شنبه ۷ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۰
فرصت‌ها و تهدیدهای چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال گونه‌ای از صنعت نشر امروز، همراه با بیم و امیدهای فراوان است. صنعتی که اگر چه فعالان نشر دیجیتال آن را صنعتی رو به رشد می‌دانند اما برخی چاپخانه‌داران قدیمی و افست هنوز این صنعت نوظهور را نپذیرفته‌اند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- محمد عکاف: چاپ دیجیتال صنعتی نوظهور در ایران است اگر چه در دنیای امروز با سرعت هرچه تمام‌تر در حال رشد و پیشرفت است. «چاپ دیجیتال» که عده‌ای به اشتباه آن را با «نشر دیجیتال» _ منظور نشر مبتنی بر وب یا فضای مجازی - مقایسه می‌کنند به صنعتی گفته می‌شود که همه فرایندهای چاپ افست مانند لیتوگرافی در یک فرایند شکل می‌گیرد و از مراحل چندگانه چاپ افست خبری نیست.

این صنعت که بیشترین کاربرد را در چاپ‌های کم‌تیراژ دارد از این رو قابل توجه است که سفارش‌دهندگانی که کمتر از هزار نسخه سفارش انتشار دارند به راحتی می‌توانند نیازشان را بدون مراجعه به فرایند افست برآورده کنند.

اگر بخواهیم این صنعت را به لحاظ نمودار رشد هزینه با چاپ افست بررسی کنیم به یک معادله معکوس می‌رسیم؛ در چاپ دیجیتال هرچه شمارگان کاهش می‌یابد هزینه کمتر می‌شود در صورتی که در چاپ افست هرچه تیراژ بالاتر می‌رود با کاهش هزینه مواجه خواهیم شد.

به تعبیری دیگر چاپ دیجیتال ذاتاً صنعت گرانی است زیرا دستگاه‌های صنعت دیجیتال مانند همه فرایندهای «دیجیتالی‌شده» در بازه‌های زمانی کوتاهی نیازمند نو شدن هستند در صورتی که یک دستگاه چاپ افست تا چندین دهه بدون تغییر و تعویض برای صاحب خود کار می‌کند و نیاز بازار خود را برآورده می‌کند.

نکته دیگری که باعث افزایش قیمت این صنعت شده، کاهش زمان خدمات نشر است. کوتاه بودن زمان چاپ حاصل تجمیع همه فرایندهای چاپ افست در یک سامانه چاپی است. ضمن این‌که حجم دستگاه‌های چاپ دیجیتال به مراتب کوچک‌تر از چاپخانه‌های افست است.

تنوع شیوه انتشار و امکان تغییرات بیشتر در فرایند انتشار از دیگر محاسن صنعت چاپ دیجیتال است که باعث افزایش هزینه این صنعت شده است.

اما این صنعت خالی از نواقص و مشکلات نیست. بالا بودن هزینه خدمات چاپی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی این صنعت است که باعث شده پای همه مشتریان به چاپخانه‌های دیجیتال باز نشود.

از دیگر نکاتی که باید در این صنعت مورد توجه قرار گیرد، ضرورت بهره‌مندی از دانش روز و سامانه‌های فعال آموزشی است تا کاربران چاپ دیجیتال بتوانند از همه ظرفیت‌های دستگاه‌ها و ارایه خدمات مطلوب به سفارش‌دهنگان استفاده کنند. واقعیت اینجاست که بخشی از کاربرانِ دستگاه‌های چاپ دیجیتال با حداقل دانش و آگاهی از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنند و مانند چاپچی‌های افست از زیر و بم توانایی‌های این دستگاه‌ها اطلاع کافی ندارند.

به هر روی، چاپ دیجیتال با بیم و امیدهایی مواجه است و فعالان این صنعت با درک واقعی از توانمندی‌ها و مشکلات چاپ دیجیتال می‌توانند افق روشنی را برای این صنعت فراهم کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط