقدس
ارژن در ادامه به نقش کمرنگ اساطیر ملی ایران در آثار شاعران جنگ اشاره کرد و گفت: در روزگار جنگ، کمتر اثری از اسطوره‌های ملی و افسانه‌های شاهنامه در آثار شاعران دیده می‌شد. یکی از مهم‌ترین دلایل این اتفاق، این بود که بعثی‌ها با یادآوری پیروزی مسلمانان بر ساسانیان، این جنگ را قادسیه نام نهاده بودند و مدعی بودند که می‌خواهند آن نبرد را تکرار کنند!

وی افزود: اما شاعران ما هوشمندانه به سراغ روایات مذهبی رفتند و این حربه تبلیغاتی دشمن را نقش بر آب کردند.

وی تاکید کرد: اگرچه شاید در نبرد ایران با عثمانی که یادآور جنگ‌های اساطیری ایران و توران بود، می‌شد از عناصر ملی مثل رستم و اسفندیار بهره گرفت و سود برد اما در جنگ تحمیلی، این عناصر مذهبی بودند که دست شاعران ما را گرفتند.

دفاع در برابر ظلم، مقدس است
شاعر مجموعه «پیراهنی از آه برایت دارم» در ادامه به موضوع قداست دفاع پرداخت و گفت: وقتی مظلومی در برابر ظالم از خود دفاع می‌کند، کاری مقدس انجام داده است و این قداست به تاریخ و جغرافیای خاصی بستگی ندارد.

کسانی که در برابر هجوم مغول‌ها از جان خود گذشتند، شیعیانی که در نبرد برابر عثمانی‌ها کشته شدند، مردم سوریه و عراق، اعم از شیعه و سنی و کرد و عرب و... که در برابر تکفیری‌ها از خود و کشورشان دفاع می‌کنند، مسلمانان غزه و لبنان که در برابر ارتش رژیم صهیونیستی از آرمان قدس دفاع می‌کنند، اینها همه دفاعی مقدس انجام می‌دهند.

وی با یادآوری جنایات تکفیری‌های داعش در عراق و سوریه، گفت: امروز کردها در سوریه مورد هجوم وحشیانه تروریست‌ها هستند. حمایت و دفاع ما از این قوم، موضوع نژادی و قومیتی نیست، بلکه ما طرفدار انسانیتیم و باید از هر مظلومی در برابر ظالم دفاع کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها