به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) انتشارات تیمورزاده دو اثر جدید با عنوانهای «اطلس پایه فیزیولوژی» ترجمه مرجان حاجی بابایی و کتاب «اطلس پایه آناتومی» ترجمه دکتر امیر عباس مشاری منتشر کرده است. این دو اثر به همت تیم تحقیقاتی پارامون به چاپ رسیده است.
مولف در پیشگفتار درباره کتاب آورده است، بدن ارگانیسمی است که معمولا با ماشینهای پیچیده مقایسه میشود اما بسیار فراتر از هر ماشینی است که تا به حال طراحی شده و شاید پیچیدهتر از هر ماشینی که حتی در آینده هم طراحی خواهد شد.
«اطلس پایه آناتومی» به معرفی و کارکرد 24 ساختار و اجزای گوناگون بدن پرداخته است. سیستم حرکتی، دستگاه گردش خون، سیستم گوارش، بینایی و لامسه از مباحث این کتاب هستند.
در بخش مربوط به سیستم حرکتی مخاطب همراه با تصاویر تمام رنگی با مباحثی مانند سیستم استخوانبندی، بافت استخوانی، خونرسانی استخوان، شکستگی استخوان و ستون مهرهها آشنا میشود.
بهعنوان مثال، در بخش بافت استخوانی آمده است، بافت استخوانی قالب پیچیدهای از عناصر آلی و مواد معدنی است که سلولهای تخصص یافتهای به نام استثوبلاست دارد. این سلولها نوعی ماده زمینهای آلی از جنس رشتههای کلاژن و مادهای بیشکل به نام استئوئید تولید میکنند. استخوانها ساختاری سخت را برای موجودات زنده پدید میآورند که چهارچوبی برای تعیین اندازه و شکل بدن دارند.
در بخش دیگر از این کتاب مولف درباره نویسنده در تشریح سیستم ماهیچهای این عضو را تودههای بافتی تعریف کرده که میتوانند منقبض شوند و دوباره به حالت اولیه برگردند تغییر حالتی که طول آنها را تغییر میدهد. ماهیچهها انواع مختلفی دارند آنهایی که ماهیچههای اسکلتی نامیده میشوند و میتوانند به شکلی منقبض شوند که بخشهای مختلف بدن بتوانند حرکت کنند.
بلندترین عضله سارتوریوس (خیاطه) است که از لگن تا زیر زانو کشیده شده و طول آن بیش از 40 سانتیمتر است. کوچکترین عضله در گوش میانی و درون یک استخوان کوچک به نام رکابی، قرار دارد. طول آن کوچکتر از یک میلیمتر است.
بزرگترین عضله، سرینی بزرگ است که بخشی از نشیمنگاه را شکل میدهد. سریعترین عضله، بالا برنده چشم است که میتواند تا پنج بار در ثانیه منقبض شود. قویترین عضله، عضله ماستر است که هنگام جویدن، فک پایین را حرکت میدهد این عضله میتواند نیرویی معادل 100 کیلوگرم را اعمال کند.
نخستین چاپ کتاب «اطلس پایه آناتومی» با شمارگان سههزار نسخه در 96 صفحه، به بهای 14 هزار و 500 تومان به همت انتشارات تیمورزاده به بازار نشر عرضه شده است.
ترس دهان را خشک میکند!
«اطلس پایه فیزیولوژی» دومین اثر جدید تیمورزاده در پاییز امسال است کتابی با نمودار تصاویر ساده به مخاطب درباره درک بهترش از عملکرد دستگاههای بدن کمک میکند.
«اطلس پایه فزیولوژی» در چهارده بخش تدوین شده است. «دستگاهی کامل»، «دستگاه گوارش، هضم کننده غذا»، «حواس پنجرهای به جهان» و «سیستم عصبی» برخی عنوانهای این کتاب هستند.
مولف درباره تشریح عملکرد دستگاه گوارش آورده است، دستگاه گوارش لوله طویلی است که از دهان تا مقعد ادامه دارد در هر بخشی از این لوله، عضو خاصی وجود دارد که عملکرد خاص خود را دارد اما همه بخشهای آن در روند هضم غذا مشارکت دارند.
مولف در این بخش با طرح پرسشهایی، اطلاعات عمومی درباره دستگاه گوارش در اختیار مخاطب قرار داده است. بهعنوان مثال مولف در مطلبی با عنوان «دهانم خشک است!» آورده است، تولید بزاق از طریق سیستم عصبی خود مختار (غیر ارادی) کنترل میشود که عملکردهای غیر ارادی عضوهای مختلف را تنظیم میکند.
اما سیستم عصبی خودمختار به دو بخش جدا با عملکردهای متضاد هم تقسیم میشود که به آنها سمپاتیک و پاراسمپاتیک میگویند. اولی، زمانی فعال میشود که در شرایط اضطراری قرار داریم مانند زمانی که نگرانیم یا ترسیدهایم و دومی در زمان استراحت فعال است. فعال شدن سیستم سمپاتیک از ترشح بزاق جلوگیری میکند. خشک شدن دهان وقتی هیجانزده و عصبی هستیم به دلیل فعال شدن این سیستم است.
نخستین چاپ کتاب «اطلس پایه فیزیولوژی» با شمارگان سههزار نسخه در 960 صفحه، به بهای 14 هزار و 500 تومان به همت انتشارات تیمورزاده به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما