وی با تاکید بر اینکه «آشیانه بر اوج» اثری مستند نیست اما بر پایه مستندات تاریخی نوشته شده است، افزود: بنا بر ملاحظاتی که ارتش جمهوری اسلامی ایران لحاظ کرده بود، ناچار به تحریف نحوه به شهادت رسیدن شهید بابایی در این کتاب شدم. هواپیمای ایشان به اشتباه هدف پدافند نیروهای بسیج قرار گرفته بود و با آنکه اصرار داشتم حقیقت امر در اینباره نوشته شود، ارتش به دلیل آنچه بر هم خوردن روابط میان نیروهای نظامی میدانست، از ثبت این واقعیت در کتابم جلوگیری کرد.
افهمی این اثر را کاری سفارشی برای سوی ارتش عنوان کرد و توضیح داد: البته همواره دوست داشتم رمانی بر پایه زندگی یکی از اثرگذارترین فرماندهان شهید بنویسم و زمانی که دوستی این پیشنهاد را مطرح کرد، مشتاقانه پذیرفتم. رفتار و منش فرماندهان و مسئولان ارتش جمهوری اسلامی با من بسیار پسندیده بود و میکوشیدند اصول حرفهای را رعایت کنند و هر گونه سندی را در اختیارم قرار دهند اما متاسفانه حاشیههای امنیتی و خط قرمزهایی که ورای قانون در این نهاد در نظر گرفته شده است، برایم بسیار دستو پاگیر بود. افشاشدن برخی اطلاعات، هیچ منعی از نظر مصوبات قانونی نداشت. به همین دلیل، با وجود تمام احترام و علاقهمندی که برای ارتش جمهوری اسلامی ایران قائلم، دیگر برای این نهاد خوشنام نمینویسم!
خالق «سوران سرد» درباره دلیل نامگذاری کتاب تازهاش با عنوان «آشیانه بر اوج» توضیح داد: این نام درست بر اساس شیوه زندگی شهید بابایی انتخاب شده است که سراسر آن اوج بود. یک داستاننویس، برای آنکه بتواند داستان خوبی بنویسد، باید فراز و فرود را در نگارش اثر داشته باشد. زندگی شهید بابایی سرتاسر فراز بود و همین امر نوشتن کتاب را برایم دشوار میکرد. گویی عباس بابایی همواره بر فراز ابرها زندگی میکرد.
وی با بیان اینکه یکسال برای نگارش این رمان زمان صرف کردهاست و در پاسخ به این سوال که آیا آمیختن تخیل برای نگارش زندگینامه شهیدان در قالب رمان، مانع از ارائه چهره واقعی آنها به جامعه نخواهد شد؟ گفت: این نگرانی شما بجاست. داستاننویسان برای خلق اثر داستانی خود اجازه تخیل دارند اما حیطه این تخیل بر پایه مستندات تا اندازهای میتواند گسترش یابد. این امر سبب شد که در تخیلاتم، ذهنم از شخصیت و منش شهید بابایی به هیچ وجه جدا و خللی به شخصیت واقعی ایشان وارد نشود.
افهمی در این باره، با اشاره به تفاوت رمان و زندگینامه داستانی، ادامه داد: رمان، هیچ دِینی به تاریخ ندارد و نمیتوان چارچوبی برای آن در نظر گرفت، اما در حیطه زندگینامه داستانی بیان جزییات زندگی فرد بر پایه مستندات ضرورت دارد.
نویسنده برگزیده جایزه ادبی هفتاقلیم، درباره ضرورتهای خلق اثر داستانی فاخر در حوزه دفاع مقدس توضیح داد: مخالف ورود نهادهای نظامی به حوزه نشر هستم. روحیات نظامیان با فرهنگیان متفاوت است. البته برای تمام نیروهای نظامی کشورم احترام قائلم، اما چنین نهادهایی نمیتوانند درباره کیفیت اثر داستانی نظری شایسته داشته باشند. برای مثال، وقتی داستاننویسی قصد ورود به تمامی ابعاد زندگی شهید را دارد، نشان دادن این زیر و بمهای شخصیت از نظر نظامیان، سیاهنمایی تلقی میشود که چنین برداشتی صحیح نیست. ما دو صنف جدا هستیم و کار فرهنگی باید از کانال خودش دنبال شود.
به گفته افهمی، رمان «آشیانه بر اوج» از سوی نشر «آجا» مراحل پایانی انتشار را سپری میکند.
نظر شما