پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۴
خواندنی‌های علمی درباره حیوانات خانگی،‌ آسایش ماهیان و هدفمندی دام

سه اثر جدید در حوزه دامپزشکی با عنوان‌های «دندانپزشکی حیوانات کوچک»، «چرای هدفمند دام» و «سلامت ماهیان» به همت انتشارات دانشگاه تهران به بازار نشر عرضه شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «دندانپزشکی حیوانات کوچک (بیماری‌ها و روش‌های تشخیصی)» اثر مشترکی از دکتر شهرام جمشیدی و دکتر محمدمهدی دهقان، مدرسان دانشگاه تهران، دکتر مهدیه رضایی، استادیار دانشگاه کرمان، دکتر آیدین شجاعی تبریزی، استادیار دانشگاه شیراز و دکتر حامد زمان خان ملایری است.

این کتاب در هشت فصل تدوین شده است. چهار فصل نخست کتاب «آناتومی و فیزیولوژی دندان»،‌ «معاینه بالینی دهان و دندا‌ن‌ها»، «وسایل و تجهیزات دندانپزشکی» و «رادیوگرافی در دندانپزشکی» به موضوعاتی مانند ساختار‌های دندانی، تاریخچه،‌ تجهیزات مورد نیاز معاینه عمومی دهان و کشیدن دندان به روش‌های غیر جراحی پرداخته است.

«اختلا‌های مادرزادی دندان»،‌ «اختلال‌‌های التهابی دندان»،‌ «اختلا‌ل‌های دژنراتیو و تروماتیک دندان» و «تومور‌‌های دهان» عنوان‌‌ها چهار فصل بعدی کتاب هستند. نویسندگان در این چهار فصل به مباحثی مانند کیست دندانی، سبب‌شناسی،‌ رفتار بیولوژیک،‌ سبب‌شناسی و بیمار‌های‌زایی و آزمایش‌های تشخیصی اشاره کرده‌اند. 

در این اثر در بحث سبب‌شناسی اختلا‌ل‌های التهابی دندان آمده که مواد مختلفی بر سطح دندان تجمع پیدا می‌کنند که در پاتوفیزیو‌لوژی بیماری پریودنتال نقش دارند. این مواد که به‌طور معمول با عنوان مواد تجمع یافته دندانی یا سوبستراهای دندانی نامیده می‌شوند، شامل پلیکل،‌ پلاک و جرم دندانی هستند. 

در مقدمه این کتاب دانشگاهی به قلم نویسندگان آن اشاره شده: «دندان‌ها در تامین سلامتی حیوانات خانگی نقش مهمی را برعهده دارند. وظیفه اصلی دندان‌ها،‌ گرفتن و جویدن مواد غذایی است. در عین حال،‌ در برخی از سگ‌‌ها و گربه‌ها این ناحیه به‌عنوان عضو تدافعی یا تهاجمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بی‌توجهی به مراقبت بهداشتی می‌تواند در مدت کوتاهی موجب از بین رفتن و افتادن دندان‌ها شود که به ناچار چنین حیواناتی نیاز به تغذیه با مواد غذایی نرم خواهند داشت.»

نخستین چاپ کتاب «دندانپزشکی حیوانات کوچک (بیماری‌ها و روش‌های تشخیصی)» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 331 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه تهران به بازار نشر عرضه شده است. 

خواندنی‌هایی علمی درباره چرای هدفمند دام 
کتاب «چرای هدفمند دام؛ نگرشی نوین به مدیریت پوشش گیاهی و ارتقای چشم‌انداز» در 18 فصل با تلاش مشترک کارن لانچباف و جان واکر تالیف شده است. ترجمه این اثر برعهده دکتر حسین ارزانی، مدرس دانشگاه تهران و مهندس مسعود جعفری شلمزاری بوده است.

از مهمترین فصل‌های این کتاب می‌توان به «چرای هدفمندی الگویی جدید برای کدیریت دام»،‌ «ویژگی‌‌های تاثیرگذار بر انتخاب جیره غذایی دام»، «تنظیم اهداف مدیریتی برای تولید دام و بهبود پوشش گیاهی»،‌ «فرصت‌های مدیریت پوشش گیاهی» و «فرصت‌های مدیریت پوشش گیاهی» اشاره کرد.

مولفان کتاب را چکیده‌ای از آخرین تحقیقات در زمینه کنترل دام برای چرای پوشش گیاهی معرفی کرده و در مقدمه کتاب قدمت اهمیت به‌کارگیری دام در مدیریت پوشش گیاهی را برابر با قدمت چرا دانسته و آورده‌اند که چرایی ارتقایی به وسیله دام که چرای هدفمند یا تجویز شده نیز نامیده می‌شود،‌ در مدیریت پوشش گیاهی پدیده‌ای نو است.

در این اثر دانشگاهی همچنین در تشریح تاریخچه مختصر چرای هدفمند آمده که با توجه به جدید بودن طرح استفاده از حیوانات برای مدیریت پوشش،‌ به‌کارگیری علم در چرایی دام برای رسیدن به اهداف زیست‌محیطی، در سال 1960 شکل گرفت و در طول 1980 و 1990 به مرحله ظهور رسید. در سال 1968 موسسه دام آمریکا آغاز به جمع‌آوری دانش موجود و تحقیق درباره تولید گوشت و پشم به صورت کاربردی برای تولیدکنندگان را آغاز کرد.

نویسنده درباره ارزش چرای هدفمند نیز اشاره کرده که ‌تحقیق و تجزیه ارزش ذاتی چرای دام در رسیدن به اهداف بوم‌شناختی را اثبات کرده است. گوسفند و بز ابزار موثری در کاهش گیاهان مضر هستند. چرای هدفمند باید در ایجاد زیست‌بوم مطلوب یکی از راهکار‌ها در نظر گرفته شود. چرای هدفمند می‌تواند و باید در تلفیق با دیگر روش‌ها مانند: آتش‌سوزی تجویز شده،‌ برداشت مکانیکی درختان،‌ ریشه‌کنی دستی،‌ زنجیرکشی،‌ کاربرد علف‌کش‌ها،‌ چیزاینگ و بذرکاری استفاده شود.

نخستین چاپ کتاب «چرای هدفمندی دام؛ نگرشی نوین به مدیریت پوشش گیاهی و ارتقای چشم‌انداز» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 257 صفحه، به بهای 12 هزار تومان به همت انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است. 


«سلامت ماهیان» از دریچه کتاب
بنابراین گزارش، کتاب «سلامت ماهیان» اثری از دکتر ادوارد جی برن‌سون، بهار 93 از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شد. اثر حاضر به قلم مشترک دکتر مهدی سلطانی، استادتمام و ‌دکتر سعید میرزرگر، دانشیار‌ دانشگاه تهران، دکتر محمد‌علی نعمت‌اللهی، استادیار دانشگاه تهران و دکتر مسعود صیدگر، استادیار موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ترجمه شده است.

این کتاب در سه بخش اصلی با عنوان‌های «مفاهیم کلی آسایش ماهیان»، «آبزی پروری و آسایش ماهیان» و «ماهیان زینتی و آسایش آن‌‌ها» تدوین شده است. 

از مهم‌ترین فصل‌های شانزده‌گانه این کتاب می‌توان به آسایش حیوانات چیست؟،‌ درد و ترس در ماهیان، ‌آسایش و ناهنجاری‌ها در ماهی‌ها واکنش استرس در ماهیان، ‌مساله درک و هوشیاری،‌ دورنمای پرورش ‌دهندگان در مورد آسایش ماهیان و مروری بر تاثیرات کیفیت آب بر آسایش قزل‌آلای رنگین‌کمان پرورشی اشاره کرد.

به قلم مترجمان در مقدمه این اثر در اشاره به آمار‌ سازمان خواروبار جهانی‌ آمده: «‌براساس گزارش سازمان خواروبار جهانی،‌ تقاضای جهانی برای مصرف ماهی به‌صورت تازه، ‌طی دهه‌های آینده چند برابر خواهد شد. اگرچه این خبر خوبی برای شرکت‌های آبزی‌پروری به منظور عرضه بیشتر محصولات خود محسوب می‌شود و زمینه فرصت‌های شغلی بیشتری را فراهم می‌‌کند، توسعه و تنوع آبزی‌پروری برای نیل به چنین حجم تولیدی با درگیری‌ها و مشکلات خاص خود مواجه است.»

مولف در اثرش درتشریح مبحث آسایش و ماهیان آورده است که آسایش به موضوع دائمی تبدیل و این لغت در زمینه‌های مختلف مطرح شده است. در علوم پایه و دامپزشکی،‌ در بررسی مقالات مروری،‌ در کنفرانس‌ها،‌ در آیین‌نامه‌‌های توسعه آبزی‌پروری پایدار، در جراید و در سایت‌های اینترنتی،‌ این موضوع دانشمندان و دامپزشکان را از نظر ذهنی مشغول کرده، چون مطالب آن پیچیده است.

وی در پاسخ به این پرسش که آسایش حیوانات چیست؟ نیز اشاره می‌کند که پیشرفت آسایش حیوان مانند یک موضوع و بحث اجتماعی ابتدا به‌صورت متمرکز در روسیه توصیف شد.

نخستین چاپ کتاب «سلامت ماهیان» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 352 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه تهران به بازار نشر عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها