وی در ابتدا نام دبیران ادبی جایزه را به همراه داوران دورههای پیشین آورده است و با اشاره به این که کمبود قابل توجه در عرصه داستان دفاع مقدس، در قلمرو داستان بلند و رمان بوده است و نه داستان کوتاه مینویسد: «درستتر این بود که این جایزه به هر دو مقوله [داستان کوتاه و داستان بلند و رمان] اختصاص مییافت. با چنین رویکردی تعداد آثار ارسالشده به دبیرخانه کمتر میشد، اما چه باک که گفتهاند: یکی مرد جنگی به از صد هزار.»
سرشار نقد خود به جشنواره را از گزینش داوران آن آغاز میکند و تعهد کامل به ارزشهای اصیل دفاع مقدس را در کنار توانا و مجرب بودن از ضروریات این امر میداند و بر همین اساس میآورد: «نویسندگانی دارای کتابهای متعددی نیز در این زمینه [نقد ادبی] هستند. اما یا از ابتدا نگاهشان به این مقوله آنگونه که باید منطبق بر این ارزشها نبوده یا به تدریج دچار استحاله فکری شدهاند؛ اما این نکته از چشمهای غیر تیزبین و فاقد قدرت نقد، دور نمانده است. طبعاً چنین افرادی صلاحیت نه دبیری و نه داوری چنین جشنوارههایی را دارند. در میانِ هم دبیران و هم داوران -متعدد- دورههای مختلف این جشنواره، متاسفانه از این افراد به چشم میخورند.»
وی در ادامه تاکید میکند که «فقط منتقدان واقعی - و نه هر کسی که چیز یا چیزهایی به اسم نقد منتشر کرده- شایستگی داوری در این زمینه را دارند.... داشتن باور واقعی به ارزشهای اسلامی و دفاع مقدس و دیدگاه صحیح مذهبی و بصیرت است.»
تغییر داوران در هر سال برگزاری با هدف ورود سلایق مختلف در انتخاب آثار، دیگر موضوع مورد انتقاد سرشار به جشنواره «یوسُف» است: «این تغییر و تحولهای مداوم، سبب میشود که سطح آثار برگزیده در دورههای مختلف گاه بسیار متفاوت و دارای فراز و فرودهای غیر قابل قبول باشد.»
وی به صراحت این جشنواره را «جشنواره نوقلمان» میخواند و معتقد است: «چنین جشنوارهای اگر هم کارکردش تشویق نوقلمان و کمک به رشد ادبی آنان باشد، کمک قابل توجهی به هدف اصلی از تاسیس جشنواره که همانا تولید آثار ارزشمند داستانی در زمینه دفاع مقدس است، نخواهد بود.»
در ادامه یادداشت رحیم مخدومی، دبیر ادبی ششمین جشنواره یوسف درباره ضرورت انتشار کتاب برای نقد آثار دورههای گذشته با هدف برونرفت از آسیب رکود جشنواره یوسف آمده است. مخدومی در یادداشت خود این نقدها را نظر شخص نقاد معرفی میکند و شیوه این نقدها را نیز قابل نقد میداند.
سپس 16 داستان برگزیده به نویسندگی مجیدکلشتری، زهرا مشتاق، احمد شاکری، حسینعلی جعفری، محمدحسن ابوحمزه، زینب گودینی، تیمور آقامحمدی، جواد افهمی، مریم بیاتتبار، شیرین اسحاقی، محبوبه حاجرضایی، محمد محمدسیفی، سیما صفاری آشتیانی، سجاد خالقی و امید مردانی بروجنی، پنج دوره گذشته، هر یک به کوشش یک نویسنده نقد شدهاند.
«آغازی دیگر» را انتشارات صریر با شمارگان سههزار نسخه در قطع رقعی، 390 صفحه و به بهای 200هزار ريال منتشر کرده است.
نظر شما