خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) ـ آيتالله محمدرضا مهدوی کنی در 14 مرداد 1310 در روستای کن ــ که اکنون بخشی از شهر تهران است ــ به دنيا آمد. پس از طی دوران دبستان در کن، وارد مدرسه علمیه لرزاده در تهران شد و در درسهای مرحوم آيتالله برهان شرکت کرد.
وي از سال 1327 در سن 17 سالگی، برای ادامه تحصيل به قم مهاجرت کرد و تا سال 1340 در محضر استادان مبرز آن زمان همچون آیات عظام بروجردی، خمینی، گلپایگانی، مشکينی، سدهاي، صدوقی و علامه رفيعیقزوينی، علامه ابوالحسن شعرانی و علامه طباطبایی، دروس عالی فقه، اصول فقه، تفسير، حکمت، کلام و دروس خارج فقه و اصول را آموخت.
او طی دوران تحصیل با نهضت امام خمینی (ره) آشنا شد و به آن پیوست. پس از بازگشت به تهران در سال 1340، در مدرسه مروی به تدريس علوم ديني مشغول شد و از سال 1342 در راستای بیشتر و بهتر شدن فعالیتهای انقلابیاش امامت جماعت مسجد جديدالتاسيس جليلی در ميدان فردوسی تهران را پذيرفت.
آیتالله مهدویکنی مانند دیگر انقلابیون، چندین بار از سوی ساواک، دستگیر و تبعید شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مسئولیتها و مشاغل سیاسی و فرهنگی متعددي را بر عهده گرفت.
فعالیتهای علمی
آيتالله محمدرضا مهدویکنی با وجود فعاليتهای سياسی بسیار، هرگز فعاليتهای علمی خود را تعطیل نکرد و همواره به تأليف و تدريس در دانشگاه و حوزه مشغول بود. پيش از اين نيز تقرير درسهای خارج فقه استادانش یکی از نخستین فعالیتهای علمی آیتالله مهدوی کنی بود.
ریاست دانشگاه امام صادق، تدريس خارج فقه در دانشگاه و مدرسه علميه مروی برای دانشجويان و طلاب دورههای عالی، تدريس آياتالاحکام در مدرسه مروی و آيات اقتصادی در دانشگاه امام صادق عليهالسلام، تدريس دورههای اخلاق اسلامی در دانشگاه امام صادق عليهالسلام و حوزه علميه مروی، راهنمايی و مشاوره پاياننامههای کارشناسی ارشد و دکتری به همراه سخنرانیهای علمی بسیار در محیطهای حوزوی و دانشگاهی به مناسبتهای گوناگون، بخش کوچکی از فعالیتهای علمی و پژوهشی آیتالله مهدویکنی در کنار مشاغل سیاسی بسیار اوست.
در عرصه كتاب
فهرست كتابهاي آيتالله مهدوي كني دربرگيرنده 13 عنوان شامل آثار قلمي، بازنوشت درسها و گفتارها، مقدمه او بر كتاب و متن تنظيمشده خاطرات وي ميشود. در اين ميان كتاب «نقطههای آغاز در اخلاق عملی» تالیف آیتالله مهدویکنی به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نیز انتخاب شده و تاکنون بیش از 30 نوبت تجدید انتشار يافته است.
1 و 2. اخلاق عملي
با اين عنوان دو كتاب با دو حجم متفاوت از سوي ناشران گوناگون به چاپ هاي متعدد رسيده است. كتابهايي كه داراي حجم بيشترند، تنها نام محمدرضا مهدوي كني را بر خود دارند و تعداد صفحات آنها در چاپهاي متفاوت 424 و 472 است. كتابهاي كوچكتر نام افرادي ديگر را نيز بر جلد آوردهاند كه كار گردآوري يا تلحيص را بر عهده داشتهاند. حجم آنها در فاصله 248 تا 398 صفحه است.
3. اصول و مباني اقتصاد اسلامي در قرآن
اين كتاب از سوي دانشگاه امام صادق (ع) در 224 صفحه با قطع رقعي در سال 1380 به چاپ رسيده است.
4. بيست گفتار در اخلاق عملي
اين كتاب با گردآوري پيام صادق و تهيه و تنظيم سعيد رجحان از سوي دفتر نشر فرهنگ اسلامي در 318 و 320 صفحه با قطع وزيري در سالهاي 1379 و 1380 به دو چاپ رسيده است.
5. بيست و دو گفتار (مجموعه بيانات آيتاﷲ محمدرضا مهدوي كني)
اين كتاب از سوي دفتر نشر فرهنگ اسلامي در 254 صفحه با قطع وزيري در سالهاي 1386 و 1387 به دو چاپ رسيده است.
6. ترجمه و شرح دعاي افتتاح
اين كتاب از سوي دفتر نشر فرهنگ اسلامي در 244 و 232 صفحه با قطع وزيري در فاصله سالهاي 1381 تا 1386 به سه چاپ رسيده است.
7. دوازده گفتار: مجموعه بيانات آيتالله محمدرضا مهدويكني
اين كتاب از سوي دفتر نشر فرهنگ اسلامي در 266 صفحه با قطع وزيري در سال 1391 به چاپ رسيده است.
8. عقل و دين (بيست گفتار در شناخت ابعاد معنوي حيات عقلاني انسان)
اين كتاب از سوي دانشگاه امام صادق (ع) در 356 صفحه با قطع وزيري در سال 1390 به چاپ رسيده است.
9. علم و عمل ايماني (بيست و دو گفتار در شناخت ابعاد كاربردي دين)
اين كتاب از سوي دانشگاه امام صادق (ع) در 302 صفحه با قطع وزيري در سال 1390 به چاپ رسيده است.
10. نقطههاي آغاز در اخلاق عملي
اين كتاب از سوي دفتر نشر فرهنگ اسلامي در 715 تا 720 صفحه با قطع وزيري در فاصله سالهاي 1371 ــ 1392 به سي چاپ رسيده است.
11. خلاصه نقطههاي آغاز در اخلاق عملي
اين كتاب تلخيص محمدرضا جوادي از كتاب «نقطههاي آغاز در اخلاق عملي» است كه از سوي دفتر نشر فرهنگ اسلامي در 64 ــ 72 صفحه با قطع پالتويي در فاصله سالهاي 1377 ــ 1388 به هفت چاپ رسيده است.
12. حوزه علميه مروي و نقش آن در تاريخ معاصر
اين كتاب نوشته مجيد آژده با مقدمه محمدرضا مهدويكني است و دانشگاه امام صادق (ع) آن را در 544 صفحه به قطع وزيري در سال 1391 منتشر كرده است.
13. خاطرات آیتالله مهدوی کنی
اين كتاب نوشته غلامرضا خواجهسروی است و مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را در ۶۰۹ صفحه مصور در سالهاي ۱۳۸۵ و ۱۳۸۷ به چاپ رسانده است.
نظر شما