كتاب زيارت، مجموعه مقالاتی در رد فرقه وهابيت است که توسط جمعی از محققان و نویسندگان پژوهشكده حج و زيارت منتشر شده است.
در ذيل موضوعي با عنوان آثار سازنده زيارت از ديدگاه قرآن و سنت ميخوانيم: زيارت در لغت به معني قصد است و در موردي به كار ميرود كه فردي از نقطهاي به نقطهاي براي ديدار شخصي يا مكاني برود و هدفش از اين كار تعظيم و تكريم آن فرد يا آن مكان باشد. گاهي نيز زيارت به جملهها و عباراتي گفته ميشود كه انسان با آنها با فرد سخن ميگويد و اين اصطلاحي غير از اصطلاح لغوي است.
آيين اسلام، آيين فطري است و دستورهاي آن، با آفرينش انسان، هماهنگ و همسو است؛ اين آيين، از هر نوع تشريع خلاف فطرت، پيراسته است. قرآن مجيد بر اين اصل تصريح ميكند و ميفرمايد « فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ ؛ پس رو به آيين حق گرا (توحيد خالص) كن كه خداوند در نهاد انسانها جاي داده است. دگرگوني در آفرينش الهي نيست. اين است آيين استوار، ولي بيشتر مردم نميدانند». مثلا انسان پيوسته عدل و داد را دوست داشته و از ظلم و ستم بيزار بوده است. به زندگي اجتماعي علاقهمند و از زندگي در بيغولهها گريزان ميباشد.
مفهومشناسي زيارت در فرهنگ اسلامي عنوان يكي ديگر از فصلهاي اين كتاب است كه ذيل آن آمده است: « آنچه در مباحث انديشهاي (عقلي) براي پيشبرد بحث و دستيافتن به نتايجي استوار، نقشي اساسي دارد، اصطلاحشناسي و درك صحيح مفهوم است. چه بسيارند، مشكلات و اختلافات علمي كه ناشي از بيتوجهي به مفهوم حقيقي اصلاحات است.
زيارت، از مفاهيم رايج و بحثبرانگيز در حوزه علوم اسلامي است كه همواره، دانشمندان آن حوزه، به آن توجه داشتهاند؛ اما درباره مفهومشناسي اين اصطلاح، كمتر به پژوهش پرداختهاند. يكي از اساسيترين اولويتهاي دين، فهم حقيقي از معارف و تبيين صحيح آن است كه از سويي، بر دانش دين داران ميافزايد و از سوي ديگر، سبب پيشبرد اهداف خداي متعال از جعل احكام و مفاهيم ديني ميشود.
گاه بيان نادرست يا بيتوجهي به اين مسأله، آفتها و مشكلات بسياري در پي خواهد داشت؛ مانند برداشتي اشتباه از آيين يا رفتار ديني خاص، براي افراد دور از آن فرهنگ مذهبي چه دين داران از فرق و مذاهب ديگر، چه جوامع دور از آموزههاي ديني)، با بروز رفتاري ناشايست از سوي پيروان آن آيين تا آنجا كه در برخي موارد با شئون در تضاد است. زيارت نيز در فرهنگ و معارف شيعه، از مفاهيم كليدياي محسوب ميشود كه ارزش والايي دارد و سرچشمه آثار و ثمرات بسياري است كه شايد كمتر به بررسي آن پرداخته و در آن دقت شده است.
كتاب «زيارت» مجموعه مقالات در رد وهابيت نوشته جمعي از نويسندگان پژوهشكده حج و زيارت از سوي مؤسسه فرهنگي هنري مشعر در ۲۰۳ صفحه، با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و قيمت ۵۰۰۰ تومان منتشر شده است.
نظر شما