دوشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۲
كتابخانه ملی باید محل نشر انديشه‌ متفكران باشد/نیم میلیون کتاب قدیمی در شرایط غیر استاندارد منازل نگهداری می‌شود

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در جمع اصحاب رسانه از كتابخانه ملي به عنوان مركزي با قابليت‌هاي والای فرهنگي ياد كرد و گفت: كتابخانه ملی امروز فقط محلی براي ارائه كتاب و سند نيست بلكه فضایی برای نشر افكار و انديشه‌های متفكران و صاحبان نظر است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) دکتر «سید رضا صالحی امیری» در این نشست که در «اندیشگاه» سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد، گفت: متأسفانه در كنار مصرف كالاهاي مصرفی و اقتصادی، آنچه كه نگران كننده به نظر می‌رسد مصرف كم كالاهاي فرهنگي است.

وی افزود: سرانه مطالعه، توجه به هنر، ادبيات و قلم در كشور ما آنچنان كه بايد باشد نيست و اين وظيفه اصحاب قلم و خبرنگاران است كه اقدامات لازم را در اين خصوص به عمل آورند.

صالحی اميری در بخش ديگری از سخنان خود گفت: بايد سعي كنيم جامعه را به سمت زيست فرهنگی سوق دهيم.

وی گفت: درست است كه زيست اقتصادي نياز اوليه انسان‌ها را شامل مي‌شود ولی در واقع اين زيست فرهنگی است كه نياز بنيادی انسان‌ها را می‌سازد.

صالحی امیری تصريح كرد: اگر اخلاق كه جان‌مايه فرهنگ است از سياست و اقتصاد دور شود، انگ زنی و تهمت جای سياست ورزی را خواهد گرفت.

رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملی از نوع دوستی، به‌عنوان يكی از شاخص‌های زيست فرهنگی ياد كرد.

پیگیری‌ برای ثبت «جایزه فردوسی»
صالحی امیری در ادامه این نشست و در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره چگونگی روند ثبت «جایزه فردوسی» گفت: پیگیری‌های ما ادامه دارد و ما به صورت مکتوب درخواست خود را در این‌باره برای دبیرکل یونسکو ارسال کرده‌ایم که البته سخت‌گیری‌هایی در این مسیر وجود دارد ولی ما اصرار داریم که جایزه فردوسی را با مصوبه یونسکو فعال کنیم تا بتوانیم از همه افرادی که در جهان با موضوع فرهنگ ایرانی قلم می‌زنند تجلیل کنیم.

احتمال راه‌اندازی شیفت شب
رئیس سازمان و کتابخانه ملی همچنین درباره حذف شدن شیفت شب در کتابخانه ملی اظهار داشت: طبق برآوردی که داشتیم مراجعان ما در شیفت شب به کمتر از 10 نفر می‌رسیدند به این ترتیب با توجه به تحمیل هزینه‌های سنگین تصمیم بر آن شد که شیفت شب منتفی شود. البته در ادامه تقاضاهایی برای راه‌اندازی مجدد شیفت شب به دست ما رسیده است که به طور جدی در حال بررسی آن هستیم و در صورت وجود مراجعه‌کننده و متقاضی این شیفت دوباره راه‌اندازی خواهد شد.

تسهیل دسترسی به کتابخانه ملی
وی در ادامه درباره تمهیدات لازم برای دسترسی آسان مراجعه کنندگان به مکان کتابخانه ملی گفت: عدم دسترسی آسان از مشکلاتی است که بیشتر مخاطبان ما با آن مواجه‌اند و همواره یکی از دغدغه‌های من بوده است، به همین دلیل درحال رایزنی با مسئولان شهرداری برای یافتن راهکاری هستیم تا دسترسی به کتابخانه ملی را تسهیل کنیم که یکی از آن راهکارها استفاده از مسیر «باغ کتاب» است.

در حال حاضر سرویس‌هایی برای رفت و آمد به کتابخانه ملی وجود دارد که البته مشکلاتی از قبیل گران بودن سرویس و حرکت دیرهنگام آن مطرح است که در پی برطرف کردن این مشکل نیز هستیم.

فراخوانی برای حفظ میراث ملی
صالحی امیری در ادامه این نشست ضمن تأکید بر لزوم حفظ و نگهداری از میراث ارزشمند مکتوب، گفت: در حال حاضر بیش از نیم میلیون جلد کتاب قدیمی، نسخ خطی و اسناد نادر در منازل مردم وجود دارد که براساس اطلاعات ما نوع نگهداری از آنها بسیار نگران‌کننده است و متأسفانه باید بگویم که در حال از بین رفتن هستند.

وی با بیان این موضوع اعلام کرد: ما این آمادگی را داریم که در حوزه کتاب و نسخ خطی و هم در حوزه اسناد، آثار موجود در دست مردم را به صورت امانت در یک محیط استاندارد نگهداری کنیم. چراکه متوسط عمر یک کتاب در شرایطی که از آن در خانه نگهداری شود 50 سال است اما این میانگین در یک محیط استاندارد که ما آنرا در کتابخانه ملی با دقت و امکانات ویژه فراهم کرده‌ایم به 500 سال می‌رسد.

صالحی امیری تأکید کرد: صاحبان این آثار می‌توانند به هر شکلی که راضی باشند کتاب یا سندشان را به صورت امانت در کتابخانه ملی نگهداری کنند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی از تمامی مردم خواست که برای حفظ این میراث ملی و ارزشمند که جزئی از هویت کشور است همکاری‌های لازم در این جهت به‌صورت وقف، هبه، امانت و یا فروش آثار انجام دهند.

 صالحي اميري در پاسخ به پرسشی در زمينه چرايی ورود قشر خاصی به كتابخانه و ممانعت از ورود همه علاقه‌مندان گفت: متأسفانه نهادهای ديگر نظير كتابخانه‌های محله‌ها و عمومی با توجه به پايين بودن استانداردهای خود، نتوانستند آنچنان كه بايد مخاطب جذب كنند و همه علاقه‌مندان به مطالعه راهی كتابخانه ملی می‌شوند.

وی با بيان اين نكته كه نبايد به كتابخانه ملی نگاه قرائتخانه‌اي داشت، تصريح كرد: علاقه‌منديم تنها با ارائه كارت ملي، ورود به اين مركز فرهنگي ميسر شود، ولی همانطور كه می‌دانيد اينجا براي پژوهش‌های بنيادی و پژوهشگران ساخته شده و علاقه‌مندان به مطالعه بايد به كتابخانه‌های عمومی مراجعه كنند.

صالحی امیری افزود: اگر درهای كتابخانه را باز كنيم در روز دست كم 10 هزار نفر مراجعه خواهيم داشت كه در حال حاضر تنها پاسخگوی روزانه 3 هزار نفر هستيم.



12 فعالیت مهم دولت تدبیر و امید از نگاه رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی
 
استقرار ثبات و آرامش در سطح ملی؛ که منتج به ایجاد بستری برای تحقق برنامه‌های دولت در عرصه اقتصاد، سیاست و فرهنگ شد بطوری‌که اکنون می‌توان این ثبات نسبی را در جامعه مشاهده کرد.
 
حاکمیت اخلاق و پرهیز جدی از بداخلاقی‌های مرسوم گذشته؛ به طوری که هدف این دولت بر آن بوده که اخلاق به عنوان جوهر شئونات فرهنگی در تمام امور زندگی ما جاری و ساری باشد. 
 
استقرار نظام قانونی؛ که در این دولت سعی شد قانون محور همه فعالیت‌ها قرار گیرد و قانون‌مندی به‌عنوان ضرورت حیات سیاسی دولت معرفی و در دستور کار قرار گیرد.
 
استفاده از خرد جمعی در سطح جامعه؛ به طوری که دولت دست نیاز به سوی اندیشمندان، متفکران و فرهیختگان با سلایق مختلف و در عرصه‌های مختلف دراز کرد.
 
توجه به کرامت و حرمت انسان‌ها و حقوق شهروندی؛ به طوری که دیدیم در همین سانحه دلخراش اخیر سقوط هواپیما بدون توجیه کردن، واقعیت‌ها را بیان کرد و حمایت‌ها و تمهیدات لازم را به سرعت بکار بست.
 
استقرار نظام برنامه‌ریزی در سطح ملی؛ و ایجاد ساز و کارهای لازم برای مدیریت و برنامه‌ریزی در سطح کلان که زمینه‌ای برای برنامه ششم توسعه نیز هست در دستور کار دولت بوده است.
 
درک درست از منابع و مصالح لازم در عرصه سیاست خارجی؛ که دولت به جای استفاده از ادبیات بی‌منطق، خشن و تحریک‌آمیز سعی در ایجاد فضای آرام مبتنی بر اعتماد متقابل برای پیشبرد اهداف ملی کرد.
 
تلاش برای انسجام و وحدت ملی با پذیرش همه سلایق سیاسی؛ دولت با ارایه گفتمان اعتدال تلاش کرد همه سلایق سیاسی را به صحنه بیاورد که این اتفاق هم در سطح قوا، نهادها و احزاب صورت گرفت.
 
استفاده از ظرفیت‌های کارشناسی؛ دولت تلاش کرد نهادهای مردمی متخصص و انجمن‌های علمی را به کار گیرد و از یاری آنها در همه حوزه‌ها استفاده کند. 
 
10ـ توجه اساسی به معیشت و رفاه عمومی؛ که دولت در اولین جلسات خود از بدو شکل‌گیری این موضوع مهم را در دستور کار خود قرار داده است.
 
11‌ـ توجه اساسی به حوزه فرهنگ و هنر؛ که ما سابقاً در این حوزه‌ها دچار خسارت‌های سنگین و جدی بوده‌ایم.
 
12ـ توجه اساسی به سرمایه اجتماعی، تلاش برای مشارکت‌جویی مردم و توجه به سرمایه‌ بزرگی به نام جوانان، زنان، نهادهای مردمی و مجموعه‌ای از شبکه‌های اجتماعی.
 
فعالیت‌های شاخص سازمان اسناد و کتابخانه ملی از نگاه صالحی امیری
 
- تحول در نظام دیجیتال‌سازی؛ ما در تلاش هستیم تا از این ظرفیت برای تسهیل دسترسی مردم در تمام کشور به منابع و اطلاعات سازمان استفاده کنیم.
 
- توسعه مناسبات بین‌المللی؛ ما تفاهم‌نامه‌ای با میراث فرهنگی و نهادهای وابسته امضا کردیم تا بخش عمده‌ای از توریست‌ها را به صورت بازدید نیم‌روز به کتابخانه ملی بیاوریم.
 
- ثبت آثار در کمیته حافظه جهانی؛ که در سه سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در حال پیگیری است. در یک سال گذشته موفق به ثبت 7 اثر مکتوب در حافظه جهانی شدیم و به‌دنبال ثبت 3 اثر دیگر نیز هستیم.
 
- برپایی «اندیشگاه» سازمان اسناد و کتابخانه ملی که محلی برای تعامل و تبادل اندیشه فرهیختگان و اصحاب قلم خواهد بود. امروزه کتابخانه ملی در دنیای امروز فقط مکانی برای نگهداری کتاب نیست و ما بر آن هستیم که «اندیشگاه» را به مکانی برای تبادل افکار و ایجاد و گسترش کرسی‌های آزاداندیشی - که خواست مقام معظم رهبری نیز هست – تبدیل کنیم.
 
- انجام پژوهش‌های بنیادی: ما معاونت پژوهش را در این سازمان به مسئولیت آقای دکتر فریبرز خسروی ایجاد کردیم تا توجه خود را به پژوهش‌های بنیادی بیش از پیش معطوف کنیم و اولین فعالیت این معاونت اقدام برای تهیه «دانشنامه فرهنگ» است. 
 
- انسجام هماهنگی با سایر نهادها: ما در جلساتی که با مجموعه رؤسای کتابخانه‌های بزرگ شهر داریم، درحال تدوین یک اساسنامه‌ای برای پرهیز از فعالیت‌های موازی هستیم. همچنین اقدام به راه‌اندازی دبیرخانه «مهتاب» کردیم که این دبیرخانه وظیفه تعامل با همه مراکز اسنادی را دارد تا به‌جای رقابت با مراکز اسنادی دیگر، با سیاست تعامل به خدمت‌رسانی بهتر به مراجعان کمک کنیم.
 
- توجه اساسی به تاریخ شفاهی: جامعه ایران تمایل بیشتری به تاریخ شفاهی نسبت به تاریخ مکتوب دارد و بر همین اساس ما با برنامه‌هایی این موضوع را در دستور کار قرار دادیم.
 
- توجه به کرامت و معیشت کارکنان سازمان: کارکنان سازمان در حال حاضر درگیر فقر معیشتی هستند و در پی آن هستیم تا با حمایت‌های دولت و اخذ اعتبارات لازم در جهت بهبود معیشت آنان اقدام کنیم. چرا که بخش زیادی از همکاران ما در مخازن با شرایطی سخت در حال کار کردن هستند در حالی که از کمترین حقوق برخوردارند.
 
دومین نشست خبری دکتر سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی پیش از ظهر امروز (3 شهریور) در محل اندیشگاه این سازمان برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها