مقدمه کتاب با ذکر احادیث متعدد و دلایل روانشناختی و علمی که میتوانند راه را برای یک تصمیم درست باز کنند به چگونگی انتخاب همسر و شکلگیری یک ازدواج خوب اختصاص پیدا کرده است. آینده روشن به شعور، فهم، دانش و تصمیم امروز شما بستگی دارد. نویسنده ضرورت تشکیل جلسات آشنایی بین خانواده دو زوج و نیز انجام تحقیق برای شناخت درست را برمیشمارد. همچنین آشنایی به حقوق ازدواج از جمله چیزهایی است که دختر و پسر باید به دور از احساسات اولیه با آن آشنا باشند و طبق آن تصمیم نهایی خود را بگیرند.
کتاب در بیستوهشت قسمت کوتاه، مسائل مربوط به ازدواج را مطرح میکند و توضیحات لازم در مورد آنها را بیان میکند. مسائلی که شاید در بحبوحه شرایط عاطفی و احساسی در زمان آشنایی خیلی مهم تلقی نشوند و هر دو طرف راحت از آنها بگذرند. اما همین مسائل بعدها گریباگیر زن و شوهر میشوند و اختلافهای بسیاری را پیش میآورند.
اولین پرسشی که هر فردی هنگام ازدواج باید از خود داشته باشد این است که به چه دلیل میخواهد ازدواج کند. پاسخ به این پرسش راهگشای فرد برای ورود به مراحل بعدی ازدواج خواهد بود. مسالهای که از طرف دختر و پسر و خانوادههایشان باید مورد توجه ویژه باشد سن ازدواج است. ازدواج در سنین پایین از سوی نویسنده به شدت مورد نکوهش قرار گرفته و عواقب خوبی در پی ندارد. زندگی مشترک، پیش از رسیدن دو طرف به پختگی لازم و تعهد، میتواند موجب تسریع فروپاشی رابطه شود و چنانچه آمادگی تحمل فشارهای زندگی مشترک نباشد، ممکن است رابطه زناشویی، زیر بار تنشی که زندگی مشترک زودهنگام به بار میآورد، از هم بپاشد. در این زمانه، بلوغ فکری در پسران به تاخیر افتاده است و این با بلوغ جسمی بسیار تفاوت دارد؛ چراکه، تحریکهای جنسی در جوانان و نوجوانان، به دلیل ارتباطات گسترده اجتماعی، انقلاب انفورماتیک و فراوانی رسانهها بسیار بالاست و جوانان در سنین پایین، اطلاعات زیادی از مسائل جنسی دارند، اما واقعیت این است که به لحاظ فکری و اجتماعی، چنین اتفاقی نیفتاده است.
مساله دیگری که هر جوانی باید اهمیت آن را بداند این است که اگر ازدواج به هر دلیل غیر از خود ازدواج انجام شود، ضرر و زیانهای جبرانناپذیری به همراه خواهد داشت. برای خلاص شدن از خود، دیگران و شرایط زندگی نباید تن به ازدواج داد. در مرحله آشنایی یکی از مواردی که دختر و پسر باید با جدیت خاصی آن را دنبال کنند، دلایل خود و طرف مقابل برای این انتخاب است. پاسخهای مبهمی مثل اینکه من فکر میکنم شما همسر ایدهآلم هستید و یا به دلم افتاده و قسمت شده، هرگز پاسخهای درستی نیستند. به دنبال پاسخهایی مستدل و منطقی و مستند باشید و تا آن را نیافتهاید تصمیم نهایی را نگیرید.
پسر و دختری که تصمیم به ازدواج میگیرند باید هر موردی در زندگی خود را با طرف مقابل درمیان بگذارند. طرف مقابل حق دارد از جزئیات جسمی و روحی همسر آیندهاش مطلع باشد. عادتهایی مثل وسواسی بودن، سابقه بیماری، چگونگی محیط کار، وجود هرگونه سوءسابقه، کسانی که قرار است افراد با آنها زندگی کنند، روابط پیشین، ازدواج قبلی و مواردی از ایندست، به طور حتم و بدون تعارف باید مطرح شوند تا طرف مقابل بتواند بر اساس اینها تصمیم خود را بگیرد. پنهانکردن هر موردی میتواند بعدها مشکلاتی جبرانناپذیر به وجود بیاورد.
در مسیر آشنایی با طرف مقابل هر مسالهای را که برای خودتان حائز اهمیت است جدی بگیرید و در مورد آن پرسوجو کنید. اصلا خجالت نکشید و این امر را بد و غیر موجه ندانید. مدارک شناسایی طرف مقابل خود را ببینید، از المثنی بودن و نبودن آنها مطمئن شوید؛ چراکه خیلی از موارد، مانند ازدواجهای قبلی در شناسنامه المثنی ذکر نمیشوند. از اینکه او چقدر برای خانواده ارزش قائل است، اطمینان حاصل کنید و برای خوشایند طرف مقابل یا برهم نخوردن مراسم از حق خودتان نگذرید. به یاد داشته باشید راستگو باشید و این مهم را در طرف خود نیز جستجو کنید. هر دروغی در همین مراحل اولیه بعدها شما را به شدت دچار زحمت خواهد کرد.
همینطور مسائل اعتقادی هر دو طرف باید خیلی شفاف و روشن مطرح شود. اگر دو طرف به لحاظ اعتقادی در یک مسیر نباشند، بدون شک به مشکل برمیخورند. مسائل اعتقادی آمیخته با جسم و جان یک فرد است و اصلاً نمیتوان انتظار داشت که کسی بهخاطر ما از اعتقاداتش برگردد.
نویسنده معتقد است رعایت موارد ذکر شده و توجه به همه جوانب امر ازدواج، راه مطمئنی برای رسیدن به یک زندگی خوب و مطلوب است. در صورت بیتوجهی و آسان گذشتن از این مراحل، عذابها و سختیهای بعدی رخ میدهند که غیرطبیعی هم نیست و احتمال وقوعشان هست.
کتاب گفتوگوی پرستوهای عاقل، نوشته محمد دوستپرور، توسط نشر معارف در دوهزار نسخه و به قیمت چهار هزار تومان منتشر شده است. کتاب شامل 144 صفحه است.
نظر شما