نویسنده کتاب «گذری بر تاریخ آمریکا» درباره آبراهام لینکن میگوید: برخلاف آنچه برخی بیوگرافینویسان ستایشگر لینکن جعل میکنند، روح عدالتخواهی و ظلمستیزی او را علیه بردگی نشورانید بلکه منافع رو به گسترش سرمایهداران ایالات شمال و ترس از دو پارگی و انشقاق ایالات متحد، محرک مخالفت لینکن علیه بردهداران جنوب بود.
در پشت جلد کتاب با اشاره به استقلال آمریکا نوشته شده است: «تاریخ آمریکا به عنوان کشوری مستقل از 1783.م آغاز میشود؛ در این تاریخ، طبق معاهده پاریس، استقلال آمریکا به رسمیت شناخته شد. قبل از اعلام استقلال، در سال 1776.م آمریکا مجموعهای از مستعمرات اروپا بود.»
آمریکا؛ متنوعترین کشور جهان
در مقدمه کتاب درباره معرفی آمریکا آمده است: «ایالات متحده آمریکا در آمریکای شمالی از 48 ایالت پیوسته و دو ایالت مجزا (آلاسکا و هاوایی) به پایتختی واشینگتن دی سی تشکیل شده است. آمریکا سومین کشور پرجمعیت دنیا (با جمعیتی بالغ بر 295000000نفر) و مساحتی در حدود 9636364 کیلومتر مربع و چهارمین کشور پهناور دنیاست که دین و مذهب اکثریت مردم، مسیحی پروتستان بوده و از لحاظ نژادی و گوناگونی مردم، متنوعترین کشور جهان شناخته میشود.»
در فصل نخست با عنوان «ساکنان اولیه» به معرفی ساکنان اولیه سرزمین آمریکا با نامهای (سرخپوستان منطقه میسیسیپی)، (سرخپوستان منظقه سردسیر)، (سرخپوستان دشتها و چمنزارها)، (سرخپوستان منطقه کویری)، (مایا)، (ازتک)، (اینکا) و (جنایات هولناک) میپردازد.
در بخش «جنایات هولناک» نیز جنایات مهاجران اروپایی به ویژه انگلیسیها در برخورد با سرخپوستان (ساکنان بومی آمریکا) بررسی میشود. روایت جوان سرخپوست به انگلیسیها برای رفتن به حمام برای رفع بوی تعفن آنها، رنگ زنان و کودکان ما با شنیدن نام تو زرد میشود و روایت سه سرباز آمریکایی از سه جنایت هولناک. سه موضوعی است که در این بخش گنجانده شده است.
هویت واقعی کاشف آمریکا
در قسمتی از فصل دوم کتاب با عنوان «نخستین کاشفان» در بررسی هویت واقعی کریستف کلمب میخوانیم: «هر چند در تاریخ، فیلمها و کتابهای متعددی که درباره کریستف کلمب ساخته و نوشته شده او را به عنوان یک میسیونر مسیحی معرفی کردهاند ولی در حقیقت کریستف کلمب یک یهودی بوده است. به تصریح ام لی فریدمن، تاریخنگار یهودی، علایم و نمادهای یهودی موجود در امضاهای کلمب نیز موید این مدعاست. به نظر او شکل مثلث کامل، که برای یهودیان مقدس است و در گورستانها و معابد یهودیان از آن استفاده میشود در تمام امضاهای کلمب مشاهده میشود. خانواده کلمب از اعقاب یهودیان کالاتان در بارسلونا بودند و تاریخنگاران معتقدند خانواده کلمب، که در ژنو زندگی میکرده و به اسپانیایی سخن میگفتند، یهودی بودهاند.»
«تفاوت رنگها» نام فصل سوم کتاب است که به به آغاز بردهداری و تجارت برده میپردازد. در «سیزده مستعمره نشین» که در فصل چهارم کتاب جای گرفته، نویسنده به بررسی وضعیت ساکن شدن مهاجران گسیل شده از اروپا به سرزمین آمریکا میپردازد مهاجرانی که پس از ساکن شدن در آمریکا با توجه به نقشی که افراد در سامان دادن این سرزمینهای بکر داشتند نامگذاری شدند و ایالتهای مانند ایالتهای ویرجینا، پلیموت، رودآیلند، نیوهمپشر، کنتیکت، مریلند، کارولینای شمالی و کارولینای جنوبی، نیویورک، نیوجرسی، دولاوار، پنسیلوانیا و جورجیا را به وجود آوردند.
در بخشی از کتاب نویسنده درباره چگونگی نام گرفتن مستعمره هلندی نیوندرلند به نیویورک مینویسد: «یکی از مستعمرههای که در سال 1614.م در حدفاصل ویرجینیا و کوچنشینهای شمالی انگلیس برپا گردید مستعمره هلندی نیوندرلند در دره رودخانه هودسن به مرکزیت شهر نیوآمستردام بود. انگلستانیها، که به استناد اکتشافهای کابوت کرانه های اقیانوس اطلس را از آن خود میدانستند حضور هلندیان را در این سرزمین برنتافته و سرانجام در سال 1664 ناوگانی بزرگ به فرماندهی دوک یورک، برادر پادشاه انگلستان، به مدخل بندر نیوآمستردام اعزام کردند.
حکایت تغییر نام نیوآمستردام به نیویورک
«حاکم فعال و پرشور هلندی، پطروس استویی وزان، خیال مقاومت داشت، لیکن وسایل دفاعی بس حقیر بود و به توصیه مشاوران از مقاومت منصرف شد و به تسلیمی تن داد که نابودی تمام هلند نو را موجب گشت. انگلستان یک باره به موجب عهدنامه بره دا (1667) بی هیچ قید و شرطی، از مین گرفته تا کارولینای جنوبی، مالک و یکهتاز ساحل اقیانوس اطلس گردید. چارلز دوم به پاداش این خدمت سراسر زمین میان رود کنتیکت و دولاوار را به دوک بورک بخشید و از همان زمان نیوآمستردام به افتخار او نیویورک نامیده شد.» متن فوق حاکی از سیطره و حضور قدرتمند انگلیسیهای مهاجر در آمریکاست.
در فصل پنجم با عنوان «تشکیل حکومت ملی» پس از تشکیل حکومت به بررسی سیاست خارجی مستعمرات، مذاکره بر سر اصول کنفدراسیون، مجمع قانون اساسی، تفکیک قوا، دوران حکومت جفرسون، دوران حکوکت جیمز مدیسون و دو جناح هیات حاکمه آمریکا پس از استقلال میپردازد.
«در سال 1817.م جیمیز مونروئه به ریاست جمهوری آمریکا برگزیده شد بزرگترین واقعه دوران خدمت او، که برایش نامی جاوید در تاریخ آمریکا کسب کرد، اعلام روش معروف به «دکترین نونروئه» است. وی دکترین خود را هم زمان با جنگهای استقلال کشورهای آمریکای لاتین و تهدیدات کشورهای اروپایی به ویژه کثرت اروپا به مداخله در امور مستعمرات اسپانیا اعلام کرد.» متن فوق بخشی از فصل ششم کتاب با عنوان «استقلال آمریکا» است که به بررسی افراد و قوانین تاثیرگذار در استحکام استقلال و پیشرفت آمریکا پرداخته شده است.
انگیزههای پنهان لینکن در دفاع از بردهداری
نویسنده در فصل هفتم با نام «جنگ انفصال» به بررسی جنگی خونبار و داخلی آمریکا که بین ایالات شمالی و ایالات جنوبی به دلیل تفاوت شیوه زندگی منجر شد، میپردازد. جنگی که در زمان ریاست جمهوری آبراهام لینکن رخ داد تصویب الغای قانون بردگی را به همراه داشت. اگر چه حزب جمهوریخواه بیشترین استفاده را از الغای بردگی و حق رای سیاهپوستان از آن خود کرد.
در بخشی از کتاب درباره آبراهام لینکن و نقش وی در تبدیل آمریکا به یک قدرت سرمایهداری با کمک از جنبشهای اجتماعی میخوانیم: «برخلاف آنچه برخی بیوگرافان نویسان ستایشگر لینکن جعل میکنند، روح عدالتخواهی و ظلمستیزی او را علیه بردگی نشورانید بلکه منافع رو به گسترش سرمایهداران ایالات شمال و ضرورت مدرنیزاسیون گسترده ایالات جنوبی و ترس از دو پارگی و انشقاق ایالات متحد، محرک لینکن در علیه برده دران جنوب بوده است.»
در فصل هشتم «سیاست خارجی آمریکا» مدنظر نویسنده است و این سیاست خارجی را با تکیه بر مولفههای چون سیاست تهاجمی در کشورهای مختلف بررسی میکند و طبق آماری که در کتاب از نقش مخرب آمریکا در سایر کشورها بهویژه در آسیا ارایه شده است.
سیاست گفتار آرام همراه با چماق روزولت
در بخشی از کتاب درباره چهره آمریکا در جهان و روش سیاست خارجه این کشور نوشته شده است: «در طلیعه قرن بیستم ایالات متحد، با پشت سر گذاشتن مشکلات داخلی، تلاش خود را صرف این کرد تا به عنوان قدرتی جهانی مطرح شود. همانطور که گفته شد ایالات متحد با نیروهای دریاییاش به کشورهای چون کوبا، هاییتی، نیکاراگوئه، و... حمله کرد تا منافع آمریکا را تامین کند. تئودور روزولت، یکی از روسای جمهور این کشور، میگفت که سیاست خارجی او عبارت است از گفتار آرام با داشتن چماقی در دست، به این معنی که تا زمانی که ممکن بود دیپلماسی دوستانه را به کار میگرفت، ولی همیشه آماده بود که با نیروی نظامی از سخنانش حمایت کند.»
فصل نهم کتاب «تاریخ آمریکا به روایت تصویر» نام دارد که بخش عمدهای از حجم کتاب را به تصاویر متنوعی اختصاص داده است. از جمله این تصاویر میتوان به تمدنهای باستانی اینکا، طرح تقویم ازتکی، پدران بنیانگذاران آمریکا، کالج هاروارد، تابلوی معروف نروحیه، تامس جعفرسون(نویسنده و طراح اعلامیه استقلال و سومین رییس جمهور آمریکا)، لینکن و اعضای کابینهاش در حال اعلام اعلامیه آزادی بردگان، اندرو جکسون(هفتمین رییس جمهور آمریکا)، کریستف کلمب در آغاز سفر و پایین کشیدن مجمسه پادشاه اشاره کرد. همچنین تصاویر تمام روسای جمهور آمریکا از جورج واشنگتن تا باراک اوباما آمده است.
چاپ نخست کتاب «گذری بر تاریخ آمریکا» نوشته اصغر کشوری در 497 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 28 هزار تومان از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است.
نظر شما