دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۳:۰۰
واکاوی سیاست هسته‌ای دولت احمدی‌نژاد در یک کتاب

کتاب «سیاست هسته‌ای دولت احمدی نژاد و مواضع شخصیت‌ها» تالیف اعظم سلامتی، جديدترين اثر منتشر شده مرکز اسناد انقلاب اسلامی است كه پرونده هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران در دولت‌هاي نهم و دهم را در محدوده زماني (1384-1390) مورد بررسي قرار مي‌دهد.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)  این اثر پرونده هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران در دولت‌هاي نهم و دهم و مواضع شخصيت‌ها را در محدوده زماني (1384-1390) و محدوده مكاني ايران و كشورهاي آژانس انرژي اتمي را بررسي كرده و شامل يك مقدمه، چهار بخش و نتيجه‌گيري است.

در بخش نخست کتاب «سیاست هسته‌ای دولت احمدی نژاد و مواضع شخصیت‌ها» مبانی نظری و تاریخی این بحث مطرح شده و در بخش دوم به بررسی مواضع مقام معظم رهبری، هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی، علی لاریجانی، محمود احمدی‌نژاد، محمدخاتمی و ... پرداخته تا در بخش سوم پرونده هسته‌ای ایران در دولت احمدی‌نژاد را مورد بررسی قرار دهد و نهایتا در بخش پایانی آثار و نتایج سیاست‌های هسته‌ای دولت نهم و دهم را مطرح كرده است تا از اين رهگذر به ثبت بخش مهمي از تاريخ جمهوري اسلامي ايران بپردازد. 

برخی از سوال‌هایی که این کتاب در پی پاسخ به آن‌ها است عبارتند:

1- رويکرد هسته‌اي احمدي‌نژاد چه تاثيري بر روند پرونده هسته‌اي ايران داشته است؟
2- رويکرد هسته‌اي احمدي‌نژاد چه تفاوت‌هايي با رويکرد هسته‌اي محمد خاتمي داشته است؟
3- چه عواملي منجر به اتخاذ ديپلماسي فعال در روند پرونده هسته‌اي ايران از سوي احمدي‌نژاد شده است؟
4- مشارکت کشورهاي خارجي از جمله ترکيه و برزيل در توليد سوخت هسته‌اي چه تاثيري بر روند پرونده هسته‌اي ايران داشته است؟
5- مواضع دولت‌هاي غربي از جمله آمريکا و اتحاديه اروپا و روسيه در زمينه پرونده هسته‌اي ايران چیست؟
6- مواضع مجلس شوراي اسلامي براي همسويي با ديپلماسي فعال دولت احمدي‌نژاد چیست؟
7- راهکارهاي جمهوري اسلامي ايران به منظور مهار سياست پلکاني آمريکا براي ايجاد اجماع جهاني عليه برنامه‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي ايران چيست؟
8- مواضع دبيرکل سازمان ملل، مديرکل آژانس انرژي اتمي، دبيرکل اتحاديه عرب و دبيرکل جنبش عدم تعهد در برابر پرونده هسته‌اي ايران چيست؟ 

در بخش‌هايي از مقدمه این کتاب می‌خوانیم: «مطرح‌شدن پرونده هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين‌المللي انرژي و سپس شوراي امنيت سازمان ملل، يكي از موضوعات بسيار مهم در سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران به خصوص از دوره هشتم رياست جمهوري تا دوره دهم بوده است. بي‌ترديد پرونده هسته‌اي ايران بهانه‌اي براي سردمداران نظام سلطه جهاني براي زيرفشار قرار دادن بيشتر جمهوري اسلامي ايران بوده است. نظرسنجي‌ها نشان مي‌دهد كه اكثريت ملت ايران، انرژي هسته‌اي را حق مسلم خود دانسته و از آن دفاع مي‌كنند.
 
در ميان نخبگان سياسي هم موضع‌گيري‌هاي متفاوتي وجود دارد: «گروهي پافشاري بر حق هسته‌اي را خلاف منافع ملي و امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران دانسته و در دوره ششم مجلس آشكارا از رهبري معظم انقلاب خواستند تسليم شود و تا دير نشده جام زهر را بنوشد. اصلاح‌طلبان تلاش مي‌كردند با تنش‌زدايي و اعتمادسازي مانع ارسال پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل شوند، حتي اگر به تعطيلي تمام مراكز هسته‌اي ايران بينجامد. نخبگان سياسي اصلاح‌طلب براساس مباني معرفتي خود درگيري با نظام سلطه را به نفع جمهوري اسلامي ايران ندانسته و همراهي و گفت وگو با نظام ظالمانه و ناعادلانه جهاني را طلب مي‌كردند، درحاليكه نخبگان اصولگرا عقب‌نشيني در پرونده هسته‌اي را معادل عقب‌نشيني نظام اسلامي و انقلاب اسلامي در برابر نظام سلطه مي‌دانند. آن‌ها معتقدند پافشاري بر اين حق خواهد توانست به استقلال واقعي در سياست خارجي بينجامد و عقب‌نشيني در برابر اين حق را معادل تسليم مي‌دانند كه به دنبال آن بايد جمهوري اسلامي ايران آماده عقب‌نشيني در حوزه‌هاي ديگر باشد.»

چاپ نخست كتاب «سیاست هسته‌ای دولت احمدی نژاد و مواضع شخصیت‌ها» نوشته اعظم سلامتی در 316 صفحه، شمارگان يك‌هزار و 500 نسخه و بهاي 10 هزار تومان از سوي مركز اسناد انقلاب اسلامي چاپ و منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها