جمعه ۴ مهر ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۵

کتاب فروشی های‌علمی- فرهنگی، نشر رود، نشر گویا و نشر چشمه در خیابان کریمخان، چهار کتاب فروشی‌اي هستند که خبرنگار ایبنا به آن ها سر زده و تازه های نشر آنها را معرفی کرده است. خواندن این گزارش به شما کمک می کند تا اگر عصر جمعه قصد خرید کتاب از این راسته را دارید، با اطلاعات کامل سراغ انتخاب کتاب های مورد علاقه خود بروید.

 خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) – مالک خواجه‌وند: چند ماه است کتابفروشی ویستا فروشگاه خود را به انتشارات علمی- فرهنگی واگذار کرده‌است. نشر علمی– فرهنگی که سابقه تاسیس آن به سال 1332 بازمی‌گردد، در درج قیمت کتابهای خود به طور قابل ستایشی، منصفانه عمل کرده است. در این فروشگاه به کتابهایی برخوردیم که با وجود ظاهری حجیم و گران قیمت، بهایی بیش از 30 هزار تومان نداشتند. مدیر این نشر اعتقادی به تغییر قیمت‌های پشت جلد ندارد و به روز کردن قیمت کتابهای چاپ قدیم را با زدن برچسبی روی پشت جلد آن، اخلاقی نمی‌داند. در نتیجه کتابهایی که چند سال پیش منتشر شده بودند، با همان قیمت اولیه خود فروخته می‌شوند. این مسئله با توجه به بهای بالای کتابهای مصورِ عکس یا نقاشی، بسیار خرسند کننده و برای کتاب‌خوان‌های گوش به زنگ، فرصتی نادر است تا کتابخانه خود را تکمیل کنند. 

مشاهده فهرستی از این کتابهای حراج شده خالی از لطف نیست: 

- «هنر ایران در دوران ماد و هخامنشی» نوشته رومن گیرشمن با ترجمه عیسی بهنام- 418 صفحه مصور در قطع رحلی 30 هزار تومان

- «زبان رمزی نگارگری» نوشته کاتارین گیبسن و ترجمه پویز مرزبان - 125 صفحه در قطع رحلی – چاپ 1382 –– 3 هزار تومان

- «تاریخ عکاسی و عکاسان پیشگام در ایران» نوشته یحیی ذکاء – در 581 صفحه تمام گلاسه مصور در قطع رحلی – چاپ 1388 – 30 هزار تومان

- «زندگی و آثار غلامحسین امیرخانی» نوشته کاوه تیموری – 629 صفحه مصور رنگی در قطع رحلی – چاپ 1389 – 455 هزار تومان

- «تلاشی در تصویر فرهنگ جبهه» گردآوری ستاد تبلیغات جنگ – 160 صفحه مصور تمام گلاسه در قطع رحلی – چاپ 1390 – 15 هزار تومان

- «صنایع دستی کهن ایران» نوشته هانس وولف و ترجمه سیروس ابراهیم زاده – 419 صفحه مصور در قطع رحلی- چاپ سوم 1388 - 25 هزار تومان 

همچنین در این فروشگاه از تازه‌های نشر، کتابهای «جستاری در تراژدی یونان» نوشته کیوان میر محمدی و «تصویر زن در نگار گری» نوشته راضیه یاسینی، دیده می‌شد. 

بخش اعظم این فروشگاه درحال حاضر و شاید برای همیشه، اختصاص به کتابهای نشر علمی - فرهنگی دارد و از ناشران دیگر کمتر در آن کتاب دیده می شود. این امر سبب شده فضای کتابفروشی متمرکز و آرام باشد و جستجو و تورق کتابها آسان باشد.

در قفسه تازه های کتاب این فروشگاه به دو کتاب مهم از همین نشر بر خوردیم که در فروشگاه های دیگر به چشم نمی خوردند: 

- چاپ اول «معراج نگاری نسخه های خطی تا نقاشی های مردمی با نگاهی به پیکرنگاری حضرت محمد (ص)» نوشته هلنا شین دشنگل- 1389 – 6000 تومان

- چاپ اول «پژوهشی بر خوشنویسی کاتبان بزرگ قرآن کریم» نوشته محمد مهدی هراتی – 192 صفحه در قطع رحلی – چاپ 1392 – 35000 تومان 

همچنین در فضای وسط این فروشگاه ویترینی اختصاصی برای مجموعه 15 جلدی «سیری در هنر ایران» نوشته آرتر آپم پوپ قرار داشت که آخرین نسخه موجود از این کتاب در آن قرار گرفته بود. فروشنده خبر داد که چاپ این کتاب تمام شده و در مراحل باز نشر آن هستند. این کتاب توسط گروه مترجمان؛ سیروس پرهام، نجف دریابندری، فرزانه پوراسدی، آرمان شیشه گر، صالح طباطبایی و گیسو قائم به فارسی برگردانده شده است. 

کتابفروشی بعدی که در همان سمت کمی پایین تر قرار دارد، کتابفروشی «گویا» است که پیش از انقلاب در اختیار انتشارات لاروس فرانسه بوده و کتابهای فرانسوی چاپ می کرده است. ویترین وسیع این کتابفروشی سراسر متعلق به کتابهای چاپ نفیس است. نشر گویا از معدود ناشران شناخته شده کتابهای نفیس است که از بسیاری هنرمندان و استادان نقاشی، تذهیب و خوشنویسی کتاب منتشر کرده است و از طرفی پاتق شناخته شده نگارگران و خوشنویسان است. 

فضای داخل این کتابفروشی وسیع و سقفش بلند است. در سقف، نقاشی‌ها و تصاویری در سبک نگارگری‌های ایرانی، در قاب‌های ستاره شکل جلب توجه می‌کنند و در مجموع فضای کتابفروشی در اختیار نمایش و القاء هنرهای نقاشی، خوشنویسی و انواع هنرهای کتاب‌آرایی ایرانی است. این کتابفروشی را می توان نمایشگاه دائمی کتابهای نفیس تلقی کرد و شاید در ایران کتابفروشی «گویا» تنها مکانی باشد که این تعداد کتاب نفیس را یکجا به نمایش عموم می‌گذارد. 

کتاب‌های هنر این فروشگاه و تازه‌های نشر در قفسه‌هایی در طبقه دوم پراکنده بودند. طبقه دوم فروشگاه گویا هم از آن جاهایی است که در آن احتمال پیداکردن کتابهای چاپ قدیم و ارزان زیاد است.
 
غالبا خریداران زیادی هم در طبقه دوم نمی‌بینیم. اغلب مراجعه‌کنندگان، کتابفروشی گویا را به دلیل ویترینش که توسط کتابهای نفیس قُرُق شده، قضاوت می‌کنند و شاید به قصد خرید کتابهای غیر نفیس وارد این فروشگاه نمی‌شوند. به نظر می‌رسد که مدیر و گردانندگان این کتابفروشی هم اعتراضی به این موضوع ندارند و تمایلی هم به تغییر رویه خود ندارند. با همه این‌ها در آن قفسه‌ها و میزهای گوشه کنار تازه‌های نشر هم به چشم می‌خوردند: چاپ اول «عکاسی و نظریه» نوشته مهدی مقیمی نژاد و چاپ دوم «امپراتوری هالیوود (مروری بر زندگی خالقان یهودی سینما)» نوشته نیل گایلر و ترجمه الهام شوشتری زاده با طرح جلدی متفاوت از آن جمله اند. 


«صد سال اعلان و پوستر فیلم» چندین بار قیمتش تغییر کرد
دو فروشگاه بعدی، کتابفروشی‌های چشمه و رود هستند. نشر رود در ویترین خود، از هر یک از نشرهای نی، آگاه، مرکز، گام نو، اختران، شیرازه، هرمس، طرح‌نو و رخداد‌نو دو کتاب از تازه‌های کتاب را قرار داده بود. تازه‌ترین کتاب این ویترین در زمینه «فلسفه فیلم نوآر» نوشته مارک تی کونارد و ترجمه مهرداد پارسا بود که با استقبال هم مواجهه شده است. 

سعید مقدم، فروشنده کتابفروشی رود، در گفتگو با خبرنگار گفت: در بخش کتابهای هنری، این فروشگاه بر کتابهای سینمایی تمرکز دارد. وی درباره تازه‌های کتابهای سینمایی عنوان کرد: از تازه‌های نشر که مورد استقبال خوانندگان بودند، به ترتیب تاریخ انتشار آنها می‌توانم کتابهایِ «فیلم‌ها و دنیاها» (نشر حرفه نویسنده)، «ژانر فیلم از کلاسیک تا پساکلاسیک» (سوره مهر)، «سینمای جدایی» (امید روشن ضمیر)، «سینمای وسترن» (نشر روزنه)، «تعمق در فیلم» (ساقی) را نام ببرم. 

وی همچنین درباره وضعیت فروش و کتاب «صد و پنج سال اعلان و پوستر فیلم» گفت این کتاب در چاپ اول خود با قیمت 60 هزار تومان عرضه شد که فروش خوبی هم داشت اما بدون آنکه تجدید چاپ شده باشد قیمت آن در سه مرحله به 70، 90 و حدود 100 هزار تومان رسید که خود این نکته عجیبی است. اما در چاپ دوم آن دو اتفاق افتاده است که بسیاری از آن گلایه دارند. اول آنکه خیلی گران است و دوم: پوسترهایی به آن اضافه شده که می‌توانستند در چاپ اول هم باشند. از این رو کسانی که چاپ اول کتاب را خریده‌اند، از این کار ناشر که در چاپ دوم، محتوای کتاب را تا اندازه قابل توجهی تغییر داده است، گلایه داشتند. 

سه ترجمه از یک کتاب در کمتر از دو ماه
مقدم همچنین درباه آثاری که به تازگی درباره تارکوفسکی روانه بازار شده گفت: کتاب «عناصر سینمای تارکوفسکی» نمونه کاملی از بی‌نظمی ناشران است که بدون هماهنگی در کمتر از دو ماه سه ترجمه از یک کتاب را عرضه کرده اند. گذشته از اینها، اصلا معلوم نیست  چرا این تعداد کتاب درباره تارکوفسکی و سینمای او دارد منتشر می شود آن هم به این شکل یکباره و تداخلی. 

فروشگاه چهارم این گزارش کتابفروشی چشمه است که آمار پر فروش ترین کتابهای هنر را در شهریور و مرداد چنین اعلام کرد:
- «عاقبت عشاق سینه چاک»- نشر نیلا
- «نت‌نگاری در مجموعه آثار علیرضا مشایخی» - نشر چشمه
- «مرد بالشی»- نشرافراز
- «دکتر فاستوس» - نشر فردا
- «مردی برای تمام فصول» - نشر قطره
- «اتاقی در هتل پلازا»- نشر نیلا (پرفروشترین نمایشنامه در شش ماه اخیر)
- «نقش آبی سیمین»- نشر چشمه
- «گفتگوهای گدار» – کسری
- «جسدهای پستی» نوشته داریو فو – چشمه
- «عباس کیارستمی و درسهایی از سینما» – نشر معین
- «درک فیلم» - نشر چشمه 

حامد صحت فروشنده کتابهای هنر در کتابفروشی چشمه گفت: به طور کلی بیشترین فروش را در میان کتابهای هنر نمایشنامه ها دارند و در مرتبه دوم کتابهای سینما. 

وی همچنین به طور جزئی به مهمترین کتابهای مخاطبان جدّی، اشاره کرد:
- کتاب «سه نمایشنامه-عروسی خون، یرما، خانه برنارد آلبا» نوشته فدریکو گارسیا لورکا و ترجمه احمد شاملو که بعد از دوره ای که چاپ آن ممنوع بود و نایاب شده بود، تجدید چاپ آن مورد استقبال قرار گرفت.

- چاپ دوم «دکوپاژهای مرجع» نوشته کریستوفر کنورتی و ترجمه محمد ارژنگ که بسیاری دانشجویان درخواست تجدید چاپ آن را داشتند.

- «گفتگو با تئو آنجلوپولوس» نشر شور آفرین فروش استثنایی داشته، فروش «گفتگو با تارکوفسکی» هم خوب بوده است.

- «هارمونی جامع کاربردی» روشن روان هم فروش خوبی داشته و اغلب دانشجویان برای خرید کتاب هارمونی والتر پیستون می آیند ولی وقتی با این کتاب روبرو شدند همین را می خرند. 

این فروشنده درباره میزان مراجعه و استقبال از کتابهای هر یک از رشته‌های هنر گفت: در فروشگاه ما بیش از همه نمایشنامه‌ها و کتابهای مربوط به ادبیات نمایشی خریداری می‌شوند در رتبه بعد کتابهای سینما هستند بعد از آن بخش تجسمی و بعد موسیقی و در آخر کتاب‌های عکاسی. 

وی در پایان به نکته جلبی اشاره کرد: قفسه کتابهای تجسمی ما یکباره خالی می‌شود به این خاطر که هر کسی که برای خرید این کتابها مراجعه می‌کند چندین عنوان را یکجا انتخاب می‌کند. من هنوز دلیلش را پیدا نکرده‌ام.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها