چه خبر از کتابخانه مجلس شورای اسلامی
تاملی بر کتابهای «تاریخ، فرهنگ و زبان آذربایجان»، «اعلام در تاریخ طبری»و«دبستان پارسی»
گزارش امروز چه خبر از کتابخانه مجلس شورای اسلامی به معرفی سه کتاب «پرسش و پاسخهایی درباره تاریخ، فرهنگ و زبان آذربایجان»، «اعلام در تاریخ طبری» و «دبستان پارسی» اختصاص دارد.
کتاب «پرسش و پاسخهایی درباره تاریخ، فرهنگ و زبان آذربایجان»
آذربایجان در تاریخ و فرهنگ ایران دوره اسلامی، نقش ممتاز و جایگاه انکارناپذیری دارد. به دلیل برخورداری از چنین جایگاه مهم، پرداختن به تاریخ این دیار و تبیین و تشریح علمی، مستند و مستدل زوایای گسترده آن، میتواند پاسخگوی سوالات و نیازمندیها درباره تاریخ، زبان و فرهنگ این منطقه حساس باشد. از این رو کتاب «پرسش و پاسخهایی درباره تاریخ، فرهنگ و زبان آذربایجان» به گوشهای از تاریخ و فرهنگ این منطقه میپردازد.
این کتاب در چهار بخش با این عناوین تالیف شده است: «پرسش و پاسخهایی درباره تاریخ آذربایجان»، «پرسش و پاسخهایی درباره فرهنگ آذربایجان»، «پرسش و پاسخهایی درباره زبان آذربایجان» و «پرسش و پاسخ هایی درباره قومگرایی در آذربایجان»
کتاب «پرسش و پاسخهایی درباره تاریخ، فرهنگ و زبان آذربایجان» گردآوری محمدرضاربانی از سوی انتشارات موسسه تاریخ کهن منتشر شده است.
«تاریخ طبری» اصلیترین منبع در فرهنگ و تاریخ ایران باستان
یکی از اصلیترین منابع در فرهنگ و تاریخ ایران باستان (به ویژه ساسانیان و قرون اولیه اسلامی) تاریخ طبری است. هیچ محققی بدون مراجعه به این کتاب ارزشمند نمیتواند نسبت به گفتههایش مطمئن باشد. در این کتاب نه تنها مباحث تاریخی وجود دارد، بلکه اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مردم شناسان و محققان تاریخ ادیان و جغرافیدانان قرار میدهد.
بزرگترین نقص این کتاب نبود یک فهرست اعلام در آن بود، چرا که هیچ محققی نمیتوانست مطمئن باشد همه مطالب مربوط به اطلاعات مورد نظر خود را در آن یافته است. ناصر حریری برای تهیه فهرست اعلام در تاریخ طبری، تمام ۱۶ ﺟﻠﺪ «تاریخ طبری» را به طور ﮐﺎﻣﻞ مطالعه و بررسی کرده و اعلام آن را استخراج کرده است تا محققان و علاقهمندان به این حوزه بتوانند به راحتی با مراجعه به این کتاب، مطالب مربوط به اعلام مورد نظر خود را پیدا کنند.
کتاب «اعلام در تاریخ طبری» به کوشش ناصر حریری، در 516 صفحه از سوی انتشارات آویشن در بابل منتشر شده است.
دبستان پارسی، نخستین کتب اساسی دستور زبان فارسی
دبستان پارسی، از نخستین کتب اساسی دستور زبان فارسی است که در اوایل قرن چهاردهم هجری، نابغه فضل و ادب، میرزا حبیب اصفهانی تالیف کرده است. تجدید طبع کتاب دبستان پارسی، نادر و نایاب که اکنون بیش از 110 سال خورشیدی از اولین چاپ آن در استانبول عثمانی میگذرد، انجام شده است.
میرزا حبیب اصفهانی متخلص به دستان، در تاریخ ادب معاصر، با ترجمههای درخشان و بی بدیل از کتاب سرگذشت حاجی بابای اصفهانی، نوشته جیمز موریه انگلیسی و رمان ژیل بلاس، نگاشته آلن رنه لوساژ فرانسوی از پایه گذاران نثر جدید فارسی بهشمار میآید.
این کتاب به اهتمام مریم طائفه قشقایی و مقدمه جمشید سروشیار در سی و هشت، 265 صفحه مصور توسط انتشارات دژنپشت در اصفهان منتشر شده است.
نظر شما