سه‌شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۱
جشنواره زدگی آسیب جدی آثار دفاع مقدس/ شورای انقلاب فرهنگی طرح جامعی برای آیین‌های ادبی تصویب کند

رییس سازمان بسیج هنرمندان گفت: امیدواریم شورای انقلاب فرهنگی طرح جامعی را تصویب کند تا ضرورت‌ها و اهداف و شیوه برپایی آیین‌های ادبی تدوین و بر پایه آن برگزار شوند.

حسین قنادیان، رییس سازمان بسیج هنرمندان و مجری هشتمین جشنواره ادبی بسیج در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره ضرورت برپایی جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی حوزه دفاع مقدس اظهار کرد: ایجاد فضای رقابتی برای تولید آثار فاخر و ارزشمند در حوزه ‌های مختلف از جمله قطعه‌ ادبی، نقد و پژوهش ادبی، نخستین حُسن برپایی این جایزه‌ها و جشواه‌هاست.

وی از معرفی و شناسایی چهره‌های ادبی جوان به عنوان دیگر نتایج برپایی جشنواره های ادبی یاد کرد و افزود: جریان‌سازی و اثرگذاری بر فضای فرهنگی کشور نیز از دیگر فایده‌هایی است که می‌توان برای این رویداد‌های ادبی برشمرد، اما همه این‌ها نمی‌تواند حاصل نهایی جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی باشد و زمانی می‌توان به این نتایج فکر کرد که خالقان برتر آثار ادبی، به مرحله ثبت آثاری برسند که بر مخاطبان و فرهنگ عمومی جامعه اثرگذار باشد و ذهن و روح آن‌ها را به سمت موضوع‌های متعالی سوق دهد.

این برگزارکننده جایزه‌ها و جشنواره‌ ادبی حوزه دفاع مقدس، درباره آسیب‌هایی که متوجه این آیین‌های ادبی است توضیح داد: با وجود کارکرد‌های ادبی جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی حوزه دفاع مقدس، جشنواره‌زدگی از آفت‌هایی است که دچار آن شده‌ایم. از سویی رفتار سازمان‌ها و دستگاه‌های فرهنگی که متولی برگزاری این آیین‌ها هستند مورد انتقاد است؛ زیرا برخی نهاد‌ها در راه‌اندازی جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس تنها به ارایه یک گزارش کاری می‌اندیشند.

قنادیان در این باره ادامه داد: از سوی دیگر، برخی شرکت‌کنندگان جایزه‌های ادبی نیز به نوعی جشنواره‌زده شده‌اند و با چند اثر محدود به جشنواره‌های مختلف ادبی حوزه دفاع مقدس سر می‌زنند. این شیوه سبب می‌شود که دیگر با خلق آثار تازه و خلاقیت در این زمینه مواجه نباشیم و در واقع این عده از جشنواره‌زده‌ها در گذشته خود متوقف شده‌اند!

وی در بیان راهکاری برای برون رفت از این آسیب‌ها گفت: می‌توان برخی جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی را که قابلیت یکی شدن دارند تجمیع کرد تا از تعدد آیین‌های بی‌حاصل کاسته شود. داوران نیز باید با نگاه تخصصی به انتخاب اثر بپردازند و آثار شرکت‌کنندگان حرفه‌ای در جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی را از داوری حذف کنند، یا آن‌ها را به گونه‌ای توجیه کنند که با آثار تازه و بدیع در این آیین‌های ادبی شرکت کنند.

قنادیان در این‌باره به نقش رسانه‌ها اشاره کرد و گفت: رسانه‌ها با تحلیل و نقد جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی و آثاری که به عنوان اثر برتر معرفی شده‌اند می‌توانند عرصه را بر جشنواره‌های بی‌خاصیت و آثار کم‌مایه تنگ کنند.

وی در پاسخ به سوالی درباره شیوه بهتر برگزاری جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی (مردمی یا دولتی) گفت: جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی در تمام دنیا جنبه حکومتی دارند و معمولاً تمام حکومت‌ها این جایزه‌ها را با هدف رونق ادبیات و توسعه و تعمیق دیدگاه‌های خود برپا می‌کنند؛ مانند جایزه کتاب سال که در کشورمان برگزار می‌شود، اما این هدف به مفهوم دخالت نهاد‌های حکومتی در این آیین‌های ادبی نیست، بلکه به مفهوم ایجاد فضایی است که تشکل‌های مردمی بر اساس علاقه‌مندی خود به برپایی آن بپردازند.

قنادیان درباره ضرورت تصویب طرح جامع جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی اظهار کرد: انتظار داریم که شورای انقلاب فرهنگی چنین طرح جامعی را تصویب کند تا ضرورت‌ها و اهداف و شیوه برپایی این آیین‌های ادبی حوزه دفاع مقدس تدوین و بر پایه آن برگزار شوند.

رییس سازمان بسیج هنرمندان بهترین راه برای ماندگاری اثر در ذهن مخاطب پس از برپایی جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی دفاع مقدس را داوری صحیح در این رویداد‌ها عنوان کرد و افزود: البته در مراحل بعدی، پیوستگی نگاه سازمانی در توزیع آثاربرگزیده، چاپ مجدد و تاکید بر برگزیده بودن آن اثر ادبی در یک سال مشخص بر جلد آن کتاب نیز می‌تواند بر ماندگاری نام اثر برتر در ذهن مخاطب موثر باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها