دکتر کاظم کارگشا، استادتمام پژوهشگاه شیمی ایران و شیمیدان برجسته کشور در سال 93، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: نهضت ترجمه آثار حوزه علوم پایه بعد از انقلاب ایجاد شد. سالهایی که دانشجوی کارشناسی بودم، آثار تالیفی زیادی در بازار وجود داشت، منابعی که با دادههای روز دنیا فاصله زیادی داشت. بهعنوان نمونه به یاد دارم در کتابی نشانی یک کارخانه شیمی آمده بود که بعدها مشخص شد، در جنگ جهانی از بین رفته است.
وی در ادامه گفت: نهضت ترجمه بعد از انقلاب فرهنگی، زمینهساز ورود منابع دست اول و بهروز به بازار نشر کشور شد. وقتی در اروپا مشغول تحصیل بودم، متوجه وجود فاصله علمی ایران و اروپا شدم؛ بهعنوان نمونه منابع شیمی پیش از انقلاب فقط شامل روشهای کلاسیک بود، در صورتیکه بخش مهم دانش شیمی به فعالیتهای عملی اختصاص دارد. بخشی که نیازمند دستگاههای خاصی بود که دانشجوی ایرانی از آن بهره نمیبرد.
این پژوهشگر در مقایسهای بین سطح علمی دانشجویان ایرانی و اروپایی افزود: به قطعیت میگویم که دانش دانشجویان مقطع کارشناسی رشته شیمی امروز ما با دانشجویان اروپا برابری میکند. پیش از انقلاب، انتشار مقالات علمی بسیار محدود و تعجببرانگیز بود، در حالیکه امروز شاهد انتشار 200 مقاله علمی از یک استاد هستیم.
کارگشا درباره انتقادات وارد شده به انتشار مقالات ISI نیز اظهار کرد: به این انتقادها اعتقادی ندارم. برای کاربردی شدن نتایح تحقیقات علمی که در قالب مقاله منتشر میشود، به مدیریتی جامع و حرکت جمعی نیاز است. رشد دانش شیمی در ایران حتی با 15 سال پیش قابل مقایسه نیست.
پژوهشگر برتر پژوهشکده فناوریهای پاک پژوهشگاه شيمی در ادامه درباره فعالیت خود در حوزه تالیف و نشر کتاب گفت: ترجمه مشترک کتاب سه جلدی «اصول تجزیه دستگاهی» از جمله فعالیتهایم در دهه 60 است. ترجمه جلد نخست این اثر در سال 1368، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی را به دنبال داشت. این کتاب از اصلیترین منابع مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد رشته شیمی شاخه تجزیه است.
شیمیدان برجسته کشور، درباره معیارهای انتخاب شیمیدان برتر کشور توضیح داد: فعالیت در حوزههای آموزشی، پژوهشی و فوق برنامه، از معیارهای انتخاب شیمیدان برتر از سوی انجمن شیمی ایران است.
مولف 35 مقاله ISI، در ادامه درباره کیفیت آثار حوزه شیمی در کشور بیان کرد: آثار حوزه شیمی که از سوی ناشرانی مانند مرکز نشر دانشگاهی و دانشگاه تهران با سابقه بیش از نیم قرن در حوزه نشر عرضه میشوند، به دلیل رعایت استاندارهای بینالمللی از کیفیت بالایی برخوردار است.
کارگشا در پایان گفت: به تازگی از سوی دانشگاه تهران دو اثر برای داوری در حوزه علم شیمی دریافت کردم که با توجه به محتوای این آثار بهنظر میرسد رشد علمی در این حوزه بسیار پرشتاب بوده است.
درباره چهره برجسته شیمی کشور در سال 93
دکتر کاظم کارگشا، استادتمام پژوهشگاه شیمی، بعد از اخذ مدرک کارشناسی در سال 1358 به لندن رفت و تحصیلاتش را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای رشته شیمی ادامه داد. وی بعد از تعطیلی دانشگاهها در سال 1359 در مدرسه عالی پارس علوم و سپس در سال 1369 در پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی مشغول فعالیت شد.
این شیمیدان برجسته حدود 10 سال بهصورت پاره وقت در دانشگاه صنعتی شریف به تدریس مشغول بوده و در دانشگاههای شهیدبهشتی، تهران، تربیت مدرس و سیستان و بلوچستان به تربیت بیش از 60 دانشجوی مقاطع دکتری و کارشناسیارشد پرداخته است.
کاظم کارگشا از سوی انجمن شیمی ایران، بهعنوان شیمیدان برجسته کشور در سال 1393 در شاخه شیمی تجزیه انتخاب شد. دهم شهریور سال جاری در دانشگاه ولیعصر رفسنجان (عج)، از این دانشمند برجسته کشور با اعطای لوح سپاس تجلیل خواهد شد.
دوشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۰
نظر شما