بررسی تغییرات جایزههای فرهنگی حوزه کتاب
شنبه 11 مرداد 1393؛ اولین روز کاری بعد از تعطیلات عید فطر محسوب می شد. مهم ترین رویداد این روز پرداختن به رکورد شکنی مردم در سفرهای عید فطر و ترافیک سنگین جاده ها بود. روزنامه شاپرک در این روز خبری درباره تغییر در جایزه های فرهنگی حوزه کتاب را از خبرگزاری ایسنا انعکاس داده بود. این روزنامه نوشته بود: محمدرضا وصفی، دبیر کارگروه بازنگری جوایز فرهنگی کتاب در نشست این کارگروه که روز شنبه، چهارم مردادماه، در سرای اهل قلم برگزار شد، مصوبات این کارگروه را اعلام کرد که طبق آن حذف برگزاری جایزه کتاب فصل و تفویض جایزههای جلال آل احمد و پروین اعتصامی از سوی وزارت فرهنگ به بنیاد شعر و ادبیات داستانی از مهمترین این مصوبات است.
ترجمه ما نمره قبولی می گیرد؟
یکشنبه 12 مرداد 1393؛ مهمترین خبر روزنامه ها در این روز اهدای خون هنرمندان ایرانی به مردم غزه و نقض پیمان 72 ساعته آتش بس توسط رژیم صهیونیستی بود. روزنامه ایران در این روز میزگردی با حضور دکتر احمد گل محمدی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و حمیدرضا رحمانی زاده دهکردی مترجم کتاب «دموکراسی لیبرال و منتقدان آن» درباره بررسی وضعیت ترجمه کتابهای حوزه علوم انسانی برگزار کرد. به گفته این روزنامه دکتر گل محمدی درباره کتابهای ترجمه ای علوم انسانی که در کشور منتشر میشوند گفت: در ارزیابی وضعیت ترجمه کتابهای تخصصی ما میتوان گفت نمره 20 ندارد؛ اما نمره صفر میتواند داشته باشد و از این لحاظ میتوان ارزیابی منفی کرد. حتی درباره بهترین ترجمهها نیز وضع همینگونه است و اگر یکی از آنها از منظرهای گوناگون بررسی شود، میتوان تصور کرد از آن بهتر هم وجود داشته باشد؛ به طوری که بارها مترجمان پس از پایان ترجمه یک کتاب گفتهاند که اگر همان کتاب را دوباره ترجمه کنند، بهتر خواهد شد. به طور کلی مشکلات ترجمه کتابهای حوزه علوم انسانی را از سه منظر «قابل فهم بودن»، «زیباییشناختی» و «مقتصدانه بودن» میتوان بررسی کرد.
واکنش دولتآبادی به جعل «زوال کلنل»
دوشنبه 13 مرداد 1393؛ مهمترین خبر این روز جراید بعد از کشتار وحشیانه کودکان غزه به دست صهیونیست ها واکنش محمود دولت آبادی به جعل «زوال کلنل» بود. روزنامه فرهیختگان در این روز مطلبی تحت عنوان واکنش دولت آبادی به جعل «زوال کلنل» را از خبرگزاری «ایسنا» منعکس کرد و نوشت: محمود دولتآبادی در دولت نهم و دهم مجوز انتشار این کتاب را دریافت نکرد و این موضوع به یکی از چالشهای مهم اداره کتاب تبدیل شد. با روی کارآمدن دولت یازدهم، وی برای تعامل با اداره کتاب و برطرف کردن مشکلات احتمالی بر سر«زوال کلنل» اعلام آمادگی کرد. اما در این بزنگاه حساس، فروش غیرمجاز این رمان در بازار قاچاق کتاب، نویسنده «کلیدر» را عصبانی کرده است. دولتآبادی در واکنش به همین مساله نسخه موجود در بازار قاچاق کتاب را جعلی اعلام میکند و میگوید: «وقتی از حراست وزارت ارشاد رفتند و کتابهای چاپشده با عنوان «زوال کلنل» را توقیف کردند حدود 4700 نسخه بیشتر در دسترس نبود و بقیه را پخش کرده بودند. این طرف آن طرف شنیده میشود این کتابِ جعلی که فروخته میشود، اصل است. همان روزهایی که این اتفاق افتاده بود گفتم این کتاب جعلی است.
ارزش جایزه جهانی فردوسی بیش از 200 میلیون تومان است
سه شنبه 14 مرداد 1393؛ مهمترین رویدادی که در این روز مورد توجه رسانه ها قرار گرفته بود تجمع کودکان تهرانی برای حمایت از کودکان غزه در مقابل دفتر یونسکو و سخنان رئیس جمهوری در نشست وزیران امور خارجه کمیته فلسطین در جنبش عدم تعهد برای رسیدگی به وضعیت غزه بود. روزنامه ایران در این روز گزارشی درباره گران ترین جایزه ادبی کشور منتشر کرد و نوشت: رضا صالحی امیری از پیشنهاد خانم روزلین راسل، رئیس کمیته مشورتی حافظه جهانی یونسکو برای تصویب جایزه جهانی فردوسی خبر داد.خانم راسل در گزارش نهایی امکانسنجی تأسیس جایزه فردوسی با تاریخ 30 آگوست 2010 برابر با 8 شهریور 1389، با اشاره به برآورده ساختن دو هدف استراتژی میان مدت یونسکو در بخشهای فرهنگ و ارتباطات و اطلاعات، تأسیس این جایزه را به دلیل پراکندگی میراث مستند ایرانی در سراسر جهان، و اهدای آن به افراد یا مؤسسات خارج از کشور، هدفی جهانی دانست و آن را برای گسترش روابط میان مؤسسات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و مؤسسات دارای میراث مستند ایرانی در خارج از ایران مفید ارزیابی کرد. به گفته دکتر صالحی امیری، پیشنهادهای خانم راسل در پایان این گزارش در چهار محور ارائه شد.
«جام جم» خبر «ایبنا» را تحلیل کرد
چهار شنبه 15 مرداد 1393؛ مهمترین رویدادهای این رسانه های کاغذی پرداختن به عقب نشینی نیروهای اسرائیلی از غزه و سخنرانی وزیر بهداشت مبنی بر عدم سلامت شیرهای پرچرب و استفاده از روغن پالم در آنها و واکنش رسانه های کاغذی به این موضوع بود. روزنامه جام جم در این روز یادداشتی تحت عنوان «کتاب و هاشمی و خاتمی و احمدی نژاد» را در پاسخ به گزارش خبرگزاری «ایبنا» منتشر کرد. این روزنامه در این یادداشت نوشت: در خبرگزاری ایبنا گزارشی با عنوان « دولت هاشمی بیشترین و دولت احمدینژاد دارای کمترین شمارگان کتاب/ جدول آمار 35 سال گذشته» منتشر شده بود که البته بر اساس آمارهای رسمی و موجود ادعای دقیق و درستی است اما نکته اینجاست که چرا از میان آمارها و شاخص های متعدد مطالعه ناگهان شاهد تهیه این گزارش و قرار گرفتن آن در صدر خبرهای یک خبرگزاری هستیم که رابطه مستقیمی با وزارت ارشاد دارد، آیا بررسی دیگر شاخص های مطالعه که گاه بسیار مهم تر هستند و مقایسه آن در دولت های مختلف، همین نتایج را در بر خواهد داشت یا ارائه این تک شاخصه حکایت همان نادیده گرفتن لیوان پر از نوشیدنی است و دیدن سر خالی آن؟ بگذارید با هم مروری کوتاه داشته باشیم به برخی آمارهای حوزه کتاب و کتابخوانی در سال های گذشته، در سال پایانی دولت آقای هاشمی یعنی 1376 تعداد کل کتاب های منتشر شده، حدود 15 هزار جلد بوده است و در سال پایانی دولت آقای احمدی نژاد این رقم به 64 هزار جلد می رسد که رشدی بیش از چهار برابر داشته است.
نظر شما