شنبه ۷ تیر ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
دیپلمات سابق ایرانی به بررسي انتقادي سياست خارجي آمريكا پرداخت

مصطفي زهراني، دیپلمات سابق ایرانی در سازمان ملل، در جديدترين اثر خود با عنوان «بررسی انتقادی سیاست خارجی آمریکا » به بررسي بحث مفهومی سیاست خارجی آمریکا و نيز دلیل تصمیم‌گیری در سیاست خارجی آن کشور پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره سیاست خارجی آمریکا تاکنون جنبه‌های مختلفی مورد مطالعه قرار گرفته اما آن‌چه در کتاب «بررسی انتقادی سیاست خارجی آمریکا» برجسته است، نگاه نظری به سیاست خارجی آمریکا است. در این چارچوب اگرچه بحث مفهومی سیاست خارجی آمریکا مطرح است اما بیش از همه نسبت به دلیل تصمیم‌گیری در سیاست خارجی آن کشور بحث می‌کند. 

این کتاب نوشته مصطفی زهرانی، نماینده ایران در سازمان ملل در نیویورک و دیپلمات سابق ایرانی است. «بررسی انتقادی سیاست خارجی آمریکا » در 10 فصل با عناوین «سیاست خارجی آمریکا از تاسیس تا به امروز»، «مفهومی‌کردن سیاست خارجی آمریکا»، «نظریه‌پردازی در سیاست خارجی»، «نظریه‌های ساختاری، ملی و فروملی»، «نظریه‌های سطح ملی»، «تصور از امنیت ملی»، «تصمیم‌گیری در سیاست خارجی آمریکا»، «نگرش پارادايمي به سياست خارجي آمريكا»، «منطق‌های سیاست خارجی آمریکا» و «مشی روسای جمهور بزرگ، راهی برای فهم سیاست خارجی آمریکا» تنظيم شده است. 

نویسنده در معرفی این کتاب در مقدمه می‌نویسد: «کتاب حاضر دو هدف را دنبال می‌کند؛ نخست،‌ تبیین سیاست خارجی آمریکا و نشان‌دادن این‌که چگونه می‌توان به چرایی سیاست خارجی آمریکا از طریق نظریه‌ها و مدل‌ها پرداخت. دوم،‌ در این کتاب، نظریه‌های متفاوت مربوط به سیاست خارجی نیز مورد کنکاش قرار می‌گیرد و خواننده می‌تواند این نظریه‌ها را در مورد سیاست خارجی دیگر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران به کار بندد.» 

در اين كتاب، ابتدا نگاهي تاريخي به سياست خارجي آمريكا شده و سپس توجه خود را به مفهومي‌كردن سياست خارجي آمريكا معطوف مي‌كند. بحث سوم نيز ناظر به نظريه‌پردازي در سياست خارجي آمريكاست كه در آن نظريه‌ها در سطوح مختلفي قابليت طرح دارند و آن‌چه كه بيش از همه اهميت دارد تصميم‌گيري در سياست خارجي آمريكا است. اين امر خود در برگيرنده موضوعات، نظريه‌ها و مدل‌هاي كاملا متفاوت و بحث‌هاي گوناگون است. در راس همه اين‌ها مشي روساي جمهور اين كشور مد نظر قرار مي‌گيرد. 

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم: «روزولت رئیس جمهوری بود که روش‌هایش به خصوص در زمینه داخلی مورد توجه قرار داشت، او توانست جامعه‌ای را که برای مدت دو قرن انزواطلب بود با امنیتی ‌کردن آن و طرح دشمنی با نازیسم وارد جنگ جهانی دوم کند. از نظر مقایسه هیچ ریيس جمهوری به استثناء احتمالا آبراهام لینکن نتوانسته است تفاوت سرنوشت‌ساز چشمگیری در تاریخ آمریکا ایجاد کند. روزولت در زمان بی‌ثباتی ملی ناشی از رکود عظیم و در شرایطی كه همه دموکراسی‌های اطراف آمریکا سست و لرزان بودند و دولت‌های ضد دموکراتیک در دو حزب چپ و راست در حال ریشه دواندن بودند به قدرت رسید.» 

درباره مصطفی زهرایی:

مصطفي زهراني داراي مدرك دکتراي روابط بین‌الملل است. وي در كارنامه خود سمت‌هايي چون نماینده ایران در سازمان ملل در نیویورک و دیپلمات سابق ایرانی (که با محمدجواد ظریف در زمان نمایندگی‌اش در سازمان ملل همکاری داشت)، بنیانگذار موسسه صلح و امنیت بشری، استاد دانشکده روابط بین‌الملل و ریاست دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه را دارد. 

«استراتژي»، «جامعه و فرهنگ در ايالات متحده آمريكا»، «دانستني‌هاي سياست: جنگ»، «دانستني‌هاي سياست: موازنه قوا»، «دانستني‌هاي سياست: هويت ملي»، «دانستني‌هاي سياست: توسعه»، «‌نظريه‌هاي تحريم اقتصادي» عناوين برخي از آثار و كتاب‌هاي وي را تشکیل می‌دهند.

چاپ نخست کتاب «بررسی انتقادی سیاست خارجی آمریکا» به قلم مصطفی زهرانی، در 324 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای 12 هزار و 500 تومان از سوی اداره نشر وزارت خارجه روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها