سه‌شنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۵
حاصل تحقیقات باید در زندگی مردم معنا پیدا کند/ دنبال ایدئولوژیک کردن متون نیستیم

صادق آیینه‌وند، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در نشست خبری از چاپ 40 عنوان کتاب جدید و راه‌اندازی یک فروشگاه دیگر در روبه‌روی دانشگاه تهران خبر داد و گفت: سعی داریم پژوهش‌های عمومی در زندگی مردم احیاء شود. بنابراین تلاش داریم نظریات، منطبق با مسائل روز باشد و هدف پژوهشکده کاربردی ما نیز همین است که حاصل تحقیقات در زندگی مردم معنا پیدا کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) صادق آیینه‌وند، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی صبح امروز 18 شهریورماه در نشست خبری با اصحاب رسانه تازه ترین فعالیت‌های پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را تشریح کرد.

وی با اشاره به این‌که تاریخچه تاسیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به اعتباری 80 سال و به اعتبار دیگر 60 سال سابقه دارد گفت: این پژوهشگاه بزرگترین پژوهشگاه علوم انسانی در کشور است و 17 پژوهشکده و دو مرکز تحقیقاتی دارد.

وی ادامه داد: همچنین 432 نفر دانشجوی دکترا و کارشناسی ارشد و 100 عضو هیات علمی در این پژوهشگاه مشغول به تحصیل و فعالیت هستند.

آیینه‌وند در ادامه با بیان این‌که پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی استعداد و موقعیت لازم برای قطب شدن در کشور را دارد گفت: ما می‌خواهیم ارتباط جهانی پیدا کنیم و باید در این راستا تحقیقات و پژوهش‌‌های انجام شده در این مرکز را به عینیت جامعه برسانیم و با نیازهای آن مرتبط کنیم.

این استاد تاریخ اسلام تاکید کرد: در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بر آن هستیم که پژوهش را از حالت آرشیوی خارج کنیم و با جامعه پیوند دهیم. امروز پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در حوزه زبان‌شناسی و ادبیات فارسی صلاحیت قطب شدن در ایران و جهان را دارد و در حوزه علوم اجتماعی و تاریخی نیز می‌خواهیم که قطب علمی شویم.

آیینه‌وند در بخش دیگری از سخنانش از تاسیس مرکز شورای بررسی متون در این پژوهشگاه خبر داد و گفت: دو هزار متخصص علوم انسانی در رشته‌های 15‌ گانه مشغول تدوین درسنامه، نقد آثار، بومی سازی و تدوین آثار لازم برای آینده تحقیقاتی کشور هستند.

وی با تاکید بر تعامل با جهان یادآور شد: بر آن هستیم تا در حوزه‌های مختلف خود را به‌روز، مسائل را بومی‌سازی  و همچنین مراکز علمی خود را به جهان متصل کنیم.

120 قطعه ملک توقیفی داریم
 رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی  بیان کرد: این پژوهشگاه 120 قطعه ملک توقیفی دارد که تنها چهار قطعه آن در مالکیت ماست و تلاش می‌کنیم  با کمک قوه قضاییه این سرمایه‌ها را به پژوهشگاه علوم انسانی برگردانیم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر تازه‌ترین اقدامات انجام شده در 6 ماهه اخیر، به تاسیس پژوهشکده‌های جدید این پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: طی 6 ماه اخیر نخستین کار ما به آرام سازی فضا و ساماندهی بخش‌های مختلف پژوهشگاه گذشت. پس از آن به مناسبت‌های مختلف چندین پژوهشگاه تاسیس شد. به مناسبت سال فرهنگ و اقتصاد پژوهشکده «فرهنگ معاصر» تاسیس شد. همچنین با همکاری معاونت فناوری ریاست جمهوری پژوهشکده اقتصاد یا علوم انسانی کاربردی فعالیت خود را آغاز کرد. علاوه بر این پژوهشکده «روابط بین‌الملل و روابط سیاسی»، پژوهشکده «اخلاق و تربیت» و پژوهشکده «حقوق» نیز تاسیس و فعال شدند.

آیینه‌وند در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایبنا درباره فعالیت‌های پژوهشگاه در حوزه نشر آثار و نیز تسهیل‌سازی دسترسی به کتاب‌ها و توزیع آن‌ها در شهرستان‌ها گفت: طی 9 ماه اخیر 40 عنوان کتاب تحقیقاتی و 21 مجله علمی پژوهشی منتشر و 38 مجله بارگذاری اینترنتی شده است. البته چهار کتاب دیگر نیز در دست چاپ است.

وی ادامه داد: فروشگاه پژوهشگاه همچنان در خیابان کریم‌خان است ولی به دلیل مشکل بودجه هنوز نتوانستیم آن وعده فروشگاه روبه‌روی دانشگاه تهران را محقق کنیم. تاکنون سه میلیارد مطالبات گذشته را پرداخت کردیم چون حتی اضافه حقوق استادان پرداخت نشده بود. همانطور که می‌دانید معمولاً 60 درصد بودجه سازمان‌ها از سوی دولت مصوب می‌شود و ما 40 درصد بودجه کم داشته‌ایم با وجود این تلاش داریم با تحقق بودجه کافی فروشگاه دیگری رو به‌روی دانشگاه تهران راه‌اندازی کنیم. 

به گفته وی، در شهرستان‌ها نیز تلاش می‌شود که یکی از مراکز فروش کتاب به فروش آثار پژوهشگاه اختصاص یابد و اکنون قرار است در اصفهان و شیراز دو فروشگاه تاسیس شود.

کتاب‌های تولید شده توسط پژوهشگاه تحقیقاتی و ابداعی است 
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به استقبال خوب از کتاب‌های این پژوهشگاه در نمایشگاه کتاب گفت: امسال بیشترین فروش پژوهشگاه در این سال‌ها را در نمایشگاه کتاب تهران شاهد بودیم و از آثار تحقیقاتی ما استقبال خوبی به عمل آمد که نشان دهنده کار علمی خوب است. کتاب «جامعه‌شناسی دین» تنها کتاب درسی است که توسط پژوهشگاه تولید شده و استقبال خوبی از آن شده است. 

وی تاکید کرد: کتاب‌های تولید شده توسط پژوهشگاه تحقیقاتی و ابداعی است اما متاسفانه مشکل توزیع کتاب وجود دارد که باید برطرف شود. البته مخاطب ما نیز بیشتر محققان و پژوهشگران هستند. 

حاصل تحقیقاتمان باید در زندگی مردم معنا پیدا کند
این استاد دانشگاه در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر کاربردی ‌کردن علوم انسانی در زندگی مردم توضیح داد: بحث تحقیق در زندگی مردم با پژوهشکده کاربردی معاونت فناوری ریاست جمهوری است. در این راستا پژوهش‌های بنیادی را کنار گذاشتیم و پژوهش‌های نظری را کمتر کردیم. سعی داریم پژوهش‌های عمومی در زندگی مردم احیاء شود. بنابراین تلاش داریم نظریات منطبق مسائل روز باشد و هدف پژوهشکده کاربردی ما نیز همین است که حاصل تحقیقات در زندگی مردم معنا پیدا کند. 

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره قطب شدن پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرنگی اظهار کرد: ما باید برای مرجع و سرآمد شدن تلاش کنیم. اکنون گروه زبان شناسی ما در بالاترین رده جهان است و بخش زبان و ادبیات فارسی که با استاد تقی پورنامداری اداره می‌شود نیز در صدر قرار دارد. اکنون «فرهنگ زبان فارسی» که بزرگترین طرح برای قطب شدن زبان فارسی است زیر نظر ایشان انجام می‌شود.

آیینه‌وند درباره فعالیت‌های پژوهشگاه در قطب شدن حوزه حکمت و قرآن کریم گفت: در گذشته پژوهشکده حکمت و قرآن را داشتیم اما امروز این پژوهشکده به نام «قرآن و حکمت معاصر» تغییر نام داده است. در این پژوهشکده گروه‌های مختلفی تاسیس شدند. همچنین مرکز تحقیقات امام علی (ع) که زیر نظر ماست روی علوم حدیث و قرآن و نهج البلاغه کار می‌کند. علاوه بر این امسال در سال تحصیلی جدید دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن نیز خواهیم داشت.

فهرست‌برداری از 60 هزار کتاب موجود در کتابخانه 
تاسیس شورای انتشارات، تاسیس کارگاه نسخه‌های خطی، فهرست‌برداری از 60 هزار کتاب موجود در کتابخانه پژوهشگاه که تاکنون فهرست برداری نشده بود‌، تنش زدایی از فضای پژوهشکده‌ها و انتخابی کردن روسای آن‌ها، تاسیس مرکز آموزش زبان‌های خاموش، ساکت و ... برای تدوین متون و کتاب‌های مختلف، تفکیک بودجه معاونت‌های پژوهشی و فرهنگی، فهرست‌برداری از کتابخانه‌های اهدایی دکتر مینوی و دانش‌پژوه و امضای تفاهم‌نامه با سازمان‌های مختلف از جمله سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان جغرافیا و دانشگاه پیام نور از فعالیت‌های جدیدی بود که آیینه‌وند در بخش دیگری از سخنانش به آن‌ها اشاره کرد.

به دنبال ایدئولوژیک کردن متون نیستیم 
وی در پاسخ به این سوال که وضعیت اسلامی سازی علوم درحوزه تاریخ چگونه پیش می‌رود گفت‌: ما در دانشگا‌ه‌ها به دنبال ایدئولوژیک کردن متون نیستیم و نمی‌خواهیم مباحث را از حالت علمی خارج کنیم اما در اینکه باید مبانی ارزشی حفظ شود، شکی نیست.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بیان اینکه اکنون در 15 رشته روزآمد شدیم و آمادگی داریم برای دروس دانشگاه‌ها تحول ایجاد کنیم یادآور شد: الان مجموعه ما آماده و در اختیار دانشگاه و شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار می‌گیرد. علاوه بر این از فرهنگ غنی اسلامی برای روزآمد سازی استفاده کردیم.

وی درباره تکثر گرایی در دیدگاه‌ها در بین اندیشکده‌های علوم انسانی گفت:‌ ما نفی نمی‌کنیم که در کشور باید نگاه‌های مختلف حاکم باشد، شاید اینها به رشد کمک کند ولی بحث امنیت در اسلامی شدن باید رعایت شود و ما در حالت تطابق و تقابل نباید کار کنیم و باید چیزی را عرضه کنیم. 

خاصیت علم، تقابلی و حرکات ژورنالیستی نیست
آیینه‌وند با بیان اینکه حالت جایگزینی در اسلامی‌سازی بیشتر جواب داده است، افزود: ما اعتقاد به واکنشی و انتقادی عمل کردن نداریم چون علم خاصیتش تقابل و حرکات ژورنالیستی نیست. باید در علم ایده جدید داشت تا توفیقی حاصل شود. ما تلاشمان این است که در طرح‌هایمان خلاءها را پرکنیم چون در نهایت حمله جواب نمی‌دهد اگر هم باشد؛ مقطعی است باید کار اساسی‌تر انجام دهیم.

وی اضافه کرد: وضعیت علوم انسانی در کشور ما هم خوب و هم بد است و اگر محققانه به این سال‌ها نگاه کنیم درمی‌یابیم کار خوب هم انجام شده است. خوشبختانه نگاه امنیتی دولت قبل دیگر به دانشگاه‌ها حاکم نیست و ما هم تلاش می‌کنیم در این پژوهشگاه موانع علوم انسانی را برداریم. هرچند مسائلی هم وجود دارد. ما در این پژوهشگاه استادی را در دوره جدید بیرون نکردیم و کسانی هم که رفته بودند، تلاش کردیم تا بازگردانیم. 

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در بخش پایانی سخنانش گفت: در امور مالی سه میلیارد مطالبات ما تا به امروز به روز شده و در گرو‌ه‌ها و پژوهشکده‌ها تنش‌ها مرتفع شده و انتخابات در گروه‌ها صورت گرفته و هیات جذب نیز به کار استخدام، بورس و جذب می‌پردازد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها