وی افزود: مباحث جلد نخست کتاب از دوران تیموریان در ایران ــکه تقریبا همزمان با آغاز رنسانس در غرب استــ آغاز شده و تاریخ تحلیلی صنعت را تا شروع انقلاب مشروطه ایران پیگیری میکند. جلد دوم کتاب نیز انقلاب مشروطه تا دوران حاضر را دربر میگیرد.
قانع بصیری در ادامه درباره روش تحلیلی خود در کتاب «تاریخ تحلیلی صنعت در ایران» گفت: در این کتاب من با ابداع «نظریه تمدنهای چهارگانه» به تحلیل تاریخ صنعت پرداختهام. این نظریه با استفاده از مساله چهار عنصر اصلی سازنده جهان، یعنی آب، باد، خاک و آتش از دیدگاه فلاسفه پیشاسقراطی، طرح شده است.
این پژوهشگر در توضیح بیشتر «نظریه تمدنهای چهارگانه» عنوان کرد: بر اساس این نظریه تمدنها چهار نوع هستند؛ نوع نخست، تمدنهای بر مبنای آب، مانند تمدنهای خاورمیانهای هستند. تمدنهای خاورمیانه، «کنار رودانی» یا «میان رودانی» هستند و انقلاب کشاورزی در اینجا رخ داده است. صنعت انتقال آب اهمیت ویژهای در این تمدنها دارد. این شرایط باعث شد تا در خاورمیانه قدرت سیاسی زودتر از قدرت اقتصادی شکل بگیرد.
قانع بصیری همچنین اظهار کرد: تمدن آریاییهایی که به اروپا رفتند، به دلیل بارش بسیار باران و حاصلخیز بودن تمام زمینهای آنجا، بر مبنای خاک و زمین شکل گرفت و بعدها به انقلاب صنعتی ختم شد. سومین نوع تمدن آتش است که در آینده شکل میگیرد و آخرین آن نیز تمدن بر مبنای باد و ارتباطات است که هنوز شکل نگرفته است. من با استفاده از این چهارگونه تمدن، تاریخ صنعت در ایران را تحلیل و بررسی کردم.
وی در پایان گفت: آخرین کتاب منتشر شده من «مارکس و تکنولوژی» بود که در سال 1389 از سوی نشر پایان در دسترس مخاطبان قرار گرفت. این کتاب دومین مجلد از یک سهگانه است که جلد نخست آن با عنوان «پرسش از هایدگر: تکنولوژی چیست؟» در سال 1388 منتشر شده بود. در نهایت سومین جلد از این مجموعه با عنوان «پستمدرنیسم و تکنولوژی» را در دست تالیف دارم.
محسن قانع بصیری فارغ التحصیل رشته شیمی از دانشگاه جورجیای آمریکاست. «جهان انسانی، انسان جهانی»، «از اطلاعات تا آگاهی ؛ نظریه تعادلات سه جزئی»، «پرسش از هایدگر: تکنولوژی چیست؟»، «مارکس و تکنولوژی» و ترجمه کتاب «سیری در اقتصاد معاصر» اثر جان كنت گالبرایت اقتصاددان شهیر آمریکایی، کارنامه قلمی محسن قانع بصیری را رقم میزند.
نظر شما